čuvajte mentalno zdravlje

8 MISLI KOJE UNIŠTAVAJU NAŠU PSIHU: Prestanite da ih govorite, ostavljaju teške posledice!

Razmislite o ovome! Čuveni Stiven Hoking nije odustajao čak i kada je bio paralizovan! Savetovao je ljude upoređujući depresiju sa crnom rupom

Lifestyle
15:38h Autor:
Foto: Shutterstock

Pandemija korona visua dosta je uticala i mentalno zdravlje ljudi. Možda vam se ovih dana čini da sve ide nekako neuspešno: pozlilo vam je, došlo je do problema na poslu, partner vas ne razume... Tužne misli obuzimaju svu svest i vi se verovatno pitate: „Zašto mi se ovo moralo dogoditi?“

„Moja poenta je da crne rupe nisu tako crne kao što izgledaju. To nisu večni zatvori, kako se ranije mislilo. Postoji izlaz iz njih, a možda i u drugi svemir. Ako se osećate kao da ste zarobljeni u crnoj rupi, ne odustajte - izlaz postoji, govorio je Stiven.“

Postoji nekoliko fraza koje se apsolutno ne smeju izgovoriti, čak ni mentalno:

„Svi žive bolje od mene“

Poređenje sa drugima je „kradljivac“ radosti. Često više cenimo živote drugih, a to može ozbiljno da naruši naše stanje. Svaka osoba vodi svoju bitku i ne možete znati sve o svim nevoljama koje se dešavaju u nečijem životu. Svako može pogrešiti, svako ima svoje mane, neuspesi se jednostavno događaju ljudima. Nemate pojma šta se sinoć dogodilo vašem veselom kolegi.

Tužna Devojka
foto: Shutterstock

"Ja sam greška"

Ne samo da je ovo bezobrazno, već i usporava život. Misao potpuno zahvata mozak i ne dozvoljava vam da pokušate nešto novo. Ako mislite: „Ovaj put sam pokušala, ali nisam uspela“, onda se ovo neće odnositi na vaš karakter ili veštine - samo jedna radnja. Zato ne brinite o isprobavanju novih stvari.

"Neću biti srećan dok ...“

Prema rečima psihologa Ariani Machin, ova štetna misao usporava i čini vas nesrećnim do dana kada postignete svoj cilj. Da ste naučili da živite u sadašnjosti, bili biste još srećniji kada dobijete ono što želite. Razmislite o tome.

"Mrzim kako izgledam."

U redu je videti nedostatke na svom telu, ali stalno procenjivanje sopstvene slike samo pogoršava vaše mentalno zdravlje. Usredsredite se na ono što volite na sebi; postavili ciljeve kojima treba težiti. I ne zaboravite da se pohvalite što ste dobili ono što želite!

„Kod mene je uvek tako“

Niste namerno slomili utičnicu, iako se očajnički ubeđujete u ovo. Osećaj sopstvene manjkavosti postepeno zahvata sve ono što radite i mislite. To dovodi do činjenice da svaku manju smetnju, poput slomljene šolje, počnete da opravdavate „pa, to sam ja“, umesto da težite tačnosti i pažnji.

"Ja ne mogu to da uradim"

Da, možete sumnjati i bojati se novih stvari, ali ne dozvolite da vas strah preuzme. Ponekad kažete da ne možete nešto da uradite, a da to ni ne probate! Rizikujte, razvijajte se.

„Nisam zaslužio ovaj uspeh“

Kad god se dogodi nešto dobro, da li se osećate kao da to ne zaslužujete? Prestanite da ignorišete svoje pozitivne osobine: trud, veštinu, dostignuća i sreću.

„Moj život će uvek biti težak“

Ova toksična misao naglašava da problem nikada neće nestati. Ispunjava vam život nepotrebnom anksioznošću i može dovesti do depresije. Naravno, vašu svest nije tako lako obnoviti, ali rad na sebi sigurno će vredeti sav uložen trud.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...