ZANIMLJIVO

Njeni hodnici čuvaju uzbudljive tajne i vekovima stare legende: Ovo sigurno niste znali o Petrovaradinskoj tvrđavi!

Priče vezanE za ovo zdanje intrigiraju i dan danas

Lifestyle
21:43h Autor:
Njeni hodnici čuvaju uzbudljive tajne i vekovima stare legende: Ovo sigurno niste znali o Petrovaradinskoj tvrđavi!
Foto: Shutterstock

U Petrovaradinskoj tvrđavi je nekoliko dana bio zatvoren i Josip Broz Tito, tada austrijski narednik, pošto se bez dozvole udaljio od svoje jedinice. Ivo Andrić je takođe nakratko tokom Prvog svedskog rata bio zatvrenik na Tvrđavi, zbog njegovih javno izrečenih političkih stavova. Na Tvrđavi je, pre odlaska u Rusiju a posle sloma Prvog srpskog ustanka, bio interniran i vožd Karađorđe.

Svoj oblik je dobila krajem 18. veka, a gradnja je započela mnogo godina ranije.

Srpsko selo sa 320 kuća, 50 firmi i nijednim nezaposlenim čovekom!

foto: Shutterstock

Ispod površine od 112 hektara, na koliko se Petrovaradinska tvrđava prostire, u nekoliko nivoa, čija dubina seže i do 40 metara ispod zemlje, nalazi se mreža tunela, ili „katakombi“, kako ih, pogrešno ali popularno, Novosađani često zovu, uključujući i podzemne vojne galerije, u ukupnoj dužini od oko 20 kilometara, što predstavlja pravu poslasticu za brojne istraživače, turiste i slučajne posetioce.

Tvrđava je sazidana od oko 40 milijardi cigli, svaka je teža od pet kilograma, ima hiljadu hodnika čija dužina iznosi oko 28 kilometara, kao i 51 ulaz u podzemni deo.

Zemlja gde važe najneobičnija pravila: Ove stvari možete videti samo u Japanu! (FOTO)

foto: Shuterstock

Barokni toranj sa satom prečnika dva metra, prepoznatljiv je simbol tvrđave. Brojevi na časovniku ispisani su rimskim oznakama, kao što je bilo pravilo na hrišćanskim crkvama. Najveća posebnost sata ipak su dužnosti kazaljki: mala pokazuje minute, a velika sate, kako bi ih jasno i izdaleka videli lađari i znali kada je vreme za smenu straže. Satni mehanizam se svakodnevno i danas navija ručno i zvoni pune sate.

11 činjenica o Južnoj Koreji: Ovo nikad nećete zaboraviti! (FOTO)

foto: Shutterstock

Legenda da se u hodnicima tvrđave krije blago Marije Terezije su pokušali mnogi da odgonetnu i provere njenu istinitost, pa se tako u hodnicima može naći alat lovaca na blago, lampe, krede, sprejevi i kanapi koje su koristili kako se ne bi izgubili u nepreglednom sistemu hodnika.

Još jedna legenda kaže da ti podzemni hodnici vode do Sremskih Karlovaca, Iriga, Novog Sada, Rume, pa čak i Beča, a i dan danas se događa da se po neko zaputi u tu potragu.

Ovo je najlepša plaža u Evropi za 2020. godinu: Istinski raj na zemlji! (FOTO)

foto: Shutterstock

Ovo zdanje intrigira, pa ne čudi što se našla na svetskoj listi 10 turističkih mesta koje treba posetiti.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs