Molitva

MOLITVA SVETOG VLADIKE NIKOLAJA ZA MIR U SVETU: Sad nam je potrebnija nego ikad pre!

Dok slušamo vesti o ratu u Ukrajini, muči nas jedno pitanje: "Kako je moguće da nismo naučili da rat ništa dobro nikome nikad doneo nije?"

Lifestyle
Autor:
MOLITVA SVETOG VLADIKE NIKOLAJA ZA MIR U SVETU: Sad nam je potrebnija nego ikad pre!
Foto: Wikipedia

U ovo teško vreme rata između Ukrajine i Rusije, setimo se molitve Svetog Vladike Nikolaja za mir u svetu, među narodima i ljudima i umnoženje ljubavi:

"Gospode, uzburkalo se more života ljudskog sada kao nikada. Zavladao je nemir sa strahovanjem u srcima ljudi. Naoružao se brat na brata, sused na suseda, narod na narod, carstvo na carstvo. I rod ljudski, evo nalazi se na predvečerju novoga rata, novoga pokolja, novoga greha Kainova, novoga izdajstva Judina; rata, u kome će se pogaziti sve zapovesti Tvoje, pohuliti ime Tvoje sveto, ismejati žrtva Tvoja i prezreti ljubav Tvoja prema nama grešnima.

O, svemoćni Svedržitelju, pruži desnicu Tvoju neodoljivu i ne dopusti to, ne dozvoli to, spreči to silom i dobrotom Tvojom. Kao što si negda umirio more Galilejsko i stuknuo vetrove Svojom svesilnom rečju, te uneo mir i radost u duše učenika Tvojih, tako i sad umiri buru u dušama ljudi i naroda Tvojih, da mesto straha od rata zasija radost od mira.

Ne molimo Ti se sada, blagi Bože, samo za sebe i za svoj narod, nego za sve narode i plemena što ih drži crna zemlja, a najviše za narodne krštene, kod kojih se, od mnogih bezakonja, utulio oganj ljubavi, a razbuktao plamen mržnje. Molimo Ti se, Svemogući Svemilostivi Tvorče i oče naš: pogasi požar mržnje i zažeži oganj ljubavi u srcima svih naroda Tvojih.

Ti koji si zaveštao apostolima Tvojim ljubav kao Tvoje poslednje zaveštanje, razgori, o Care ljubavi, razgori božansku ljubav u srcima svih međusobno zavađenih naroda! Umnoži, Gospode, ljubav na zemlji. Neka dođe carstvo ljubavi na zemlji kao što je na nebu. Ozebli smo od mržnje - da se ogrejemo na suncu ljubavi."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs