NEVEROVATNO!

NAJOPASNIJE TESLINO DELO DRŽANO JE U STROGOJ TAJNOSTI: Za ovu mračnu stranu naučnika NIKO NIJE ZNAO

U sobi broj 3327 hotela "Klinton" krila se opasna tajna.

Lifestyle
14:14h Autor:
NAJOPASNIJE TESLINO DELO DRŽANO JE U STROGOJ TAJNOSTI: Za ovu mračnu stranu naučnika NIKO NIJE ZNAO
Zrak smrti je najopasniji Teslin pronalazak, Foto: Wikipedia / Scewing

Za stvaralaštvo Nikole Tesle čula je cela planeta, a upravo je ovaj neverovatan naučnik promenio život svima u svetu! Poznavaoci njegovog rada često znaju da kažu da je rođen mnogo ispred svog vremena, a neki njegovi pronalasci još uvek nisu shvaćeni na pravi način.

Nikola Tesla
foto: IanDagnall Computing / Alamy / Alamy / Profimedia

Zahvaljujuću brilijantnom Teslinom umu došli smo do brojnih otkrića u oblasti elektrotehnike, fizike i radio tehnologije. A samo neka od najznačajnijih su:

  • sistem naizmenične struje,
  • minijaturni električni oscilator,
  • proizvodnja X-zraka,
  • radio talasi i daljinsko upravljanje.

Poslednje dane života Tesla je proveo u hotelu "Klinton", gde je opet napravio veliki novčani dug, kako je bio u teškoj finansijskoj situaciji. Kako bi pokušao da izmiri račun sa menadžmetom, došao je na ideju da im ponudi jedna njegov pronalazak. Nazvao ga je Tele silom, premda je sada poznat kao Zrak smrti.

Nikola Tesla
foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

O električnoj ogradi koja bi jednim potezom ubijala veliki broj ljudi maštale su mnoge vojske, a Tesla je uverio vlasnike hotela da je tako nešto i postigao, tvrdeći da je dovoljno snažna da sruši avione u sekundi.

Istraživački centar MIT po nalogu Nacionalnh istraživačkog komiteta odmah je pretražilo hotelsku sobu naučnika nakon njegove smrti 1943. godine. Nadali su se da će pronaći tajno i vrlo opasno oružje. Džon G. Tramp, stric 45. predsednika SAD-a, izjavio je da je pre nego otvori smrtonosnu kutiju razmislio o svom životu.

Međutim, u drvenoj kutiji nije bilo ničega osim mernih instrumenata poznatih kao Vitsonov most (Wheatstone bridge) koji se koristio za merenje otpora u svim električnim laboratorijama do kraja prošlog veka.

Zamisao o oružju budućnosti, Tesla je spakovao sa već poznatim električnim istrumentima u kutiju vanvremenskog izgleda, uz upozorenje da bi nepropisno otvaranje moglo da rezultira detonacijom koja bi razorila Njujork. Ovu priču Tesla je procenjivao na desetine hiljada dolara.

Nije ovo prvi put da je Tesla svojim otkrićima otplaćivao dugove. Naime 1915. godine prodat je Vardenklifski toranj, kako bi izmirio duh u hotelima Waldorf-Astoria.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs