OČAJ I NEMOĆ U AVGANISTANU

MORALI SMO DA PRODAMO NOVOROĐENČE ZA 500 DOLARA ZBOG OVOGA: Potresna priča iz Avganistana! (VIDEO)


Očajne i izgladnele žene iz Avganistana prodaju svoju decu za nekoliko stotina dolara nakon što su talibani preuzeli zemlju.

Lifestyle
19:09h Autor:
MORALI SMO DA PRODAMO NOVOROĐENČE ZA 500 DOLARA ZBOG OVOGA: Potresna priča iz Avganistana! (VIDEO)
Foto: PrintscreenJutjub/ BBC News

Reporterka BBC-a Yogita Limaye uradila je reportažu iz jednog sela izvan Herata, na zapadu zemlje, gde je razgovarala sa majkom koja je prodala svoje novorođenče za 500 dolara kako bi mogla da kupi hranu za svoju ostalu decu.

Kupac je bio neimenovani muškarac koji je tvrdio da želi da odgaja devojku kako bi se udala za njegovog sina, ali za njegove namere nema garancije.

Kupac je unapred platio 250 dolara, dovoljno da porodica može da kupi hrane za nekoliko meseci, a ostatak će platiti kad se vrati po bebu, odnosno 'kad bude ona prohoda.

'Moja druga deca su umirala od gladi pa smo morali da prodamo ćerku- izjavila je majka za BBC.

'Kako da ne budem tužna? Ona je moje dete.'

Pandemija korona virusa, suša i preuzimanje vlasti od talibana pre tri meseca dramatično su pogoršali situaciju u Avganistanu, te je zemlja sada na ivici ekonomske propasti.

Cene hrane su porasle, radnici ne dobijaju platu, poduzeća su zatvorena, a porodice su primorane da prodaju sve što poseduju kako bi preživele.

Otac bebe, koji je ranije zarađivao kao čistač ulica objašnjava da nisu imali izbora.

'Umiremo od gladi. Trenutno kod kuće nemamo ni brašna, ni ulja. Nemamo ništa. Moja ćerka nema pojma kakva će biti njena budućnost. Ne znam kako će se osećati zbog toga. Ali morao sam to da uradim-, rekao je za BBC.

Dečji brakovi se u Avganistanu praktikuju 100 godina, ali teška ekonomska situacija u zemlji naterala je mnoge porodice, poput ove, da ih sve ranije sklapaju.

Mohammad Ali Bamiyani, propovednik u obližnjoj džamiji, ispričao je novinarima potresnu sudbinu te porodice u kojoj su deca ostala siročići nakon što im je otac umro od raka, a majka umrla od srčane bolesti.

Govoreći o trenutku kada je ušao u porodičnu kuću, rekao je: '

Svo osmoro dece je bilo mrtvo. Bilo je jasno da su gladovali. Deca su bila toliko gladna da nisu mogla ni na noge da stanu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs