Divno

DECA U PROJEKTU ZASADI DRVO: Edukativne radionice, zabava i akcija koja ostaje u srcu

- Ovde smo se igrali, slagali smo slagalice, crtali, igrali društvene igre. Lepe stvari - naveli su mališani.

Lifestyle
Autor:

"Gledaj kako rastemo" naziv je radionice za najmlađe održane u zelenoj oazi u srcu prestonice. Mališani su uživali u edukativno-zabavnim radionicama Botaničke bašte koje su organizovane u okviru projekta "ZASADI DRVO".

- Ovde smo se igrali, slagali smo slagalice, crtali, igrali društvene igre. Lepe stvari - naveli su mališani.

zasadi drvo
foto: Printscreen/ Kurir TV

Kako su deca objasnila, mnogi nemaju uslove za igru i prirodu u kraju grada gde žive, ali bi rado izašli da se maze sa životinjama.

- Osmislili smo igraonicu za decu gde oni imaju jednu eko skakalicu. Kada dođu do određenog polja u igri, dobiju pitanja, odnosno sliku životinje. Obično je to retka i ugrožena vrsta u našoj prirodi - rekla je Nataša Panić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Druga radionica "Od semena do zelenih grana" oduševila je stariju dečicu, koja su naučila kako da na najlakši način prepoznaju pojedina semena i opale listove u prirodi i šta sve od njih mogu napraviti. Svaki učesnik radionice dobio je biljku na poklon čije je seme prethodno zasadio.

zasadi drvo
foto: Printscreen/ Kurir TV

- Krajnji cilj radionice jeste da učesnici iz semena koje su sakupili odgaje jednu vrstu biljke koji sami izaberu, u skladu sa njihovim idejama i željama. Kada je odgaje, ideja je da biljku donesu sledeće godine da zajedno pogledamo koliko je bilo uspešno i da eventualno tu vrstu posade u školskom dvorištu, okućnici ili na nekom drugom mestu - objasnila je Mira Fiškalović iz Botaničke bašte "Jevremovac".

Radionica "Gledaj kako rastemo" je samo jedna od aktivnosti koja će pomoći ljudima da povećanju svest o značaju biljaka i životinja koje nas okružuju.

zasadi drvo
foto: Printscreen/ Kurir TV

Učenici šumarske škole Teodora Maksimović, Dušan Puvar, i njihov nastavnik diplomirani inženjer šumarstva Isidor Mijović govorili su o važnosti odnosa prema prirodi i pošumljavanju brda Ćava kod Kraljeva.

- Akcija se odigrala u aprilu mesecu u okviru projekta "Zasadi drvo". Šumarska škola je od početka deo tog projekta. Akcija je bila izuzetno uspešna, taj dan smo zasadili oko 1.000 sadnica crnog bora - naveo je Mijović.

Učenici su rekli da od malena vole prirodu, jer dolaze iz krajeva gde je svest o šumi i značaju prirode ogromna. Prakse su im u školi omiljene, kao i akcije, jer druženje ostaje zauvek u srcu.

(Kurir.rs)

zasadi drvo
foto: Printscreen/ Kurir TV
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs