saznajte

Progone vas košmari: Tumačenje noćnih mora, evo šta se krije iza 5 najčešćih!

Ako se povremeno budite u sred noći zbog ružnog sna, obavezno ovo pročitajte

Lifestyle
Autor:
Foto: Shutterstock

Panični strah, znojenje, pokrivanje s jastukom preko glave u tami – loš san i možemo li na neko vreme zaboraviti na spavanje? Koliko vam se puta desilo ovo?

 

Košmari znaju da nas trgnu i uplaše, te dugo nakon toga ostanemo budni jer se bojimo ponovo da zaspimo kako se ne bi ponovio loš san.


Prema nekim istraživanjima čak 8 odsto odraslih regularno muče košmari.

 

Stoga, otkrićemo vam šta se krije iza najčešćih.

 

Padanje i padanje i padanje

 

Padate li se iz aviona, kroz prozor ili jednostavno kroz večnu tamu, svejedno je -ono što je u snovima „padanja“ zastrašujuće jeste stalno iščekivanje tla i lom. Inače, u tu kategoriju spadaju snovi u kojima se gušimo.

 

Psiholozi tvrde da svi ti snovi često imaju jednaki uzrok: prenaporna svakodnevica zbog neke određene situacije ili zadatka.

 

U snu se odražava nesigurnost i napetost – simbolizuje se neizvesnim očekivanjem pada, odnosno tla. San pokazuje da ne znamo tačno kakav će biti epilog i kada. Zato se javlja strah.


Smrt voljene osobe

 

Ovaj san je jedan od najstrašnijih noćnih mora: voljena osoba umire ili je umrla. Ono što osećamo tada je bol ili očaj koji dolaze s gubitkom.

 

Često takve snove prati mit da nas upozoravaju na neki nemili događaj. Međutim, to nije tačno. Zapravo, snovi o gubitku spadaju među najbezazlenije i nikako ne najavljuju da će nam se neko voljen razboleti ili preminuti.

 

Oni simbolizuju neku promenu, uglavnom kad je reč o međuljudskim odnosima – ili emotivnu senzibilnost. Umre li dijete u snu, to verovatno znači da se naše tinejdžer osamostaljuje, a nama nije lako zbog toga.


Šta kriju snovi o poslu: Evo šta zanči kada sanjate da kasnite ili da dobijate otkaz!

foto: Shutterstock

Pretnja, praćenje, lov

 

Trčimo sve brže i brže, ali neko  ne prestaje da nas prati. Snovi u kojima bežimo ili nas neko prati su najpoznatiji oblik noćnih mora.  I kraj ne mora biti uvek isti. Neki se probude pre nego što prestane lov ili napad. Drugi tek onda kad su gotovo već u kandžama progonitelja.

 

Mehanizam „bori se ili beži“ iza tih snova ide daleko nazad u evoluciju, te je zbog toga jako proširen. Životinje jednako reaguju u tim stresnim situacijama. Iza toga se takođe uvek krije strah od nečega – društvenih situacija na primer – ili bilo čega drugoga.

 

Povratak u školu


Možda na prvu loptu izgleda smešno: pa školsku klupu smo poslednji put grejali prilično davno. Maturu smo položili, školskih knjiga više nemamo ili su one retke prekrivene debelim slojem prašine. I pored toga, sanjamo da padamo ispit Ili smo dobili lošu ocenu…


Taj vid snova pokazuje da smo pod nekih pritiskom ili strahom hoćemo li biti dovoljno efikasni, a uzrok može biti poslovne ili privatne prirode, kao i da nas neko ne ceni dovoljno.

 

Psiholozi sigurni: Ovakvi snovi se ne smeju ignorisati!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...