PREPOZNAJTE BULING!

UMRI, DABOGDA POGINULA, RAZBOLI SE, KUČ**: Srpska influenserka Kika Đurić, OVO JE TRPELA 5 godina pre nego što se ubila!

Ovaj vid zlostavljanja postaje sve učestaliji iz godine u godinu, a za sobom ostavlja brojne žrtve! Naučite da prepoznate buling, dok ne bude kasno!

Lifestyle
16:43h Autor:
UMRI, DABOGDA POGINULA, RAZBOLI SE, KUČ**: Srpska influenserka Kika Đurić, OVO JE TRPELA 5 godina pre nego što se ubila!
Foto: PrintscreenInstagram/ kikax3

Mladi su, otkad su društvene mreže postale deo naše svakodnevice, izloženi nasilju više nego ikad — deca koja su nekada trpela vršnjačko nasilje u školi, više ni kod kuće ne mogu da pronađu mir i pobegnu od zlostavljanja, piše Glossy.

Buling je međunarodno priznat termin koji označava različite vidove nasilja koji se obično vrše među vršnjacima, ali ne nužno. Podrazumeva oblik nasilja koji nanosi bol drugom, bio on fizički ili psihički, a u svakom slučaju sa sobom nosi stres koji može imati teške posledice.

Buling nije vezan za pol i vrše ga i dečaci i devojčice, i mladići i devojke, i muškarci i žene, a njime se smatra i nagovaranje ljudi da ignorišu ili izbegavajzu neku osobu. Može da bude direktan: udaranje, pljuvanje, vređanje i sl, ili indirektan: isključivanje, manipulacija, ponižavanje, procenjivanje kakav je neko, slanje uvredljivih poruka putem društvenih mreža, ucene... U pitanju je aktivnost koja se ponavlja, vid je agresivnog ponašanja i ima za cilj da povredižrtvu.

Buling je podeljen na četiri osnovne kategorije:

  • psihološki
  • verbalni
  • fizički
  • sajber

Sajber-zlostavljanje podrazumeva upotrebu interneta i sličnih tehnologija radi povređivanja drugih i sve je zastupljenije s razvojem društvenih mreža. Ovaj termin je prvi upostavio aktivista i kanadski učitelj Bil Belsi, kao "korišćenje informacija i tehnologija da bi se podražavalo namerno, ponavljajuće i neprijateljsko ponašanje od strane pojedinca ili grupe, koja ima nameru da druge maltretira". Ovakvim vidom nasilja smatra se slanje poruka nekome ko je jasno stavio do znanja da ne želi komunikaciju, potom pretnje, uvrede, govor mržnje, objavljivanje lažnih izjava i vesti, ismevanje, ponižavanje, izražavanje seksualnih namera...

Kako prepoznati žrtvu sajber-nasilja?

Kako se navodi na sajtu Unicefa, osobe koje su iskusile online nasilje mogu da imaju osećaj kao da ih svi napadaju, čak i unutar doma, a može da joj se čini da joj nema pomoći. Posledice mogu da traju dugo i da se ispolje nizom simptoma koji su (1) mentalni, kao što su osećaj uznemirenosti, neprijatnosti, neadekvatnosti, ljutnje, potom (2) emocionalni: osećaj srama ili gubitak interesovanja za stvari u kojima je osoba pre uživala, zatim (3) fizički: umor (gubitak sna) ili simptomi poput bolova u stomaku i glavobolje.

Danas nas je pogodila stravična vest da je Kristina Kika Đukić (20), koja je bila srpska gejmerka, jutjuberka i influenserka izvršila samoubistvo.

Njen „Ju Tjub“ („You Tube“) kanal „K1KA“ u oktobru 2019. godine broji oko 639 hiljada pretplatnika. Rođena je 25. jula 2000. godine u Beogradu.

"Na našu veliku žalost moram da vas obavestim da Kika više nije sa nama. Želim ovim putem da izjavim saučešće njenoj porodici i svim ljudima koji su je voleli i poznavali... Volim te, Kiko, zauvek, počivaj u miru", stoji na Instagram nalogu Kikine prijateljice.

Spekuliše se da je Kika bila žrtva sajber nasilja i da je trpela psihičko zlostavljanje na društvenim mrežama.

Podsetimo se, Kristinu Kiku Đukić je upoznala i šira javnost tokom tzv. "drame" između nje i jutjubera Bogdana Ilića, poznatijeg kao Baka Prase.

Kika je, inače, bila članica Balkan tube festa, a direktorka ovog festivala Mira Vladisavljević kroz suze je rekla za Telegraf:

"Užasna stvar se dogodila protekle noći. Apelujem na sve medije da pažljivo izveštavaju o ovom slučaju i o devojci koja se pet godina borila s bulingom. Molim vas, imajte razumevanja.

Ona je na društvenoj mreži Tviter podelila jednu fotografiju pokojne Kike, uz opis "Mila moja devojčice".

Mnogi od njih podsećaju na to da je Kristina bila žrtva zlostavljanja i s kakvim se komentarima suočavala svakodnevno.

"Mhm, šokrani ste? Uh, katastrofa! Pa, otkud to? Bože, šta joj bi... Bilo bi super kad biste bili tako šokirani i komentarima koje svi dobijamo, a koje je ona poslednje tri godine dobijala svakodnevno. "Umri", "Dabogda poginula", "Želim ti sve najgore", "Razboli se", itd. Pa ona drama sa Baka Prasetom, gde ste joj se u*eravali u život zajedno sa njim. Ne znate za granicu debili mali i veliki. Tastatura je nažalost omogućila svakom imbecilu maloumnom da ostavi komentar i pljune na nekoga. Svi mi koji dobijamo svakakve komentare uglavnom "oguglamo" na sve to, međutim, želei to da priznamo ili ne, dođe momenat kad se nakupe sva ta s*anja koja istipkate, izgovorite, snimite. Jezivo je šta ste sve u stanju da napišete. I sad, kad je devojka pokleknula svim uvredama, psovkama, napadima, omalovažavanjima... Sad je šok, sad je divna, sad je lepa, sad je jadna, i sad je anđeo... M'rš bre, ološi jedni", napisao je tiktoker Luka Krivokapić.

Kako je istaknuto na sajtu Unicefa, u ekstremnim slučajevima, digitalno nasilje može čak dovesti do toga da osoba izvrši samoubistvo.

Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva - lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati i volontere Centra "Srce" od 14 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratiti mejlom na vanja@centarsrce.org, kao i preko četa na sajtu www.centarsrce.org.

Volonteri razgovaraju s ljudima koji su usamljeni, uznemireni, povređeni, tužni, očajni, nesigurni.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs