Zasadi drvo

SADNJA: Prigrlite prirodu, ona vraća stostruko

Ambasadori „Zasadi drvo“ pozivaju vas da date svoj doprinos: izaberite svoju lokaciju i otkrijte zašto je sada pravi momenat da se uključite u sadnju

Lifestyle
Autor:
SADNJA: Prigrlite prirodu, ona vraća stostruko
Foto: Shutterstock

Jesenja sadnja daleko je bolja od prolećne, jer jača korenski sistem. Takođe, stručnjaci ukazuju da je u startu potrebno manje održavanja nego kada se drvo posadi na proleće. Ako sadimo, ako unapređujemo životnu sredinu i prema njoj se ponašamo odgovorno, ako živimo poštujući pravila i zakone prirode, ujedno čuvamo i biodiverzitet.

Pred kraj druge sezone proglašeni su ambasadori „Zasadi drvo“ koji su svojim primerom pokazali kako treba prigrliti prirodu, čuvati je i voleti, i time podstakli i ljude u svom okruženju da se uključe u akciju, jer zajedno možemo više. Sada vas naši čuvari prirode pozivaju da se i vi uključite i date svoj doprinos za zdravije okruženje i prirodu.

Ambasador „Zasadi drvo“ Srbislava Todorović poručuje svima da zamisle da imaju malo vremena da urade nešto plemenito za ovaj svet.

- Vazduh koji dišemo je naš. Reke iz kojih pijemo vodu su naše, drveće ispod koga tražimo hlad je naše. Ovaj svet je naš dom. Ako ga ne održavamo, neće ni postojati. Neće funkcionisati. Pet minuta tvoga vremena, blago uprljane ruke, svega nekoliko pokreta je sve što ti treba da zasadiš jedno drvo. Taj jedan novi svet, novi kosmos koji si zasadio, proizvodi toliko kiseonika da podrži disanje dvoje odraslih ljudi. Toliko kiseonika da omogući dva života. Hej, dva života! Da li bi trampio pet minuta svog vremena za nečiji život? Za dva života? Ako je odgovor „da“, čekamo te. Budi hrabar. Zasadi drvo, zasadi nadu! - kaže Srbislava.

Umetnica priroda

Vasilije Tešić, ambasador „Zasadi drvo“, kaže da je pravo bogatstvo imati drvo koje si sam zasadio.

- Imati šumu na koju sleću divlji golubovi, sojke i žune čitava je sreća života! Uživajući u radu sa drvetom u maloj radionici osećamo istinsku potrebu da volimo i sadimo drveće. Obrađujući drvo, ono nas uči o raznolikostima u prirodinom svetu, čiji smo i mi ljudi deo. Pruža nam toplotu, prelepim šarama i godovima nas podseća da je priroda istinska umetnica u svim svojim kreacijama - ističe on.

Zasadi drvo
foto: Shutterstock

Vasilije smatra da se „u sve zagađenijem svetu koji nas okružuje i koji nam je jedini dom moramo istinski potruditi da zaštitimo prirodu na svaki mogući način“.

- Neka nam moto „misli globalno, deluj lokalno“ stalno bude na umu. Koliko god da nam se naše akcije čine male na prvi pogled, u stvari mogu biti ključne i ogromne. I ogroman put od 1.000 kilometara počinje prvim korakom. Treba se usuditi i što više ići pešice, voziti bajs, ne bacati otpatke u prirodu i saditi drveće koje nas, izgleda, jedino može spasti od nas samih - zaključuje on.

Ambasador „Zasadi drvo“ Stanojla Rebić takođe poziva vo lontere da daju svoj doprinos sadnji.

- Da bismo doprineli poboljšanju stanja naše planete, neophodno je da počnemo od sebe. Iako nam nekad deluje da je naš doprinos zanemarljiv, kada udružimo snage, rezultat je vredan divljenja. Pokrenite se i uradite nešto dobro za prirodu i za sve nas - kaže naša ambasadorka.

Lepše i zdravije

Danijela Stojić, još jedan ambasador ZD, ističe da je drvo uvek bilo simbol zdravlja.

- Neretko ste mogli čuti da se u šumu ide da bi se disalo punim plućima. Zaista, drveće je najveća fabrika za prečišćavanje vazduha. Zato sačuvajmo drveće koje imamo, od voćke u dvorištu do velikih šumskih prostranstava. Oplemenimo prostore sadnjom novih, od dvorišta do proplanka, neka na svakoj njivi nastane jedan hlad za odmor u toku sadnje ili žetve, neka se ispred kuće ili zgrade nađe novo mesto za igru dece. Priključite se akcijama ozelenjavanja parkova, šuma, prirodnih rezervata u vašoj okolini, akciji „Zasadi drvo“, i pomozite da Srbija postane čistija i zelenija, za lepšu i zdraviju budućnost - kaže Danijela.

Bojana Bogojević, ambasador „Zasadi drvo“, takođe poziva građane da se pridruže u novoj sezoni akcije „Zasadi drvo“:

- Dođite i svojom plemenitom aktivnošću učinite veliku stvar za zdravlje i bolju budućnost vas, vaših najmilijih, vašeg grada, Republike Srbije i nadasve za dobrobit cele planete. Pošumljavanjem ćete doprineti očuvanju biodiverziteta i olakšati borbu protiv klimatskih promena. Samo zajedničkim delovanjem usmerenim ka istom cilju možemo se nadati dobrom.

Akcija za primer

Treći ciklus projekta „Zasadi drvo“, pod nazivom „Četiri godišnja doba“, zvanično je počeo 3. septembra. Do narednog aprila planirana je sadnja 200.000 sadnica širom Srbije. Ponosni smo što je u prvoj godini akcije „Zasadi drvo“ postavljen je rekord, kada je u jednom danu posađeno više od 51.000 sadnica, dok je naredne, 2020. godine, zasađeno više od 100.000 sadnica širom Srbije i prikupljeno 1,5 tona semena.

„Zasadi drvo“, akcija koju su 2019. godine pokrenuli AMG i dm drogerie markt sa institucionalnim partnerima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravom za šume, JP „Srbijašume“, JP „Vojvodinašume“, Pokretom gorana Srbije i Privrednom komorom Srbije, Botaničkom baštom „Jevremovac“, Šumarskim fakultetom, Srednjom šumarskom školom u Kraljevu, Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji.

KOMPANIJA DM: GRADIMO ZDRAVIJU BUDUĆNOST ZA NARAŠTAJE KOJI DOLAZE

Svet možemo učiniti boljim mestom za život svih nas

Zasadi drvo
foto: Zorana Jevtić

Odgovorno ponašanje prema prirodi i njeno očuvanje glavni su zadaci svih nas, a pošumljavanje je samo jedan od načina da se sačuva biodiverzitet i poboljša kvalitet vazduha. Kako bi pomogle prirodi u njenom obnavljanju i stvorila zdravije mesto za sve nas, kompanije dm i AMG sa institucionalnim partnerima otpočele su treći ciklus projekta „Zasadi drvo“ sa ciljem da se u narednom periodu zasadi 200.000 sadnica, što je duplo više u odnosu na prethodnu godinu. Već tri godine ove kompanije realizuju ovaj jedinstveni projekat kako bi edukovale javnost i podigle svest o značaju šuma kao jednog od najvažnijih faktora očuvanja životne sredine.

- „Zasadi drvo“ je projekat u koji duboko verujemo i ponosni smo na činjenicu da smo se zahvaljujući njemu svrstali u pokretače najveće akcije pošumljavanja u zemlji, zajedno s našim partnerima. Kada smo pokrenuli ovu akciju, postavili smo cilj da gradimo zdraviju budućnost za naraštaje koji dolaze, ali i da ujedinimo mnoge generacije. Vodimo se idejom da svet možemo učiniti boljim mestom za život svih nas, a rekordne brojke potvrdile su nam da ujedinjeni zaista možemo sve - rekla je menadžerka marketinga Svetlana Jovanović Mitić iz kompanije dm drogerie markt.

Kompanija dm drogerie markt aktivno je uključena u očuvanje i zaštitu životne sredine, kako konkretnim inicijativama tako i ponudom proizvoda iz održivog razvoja na svojim policama. U prvom ciklusu projekta „Zasadi drvo“ postavljen je rekord tako što je u jednom danu posađeno više od 51.000 sadnica, dok je u drugom ciklusu koji je trajao do marta 2021. godine, zasađeno više od 100.000 sadnica širom Srbije i prikupljeno 1,5 tona semena za buduće sadnje.

SPISAK LOKACIJA: EVO GDE SE SVE SADI

Prijavite se, ne čekajte!

Evo prilike da uradite nešto konkretno. Ovo su lokacije na kojima se sadi:

Valjevo - 10. novembar

Knjaževac - 12. novembar

Kragujevac - 15. novembar

Jagodina - 15. novembar

Surčin - 4. decembar

Bogatić - 14. decembar

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs