MIHAIL LITVAK

KAKO PREPOZNATI EMOCIONALNU PROSTITUTKU: Taj je spreman na sve pod ovom parolom!

Ruski psiholog još jedom pogađa u sam centar. Ko su emocionalne prostitutke i kako se ponašaju?

Lifestyle
Autor:
KAKO PREPOZNATI EMOCIONALNU PROSTITUTKU: Taj je spreman na sve pod ovom parolom!
Foto: Printscreen/Youtube/ Самопознание.ру – портал о тренингах и семинарах

Glupost stavlja ovu masku vrlo često. Glupa osoba, kao odgovor na prekor zbog lošeg ponašanja, izjavljuje: "Ja sam emoitivna osoba!" To se odnosi na negativne emocije: bes, strah, anksioznost, melanholiju.

Emocije su maska za gluposti

Psiholozi su odavno ustanovili da nedostatak informacija i nemogućnost procene situacije izazivaju snažne negativne emocije kod pametnog i budale. Ali inteligentna osoba izvodi zaključke iz svojih uspeha, stiče iskustvo, pa sledeći put ista situacija postaje uobičajena za njega, a negativne emocije se ne pojavljuju, jer je sve jasno, čak i ako nije sve u redu.

Morate delovati i tada se energija svojstvena emocijama pretvara u akciju. Kod glupe osobe to se manifestuje razdražljivošću. Samo budala razbacuje svoje emocije na druge, a razdražljiva osoba obuzdava i pražnjenje usmerava na sebe pa se čak i hvali time: "Unutra sve ključa, ali ja držim sebe pod kontrolom“. Ovo je najgora vrsta psihološke pripreme. Čim osoba postane pametnija, postaje mirnija ne samo spolja, već i iznutra.

Da li je pametna osoba emocionalna? Da i veoma. Samo sve svoje emocije pretvara u akciju! Podseća na reku, na čijoj površini postoji glatka površina, ali duboko unutra su virovi. Snaga njegovog toka se oseća kada uđete u reku. Zbog toga pametni ljudi nisu baš vidljivi. Emocionalno glupa osoba liči na planinsku reku koja prska vodom (vrela narav) ili ima velike brzake (razdražljivost). Ali u svakom slučaju, nije plovna.

I još jedna analogija koja odražava odnos između uma i osećanja. Na um treba gledati kao na cev za emocije. Stoga, emocionalna osoba treba da ima još širu inteligenciju od manje emocionalne osobe. Tada će sve emocije preći u akciju. A kad je čovek zauzet poslom, ima samo jednu emociju, štaviše, pozitivnu - emociju interesovanja.

Tada postiže uspeh, a njegove emocije iz široke cevi visoke inteligencije slivaju se u bezgranični okean radosti. A možda La Rochefoucauld nije bio sasvim u pravu kada je rekao da je „pametan uvek budala u srcu“? Mnogi se plaše da postanu mudriji, jer misle da će postati neosetljive budale. Besmisleni strahovi. Sasvim suprotno! Samo inteligentna osoba može uživati, a što je više inteligencije, to je veći nivo uživanja.

Autor: Mihail Litvak

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs