SAVET ZLATA VREDAN

HTEO JE DA ČASTI VLADETU JEROTIĆA PIĆEM, DOBIO NAJVREDNIJI ŽIVOTNI SAVET IKADA: I vi upamtite ove reči!

Anegdota koja je jednom čoveku promenila pogled na život, a možda će i vama

Lifestyle
Autor:
HTEO JE DA ČASTI VLADETU JEROTIĆA PIĆEM, DOBIO NAJVREDNIJI ŽIVOTNI SAVET IKADA: I vi upamtite ove reči!
Foto: Beta / Miloš Miškov

Naš poznati akademik Vladeta Jerotić preminuo je 2018. godine u Beogradu u 95. godini. Čovek kojeg su mnogi smatrali duhovnim vođom u životu i čija je mudrost mnogima promenila živote ostaće upamćen kao jedan od naših najsjanijih, ali i najdivnijih umova. Tome u prilog ide i priča koja već neko vreme kruži internetom.

Priča je o tome kako je jednom mladiću koji je želeo da ga časti pićem, Jerotić jednostavnim savetom dao životno pravilo koje bi svi trebalo da sledimo. Nije poznato da li je anegdota istinita, ali je bez sumnje zlata vredna.

Glavni junak ove priče je momak koji se slučajno obreo u restoranu u kom je Jerotić sedeo sa svojim prijateljima. Prišao je, predstavio se i rekao da on profesoru Jerotiću mnogo duguje, zato što su mu njegove knjige pomogle u životu, pa bi hteo da mu se na ovaj način zahvali.

Profesor Jerotić je ljubazno odbio rekavši:

"Nemojte da uvek činite ja tebi – ti meni. Ja sam nešto, kako vi kažete, vama učinio i vi sada hoćete meni da vratite. Kada vam neko učini nešto dobro, vi učinite dobro nekom drugom, on nekom trećem i tako se pravi krug dobrih dela. Inače to 'ja tebi, ti meni' odraz je plemenske svesti i osnov korupcije. Zato ja kažem da je za plemenske narode, u koje ubrajam i Srbe, korupcija nešto prirodno. Ipak, ne treba zaboraviti da smo mi pozvani da budemo hrišćani, a to znači da se izdižemo iznad svoje prirode".

Stvorite, dakle, krug dobrih dela. Izdignite se iznad svoje prirode.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs