OVAKO JE GOVORIO

PREDVIĐANJE NOSTRADAMUSA: Glad, rat i oskudica...

Predviđanja Mišel del Nostradamusa su izrečena na nekoliko jezika i često su dvosmislena pa njihovo tumačenje nije relevantno

Lifestyle
13:17h Autor:
PREDVIĐANJE NOSTRADAMUSA: Glad, rat i oskudica...
Foto: Profimedia

Mišel de Nostradam, kako su ga tada zvali, objavio je davne 1555. godine svoju zloglasnu knjigu Propheties. U knjizi su bile 942 prognoze, koje su navodno proricale budućnost. Od užasa Drugog svetskog rata i Francuske revolucije do Velikog požara u Londonu, dolaska Adolfa Hitlera na vlast i stvaranja atomske bombe...

Međutim, njegova proročanstva su nejasno napisana, pa ih je nemoguće direktno povezati sa određenim događajima. Njegovo delo je napisano strofama od po četiri reda u vidu stiha i zagonetke i nisu poređani hronološki.

Stoga se njegovi stihovi ne mogu direktno povezati ni sa jednim specijalnim događajem.

Tako je stih: "Da li ja to vidim da će pasti vatra s neba?" protumačena kao "katastrofalna" pojava asterodia koji će proći blizu Zemlje 2022. godine. Ovaj asterodi nije predstavljao nikakvu opasnost za planetu, iako je tako predstavljen.

Sledeći stih je izazvao pažnju javnosti "Nema igumana, monaha, nema iskušenika za učenje; Med će koštati mnogo više od voska za sveće. Toliko visoka cena pšenice, taj čovek je uznemiren Njegov bližnji da ga jede u svom očaju.”

Što je pogrešno protumačeno kao da će "čovek čoveka jesti" ali to se nigde u Nostradamusovom proročanstvu ne spominje u tom obliku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs