Legenda

Apolonove mudrosti isklesane na zidu njegovog hrama: Ovo su pravila života koje je grčki bog svetlosti javio mudracima!

Prema drevnoj legendi, sam bog Apolon je ovu mudrost prenosio ljudima preko svog proročišta u Delfima. Filozofi su zapisali Apolonovu poruku, tako što su je isklesali u kamenu na zidu njegovog hrama.

Lifestyle
Autor:
Apolonove mudrosti isklesane na zidu njegovog hrama: Ovo su pravila života koje je grčki bog svetlosti javio mudracima!
Foto: Profimedia

Šta je smisao života i zašto živimo?

Naša duša je besmrtna i na Zemlji živimo da bismo učili. A onda se sa prtljagom stečenog znanja vraćamo u duhovni svet. Smrt je završni ispit. Da biste pravilno živeli svoj život, morate pravilno učiti.

U detinjstvu se morate naučiti pristojnosti. To su pravila ponašanja u društvu, pravila interakcije sa drugim ljudima. Ako to ne naučite u detinjstvu, posle je kasno.

U mladosti treba da naučite da upravljate svojim strastima. Morate da naučite da kontrolišete emocijama i željama da biste kontrolisali razum. Suzbijanje strasti u adolescenciji je postizanje uspeha i zrelost.

U zrelom dobu se mora naučiti pravdi. Ovo je teška nauka; moramo se truditi da budemo krajnje pošteni. I moramo se boriti protv nepravde - najbolje što možemo.

U starosti treba da dajemo mudre savete drugima. Da se ne bi pretvorili u beskorisnog brbljivog starca; treba biti koristan za društvo.

Treba biti svestan da je i smrt učenje. Moramo da naučimo da umiremo bez žaljenja. To je moguće ako ste naučili da steknete znanje, da se pomučite za znanje.

Ljudski život ima smisla samo ako je to faza učenja. Podignite se na sledeći nivo. Duša je besmrtna - zbog toga se i uči - da bi se duša razvijala.

A šta će biti dalje - niko sa sigurnošću ne zna. Ljudski um jednostavno ne može zamisliti Večnost i Najviše znanje. Dete u materici ne može da zamisli raznolikost i boje spoljnog sveta, samo ga oseća u dalekim zvukovima...

Ceo život učite. I u svakom periodu svog života se trudite da pravilno živite svoj život. I pravilno položite završni ispit koji svakog od nas čeka.

(prevod Stil, autor Ana Kirianova)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs