Potpuno drugačije nego danas

U narodnoj nošnji, zakopčane do grla, prelepe i ženstvene: Ovako su izgledale mis Srbije i Hrvatske pre 90 godina!(FOTO)

Koliko su se ideali lepote promenili?

Lifestyle
Autor:
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Fotografija na kojoj se nalaze mis Srbije i mis Hrvatske nastala je u prvim decenijama 20. veka.

U Beogradu je prikazana kao deo putujuće izložbe “Gradovi u pokretu – postosmansko nasleđe” autorke prof. dr NatašeMišković, ali je pažnju javnosti privukla tek kada se pojavila na društvenim mrežama.

Misice su obučene u narodnu nošnju i daleko su od toga kako danas zamišljamo devojke koje se takmiče na izborima lepote. Ipak, većina onih koji su komentarisali fotografiju složili su se da se pojam ženstvenosti od tada do danas uopšte nije promenio. Sve ostalo, nažalost, jeste:

Ideja izložbe “Gradovi u pokretu – postosmansko nasleđe” bila je da se kroz foto-građu preuzetu iz jugoslovenskih i turskih dnevnih listova tokom 1920-ih i 1930-ih godina prati razvoj država nastalih na ostacima Osmanskog carstva.

Ova fotografija tako je bila samo jedna od onih kojima je kroz objektive foto-reportera “Politike” i “Vremena” i istanbulskih listova “Džumhurijet” i “Akšam” autorka izložbe dočarala svakodnevni život ljudi iz Beograda, Sarajeva, Istanbula i Ankare u prvim decenijama 20. veka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs