svedočenje O ČUDU

ZAHAR OTKRIO TAJNU NASTANKA PESME VIDOVDAN: Imao sam strašnu groznicu, a onda odjednom video lik patrijarha Pavla!


Čuvena pesma "Vidovdan" vinula je u zvezde folk pevačicu Gocu Lazarević, a njen autor Milutin Popović Zahar otkrio je sve o njenom nastanku

Lifestyle
18:05h Autor:
ZAHAR OTKRIO TAJNU NASTANKA PESME VIDOVDAN: Imao sam strašnu groznicu, a onda odjednom video lik patrijarha Pavla!
Foto: PrintscreenJutjub/ RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal

Milutin Popović Zahar, jedan od najvećih kompozitora i tekstopisaca srpske muzičke scene, napravio je mnoge hitove, a tvorac je čuvene numere "Vidovdan".

Legendarnu pesmu stvorio je 1989. godine, a sada je otkrio zanimljivu pričau o njenom nastanku.

"Pozvao me je direktor PGP i rekao mi da ga je zamolio sekretar Patrijaršije da se, pre proslave 600 godina od Kosovskog boja, napravi deset pesama o Kosovu. Izbor je pao na mene. To je najbolje što sam uradio u životu.

U kratkom vremenu sam imao tu inspiraciju. Pola dana sam osećao strašnu groznicu, nisam znao kako se zovem. Od besa sam seo na pod i odjednom u ćošku video lik patrijarha Pavla, koji tada još nije bio patrijarh", kaže Zahar i dodaje:

Patrijarh Pavle
foto: Profimedia

"On je bio jedan starac koji je sam sebi pravio opanke i zvali su ga živi svetac. Lično ga nisam poznavao. Kao da mi je poslao poruku preko neke sile božanske. Ja sam za pet minuta napisao i melodiju i sve strofe. Za pet minuta, a u meni je to vrilo mesec dana", ispričao je Zahar.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs