BLAGO SRBIJE

Srbija ima vodu koja je jedna od najkvalitetnijih u svetu

Ako možemo da biramo kakva voda za piće treba da bude po sastavu, onda to treba da bude voda kakva je naša iz Banje Vrujci

Lifestyle
17:03h Autor:
Srbija ima vodu koja je jedna od najkvalitetnijih u svetu
Foto: Promo

Sve se više govori o čistim pijaćim vodama, jer planeta je sve zagađenija i s razlogom brinemo o dostupnosti dovoljnih količina čiste pijaće vode budućim generacijama. Naša zemlja je bogata vodama, a priča o jednoj našoj vodi posebno fascinira, jer po kvalitetu zadovoljava najviše svetske standarde. Reč je o arteškoj vodi iz Banje Vrujci, koja neprerađena, onakva kakvu je priroda stvorila, ide direktno u flašice. Zašto je ona zapravo posebna, objašnjavaju nam Tanja Pajčić i Nikola Stanković, inžinjeri hidogeologije.

Voda sa izvora u Banji Vrujci dolazi sa dubine od 605 metara, a izdan je pokrivena debelim zaštitnim slojem, od nepropusnih sedimenata. Upravo ovi slojevi stvaraju zaštitu od spoljnih uticaja poput zagađenja, pa se zato i može reći kako je priroda inteligentno zaštitila ovu artešku vodu. Sakrila je i sačuvala praktično od svega što bi moglo narušiti njen kvalitet. Takođe, s obzirom na vrstu stena u kojima se akumulira, one je obogaćuju samo korisnim elementima. To je čini posebnom i daje mogućnost da se konzumira onakva kakvom ju je priroda inteligentno stvorila.

Kakav je sastav terena sa kog dolazi arteška voda iz Banje Vrujci?

Na terenu gde je formirana izdan podzemnih voda u Banji Vrujci preovlađuju krečnjaci. Krečnjak je po sastavu kalcijum karbonat. Iz tih razloga preovlađujući katjon je kalcijum, odnosno ona pripada hidrokarbonatno-kalcijumskim vodama. Sama geologija tog područja je takvog sastava da ona uzima iz sredine različite komponente, ali njen izbalansiran sastav minerala je njena prednost u odnosu na sve druge vode i svrstava je u red najtraženijih svetskih voda, ističe Tanja Pajčić inžinjer hidogeologije.

Voda Voda
foto: Promo

Zahvaljujući uravnoteženom sastavu i činjenici da zbog načina nastanka ne sadrži nikakve štetne elemente, ovu vodu nije potrebno dodatno filtrirati i prerađivati, poboljšavati joj ukus ili pH vrednost što omogućuje da se onakva kakva jeste flašira – praktično netaknuta od nastanka, što je retkost u celom svetu.

- Njena posebna prednost je nizak sadržaj natrijuma. Izbalansirani sadržaj magnezijuma (18 mg), i kalcijuma (75 mg,) kao i nizak sadržaj natrijuma čine ovu vodu izuzetnom i daju joj mogućnost za neograničenu upotrebu. Voda iz Banje Vrujci ima odlično izbalansiran odnos magnezijuma i kalcijuma što joj daje poseban kvalitet. Ovakav sastav ove vode, svima poznate kao VODAVODA je isti, ako ne i bolji od sastava nekih svetski poznatih voda, poput Evian i Fiji, koje važe za najkvalitetnije, ističe Nikola Stanković, inžinjer hidogeologije. Zato, ako možemo da biramo kakva voda za piće treba da bude onda to treba da bude baš takva voda kao što je VODAVODA, objašnjava on.

- Sama geološka sredina je nju filtrirala i njeno isticanje pod pritiskom, karakteristično za arteške vode, su to omogućili. Dakle, priroda je to uradila. Zato ona ne zahteva nikakve dodatne tretmane, sama po sebi je izuzetno kvalitetna i jedna je od retkih voda takvog kvaliteta u svet, zaključuje Tanja Pajčić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs