Obavezno pročitajte

Tražite stan za iznajmljivanje? Ovo su pitanja koja morate da postavite!

Traženje stana danas u velikoj je meri pojednostavljeno i olakšano zahvaljujući Internetu. Velika ponuda nekretnina za izdavanje i detaljni opisi stanova sa fotografijama i te kako pomažu kada tražite mesto za život. Međutim, kada suzite svoj izbor na jednocifreni broj, neophodno će biti da svaki od tih stanova pogledate i uživo pre nego što donesete konačnu odluku.

Lifestyle
Autor:
Tražite stan za iznajmljivanje? Ovo su pitanja koja morate da postavite!
Foto: Shutterstock

Taj obilazak je zapravo odlična prilika da svom potencijalnom stanodavcu postavite generalna pitanja o stanu i procenite da li ispunjava sve vaše potrebe.

Najvažnija pitanja o stanu koja treba da postavite

Bez obzira na to koliko vam se stan dopao u oglasu ili “na oko”, čak i ako vam se čini da ste pronašli idealno mesto, ne zalećite se. Estetika jeste važna, ali ipak najbitnije je iznajmiti funkcionalan stan. Naime, ako ste student, sasvim je sigurno da će vam trebati drugačiji uslovi stanovanju u odnosu na, recimo, porodične ljude koji su u potrazi za nekretninom u kojoj će živeti porodica sa malom decom.

Međutim, postoje neki univerzalni faktori koji su važni za sve stanare i sve tipove nekretnina, i koje jednostavno morate znati unapred, kao i pravila koja morate ustanoviti pre nego što se uselite u novi stan.

Ugovor

Za početak, tu je pitanje o ugovoru. Ukoliko ste do stana došli posredstvom agencije, velike su šanse da će vam preporučiti sklapanje ugovora sa stanodavcem. Ugovor je zapravo odličan način da zaštitite svoja stanarska prava i precizirate do detalja sve uslove stanovanja u iznajmljenom stanu.

To znači da se u ugovoru mogu jasno i konkretno odrediti visina stanarine, rokovi i način plaćanja, trajanje zakupa, imena osoba koje će živeti u stanu, ko će i pod kojim uslovima plaćati eventualne popravke u stanu – stanodavac ili stanar, otkazni rok i slično.

Stanje u kom se stan nalazi

Moderno opremljen stan može izgledati pristojno, pa čak i luksuzno, a da postoje neki skriveni problemi u njemu koji se ne mogu lako uočiti. Stanodavac je u obavezi da vas obavesti o potencijalnim manama stana, bilo da se radi o mogućnosti da se pojavi vlaga ili da se u blizini nalazi kafić ili klub u kom se muzika pušta do kasno u noć.

Ipak, da biste bili sigurni u pravo stanje stvari, ne čekajte da vam se kaže ili nagovesti, već sami pitajte sve što vas interesuje.

Osnovna pitanja koja svako treba da postavi o stanu koji želi da iznajmi su sledeća:

  • da li su sve cevi u stanu u redu (pritom se misli na vodovodne, kanalizacione i cevi za gas);
  • da li su svi uređaji ispravni;
  • koliki su računi za struju, Internet, vodu i centralno grejanje;
  • u kakvom stanju je stolarija;
  • u kakvom stanju je nameštaj;
  • kakva je zvučna izolacija;
  • da li je u stanu bilo problema sa štetočinama;
  • da li stanodavac ima neka posebna očekivanja.

Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da se približite svojoj odluci. Konačan izbor napravićete onda kada procenite da određeni stan ispunjava vaše konkretne potrebe. U skladu sa tim osvrnuli smo se na to šta sve treba da pitate potencijalnog stanodavca ako tražite stan sami, za svoju porodicu ili za život sa devojkom/dečkom.

Stanovi za studente: Šta treba da pitate ako ste student?

Pored osnovnih pitanja o stanu, jednom studentu mogu biti važne i sledeće stvari. Da li se u blizini nalazi neka biblioteka sa čitaonicom i kako doći do nje? Studentima koji uče do kasno važno je da imaju u kraju pekaru ili supermarket koji radi non-stop. Isto važi i za kafiće i klubove za provod.

Iako niko ne voli buku posle ponoći usred ispitnog roka, zgodno je znati da se nekoliko ulica dalje nalazi mesto u kome se možete opustiti kada ispite položite. Blizina studentskog doma i menze računa se u dodatnu pogodnost.

Premda nijedan stanodavac neće blagonaklono gledati na pravljenje žurki u stanu, bitno je znati da možete praviti manja okupljanja i druženja. Kako je mladim ljudima društveni život važan, proverite sa stanodavcem šta misli o tome.

Takođe, nije retkost da stanodavci zbog nepoverenja u studente imaju običaj da “navrate” u stan nenajavljeni, jer su bili “u prolazu”. Pokušajte da već u tom prvom razgovoru stavite do znanja da vam to ne odgovara, te da ustanovite tačno vreme kada ćete se viđati da platite kiriju i regulišete sve ostale obaveze prema stanodavcu.

Šta je važno ako tražite stan za porodicu?

Prioriteti studenta i porodice sa decom se razlikuju, posebno kada je reč o mestu stanovanja. Dok će studentu biti važno da u blizini ima npr. studentsku menzu ili možda neki sportski centar, za porodicu sa decom će od značaj biti dečje igralište, blizina vrtića i škole ili nekog velikog parka.

Porodice će uglavnom tražiti mirniji kraj za život, sa manje saobraćajne gužve. Blizina pijace i velikog supermarketa takođe mogu biti razlog više za useljenje. Pod uslovom da iznajmljujete stan na duži period i da želite nešto u njemu promeniti ili preurediti, moraćete pre svega da od stanodavca dobije dozvolu za renoviranje.

Pitanja od značaja ako ste samac

Osobama koje žive same možda će od najveće koristi biti informacija koja se tiče popravki u stanu. Da li je to obaveza stanodavca ili stanara? Ako je podstanar taj koji sve plaća, da li se taj trošak može regulisati kroz smanjen iznos mesečne kirije?

Premda je bezbednost u stanu, kao i čitavom kraju, bitno pitanje koje bi interesovalo i porodice s decom i studente, kada živite sami to može biti posebno važno. Proverite sa stanodavcem u kojoj meri su stan i zgrada obezbeđeni, da li postoji alarmni sistem, interfon, video nadzor, da li je u kraju bilo krađa i slično.

Posebni uslovi ako ste mladi par

Ako iznajmljujete stan sa dečkom, odnosno devojkom ili ste tek venčani, možda bi bilo dobro da se informišete o tome kakav je stav stanodavca o deci u stanu. Neki vlasnici stanova ne bi poverili svoju nekretninu porodici sa decom zbog straha od mogućih oštećenja. Zbog toga je pametno, ako planirate brzo proširenje porodice, da to proverite unapred kako ne biste došli u neprijatnu situaciju da se selite u trudnoći ili sa tek rođenom bebom.

Pored ovog životnog pitanja, tu su i neka druga, manje važna: blizina kulturnih institucija, kafića i restorana, parka ili sportskog centra, ali i blizina supermarketa i pijace.

Šta je važno ako ste poslovan čovek?

Blizina elitnih restorana u kojima bi se mogao održati sastanak sa klijentima, ali i bitnih poslovnih objekata i institiucija mogli bi se svrstati u primarna pitanja jednog poslovnog čoveka koji iznajmljuje stan. Podrazumeva se da u stanu sve treba biti funkcionalno i prilagođeno za miran i lagodan odmor po završetku napornog radnog dana.

Umesto zaključka

Kada pregledate nekoliko stanova, postavite sva ova pitanja i izaberete onaj koji vam po svemu odgovara, postarajte se da zaštitite svoja prava ugovorom i osigurate u samom početku zdrav i pošten odnos sa stanodavcem. Precizirajte sve: visinu kirije, rokove plaćanja, način na koji se rešavaju eventualni problemi i tako osigurajte unapred zaštitu od eventualnih neprijatnosti i iznenađenja. Nakon toga, ostaje vam samo da uživate u svom novom stanu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs