Obavezno pročitajte

NE TIČE ME SE: Ovu mudru priču o seljaku iz Kine svako treba da pročita!

Ako možete da pomognete, i vas se pomalo tiče tuđa muka

Lifestyle
Autor:
NE TIČE ME SE: Ovu mudru priču o seljaku iz Kine svako treba da pročita!
Foto: Shutterstock

Bio jednom jedan seljak. Nikad nikome nije pomagao i nije učestvovao u poslovima sela. Ako mu je rečeno da je neko tužan ili u nevolji, da je nekome hitno potrebna pomoć, on je odgovorio: "Ne tiče me se."

Jednom je ovaj seljak uzgajao pirinač. Sakupio je ogromnu vreću pirinča, jedva je natovario na leđa. I otišao na pijacu – hteo je popodne da proda sav pirinač. Išao je putem. I baš u istu čaršiju išao je njegov stariji komšija - i on ide da prodaje svoje plodove. Na putu su međusobno razgovarali. Starac upita seljaka:

- Čuo sam za tebe da nisi pomogao komšiji kada mu je kuća gorela. Jel ovo tačno?

- Da, to je njegova kuća. To nije moj posao, ne zabadam nos šta i kome gori. Svako čuva svoju kuću.

- Pa, ako vidiš da je čovek u nevolji? Da mu sada, osim tebe, niko ne može pomoći, ali uopšte ti nije teško da pomogneš, ne žrtvuješ poslednje - da li bi onda pomogao?

- Zašto bi svi bili umešani u tuđi život. Kažem vam, to se mene ne tiče. Nemam nikakve koristi od toga. Zapamti, stari, da se nikada ne treba mešati u tuđe poslove.

Pirinač
foto: Profimedia

- Pa, kao što sam kažeš, to je tvoja stvar - odgovori starac.

Otišli ​​su na dalek put i konačno stigli do gradske čaršije. Odjednom je seljak počeo da se osvrće oko sebe, jurio je okolo, otrčao je nekoliko metara unazad. A starac je polako slagao povrće, ne gledajući ga, spremao se da trguje.

Seljak pritrča starcu, poče da maše rukama i da viče: "Zašto mi nisi rekao da je moja vreća pirinča bušna? Usput sam prosuo sav svoj pirinač. Nemam šta da prodam osim svoje pocepane torbe. Kako si mogao da ćutiš?

- I sam si rekao, to nije moj posao. Dakle, nisam se mešao u tvoje poslove.

Istina je da se ne treba da dajemo savet ukoliko osoba to od nas ne traži ili ne želi da ga čuje. Ne treba se mešati u tuđi život i poslove, ali često izgleda da je savremeni svet to previše "bukvalno" shvatio. Empatija je izuzetno važna, ona nas čini ljudima, satkanim od osećanja. Ona nas povezuje jedne sa drugima i širi tu vibraciju ljubavi bez koje bi naš život bio prazan.

Ukazuje da jedni bez drugih ne možemo, i ne treba da budemo. Zato je važno da se osvrnemo oko sebe i pogledamo - da li nekome iz našeg okruženja treba pomoć, da li nekome očajnički treba razgovor, zagrljaj... Kada pomažemo jedni drugima stvaramo krug dobrih dela koji se širi i raste i čini da ovaj svet bude bolje mesto za svakog od nas. Hajde da se toga svaki put setimo kada izgovorimo ili kažemo "Ne tiče me se..."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs