Jednostavan postupak

Radite na sebi: 30 minuta refleksije nedeljno za rešavanje problema!

Kratka vežba refleksije pomoći će vam u razrešavanju pitanja o svrsi života
Lifestyle
10:44h Autor:
Radite na sebi: 30 minuta refleksije nedeljno za rešavanje problema!
Foto: Thinkstock

Ako želite da pravilno postavite prioritete u svom životu, ova praksa vam u tome može pomoći. Uradite ovu vežbu svake nedelje i videćete kako će stvari početi da se rešavaju same od sebe, piše Lovesensa.rs.

1.Odvojite 30 minuta za sebe da budete sami u prostoru koji vam je prijatan. Ponesite svesku ili dnevnik, olovku, sveću, mirisne štapiće, podlogu za meditiranje, sve ono što je samo vaše i što vas opušta.

2.Upalite sveću kako biste označili da ste u vašem svetom mestu. Sveća simbolizuje unutrašnje svetlo. Dišite duboko, zatvorite oči i opustite se.

OVDE pročitajte 7 praktičnih saveta za unapređenje života.

3.Razmislite o svojim aktivnostima tokom nedelje koja se završila. Preispitajte koje ste akcije preduzeli da ispunite svoju dharmu, kako ste služili porodici, prijateljima, zajednici ali i sebi. Koje su vam bile dužnosti? Da li ste ih lako ili teško ispunjavali? Na kakve ste moralne testove nailazili i kako ste se sa njima izborili? Zapišite rezultate u svoj dnevnik.

4.Kada razmotrite dharmu, pređite na arthu. Šta ste tokom nedelje radili da održite dobro zdravlje? Šta vam je bilo potrebno da biste ostvarili svoju dharmu? Da li ste dobili? Zapišite odgovore u svoj dnevnik.

5.Zatim duboko razmišljajte o kami - šta ste uradili samo da osetite čistu radost? Šta vam je pružilo najviše zadovoljstva? Koje su vam bile najjače želje? Da li ste mogli da ih prepoznate i ostvarite? Zapišite svoje misli.

6.Zapšite i svoja razmišljanja o mokshi. To mogu da budu meditacija, joga, molitva, duhovno čitanje, samorefleksije. Da li ste se oslobodili? Da li ste imali osećaj slobode u svom životu? Šta vam je potrebno da se oslobodite?

7.Kada prođete kroz svaku od purusharthi, pogledajte u kakvom su odnosu - da li su uravnotežene ili je neka naglašena. Da li previše naporno radite u jednoj oblasti dok drugu zapostavljate? Koje su posledice vaših prioriteta? Napišite kako ste se osećali dok ste ispunjavali svoje ciljeve - da li ste preumorni, iscrpljeni ili zadovoljni.

8.Formulišite nameru za sledeću nedelju - možete to učiniti za svaku pojedinačno, a možete i da se fokisurate na to kako ćete se osećati dok budete radili na svim purusharthama. Zatim recite sebi naglas, zatvorite dnevnik, ugasite sveću i prepustite se nedelji koja je pred vama sa sasvim novim pogledom na svoje prioritete.

OVDE pročitajte 10 faktora za bolju životnu energiju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs