Kažite: ''ptičica''!

Trikovima do bolje fotogeničnosti

Vreme je da se sprijateljite sa fotoaparatom i dokažete sebi da je fotogeničnost karakteristika koja se stiče vremenom, vežbom i praksom, a ne dobija po rođenju.
Lifestyle 26.03.2013. - 17:10h

Ana vas je označila na slici.

 

Notifikacija koja stoji već nekoliko sati na vašem Facebook nalogu. Fotografiju nastalu pri jednom od poslednjih noćnih izlazaka nemate želju ni da pogledate, jer vi jednostavno ne umete da se fotografišete. Delujete izobličeno, drastično deblje, pogrbljeno ili namršteno. Uživo, vi ste sve suprotno od toga. Kako i zašto? Neće više ni biti važno, jer vas današnji tekst vodi kroz mali kurs nazvan Kako da što bolje ispadnete na fotografiji. Ok, nećete biti nova Kejt Mos (Kate Moss), ali se barem nećete prepasti svaki put kada neko od vaših prijatelja pita onu čuvenu: ''Hoćemo da se fotkamo?''.

 

Pre nego što vas naučimo bilo kojem triku, bitno je da raščistite sa ružnom navikom samokritikovanja. Ukoliko ste skloni  istoj, na pogrešnom ste tekstu. Potražite onaj o neophodnosti gajenja ljubavi prema sebi. Kada shvatite da morate ceniti sebe, da bi vas i drugi poštovali, vreme je da se pozabavite položajem vaše glave, ramena, svetlom i uglom pod kojim ste fotografisani. Sve je u stavu, stoga zauzmite ga.

 

Prvi i osnovni korak glasi: ispravite se!

 

Pogrbljeni stav jednostavno je pogrešan. Čini da izgledate nesigurno, utučeno i  nepoželjno. Ramena unazad, grudi napred. Vodite se ovim i u svakodnevnom životu, ne samo kada ste pred objektivom. Neke od najlepših žena sveta kao jedan od trikova za svoju lepotu upravo su navodile svoje pravo držanje. Ko smo mi da im ne verujemo!

 

Sledeći korak podrazumeva testiranje u kojem ćete otkriti koji vam osmeh stoji najbolje. Da li je to onaj koji se tek naslućuje ili široki kojim ponosno pokazujete svoje zube? Sami odlučite. Par poza pred ogledalom, par probnih fotografija i doći ćete do svog odgovora. U ovaj korak podrazumevamo i pronalaženje omiljenog ugla za fotkanje vašeg lica. Pregledajte stare fotografije i razmislite koji vam profil izgleda lepše. Forsirajte ga prilikom narednih fotografisanja.

 

Jedna od ključnih stavki na vašem licu jeste položaj brade. Nikako je ne povlačite ka vratu, stvarajući podbradak koji može učiniti da na fotografijama izgledate i do deset kilograma deblje. Poenta je u tome da isturite bradu ka napred. Napominjemo: napred, a ne uvis. Ako vas ovo zbunjuje, krenite čelom napred i vaša brada će biti na pravom položaju. Isticanje linije ispod brade, učiniće da izgledate vitkije i prefinjenije.

 

Znamo da mnogi od vas osećaju čudnu nelagodnost kada se nađu pred objektivom. Nema joj mesta. Opustite se, i razmišljajte o lepim stvarima. Sva napetost se lako ogleda u očima, a zatim i na fotografiji. Pustite da fotografija uhvati vas i trenutak iskrenog užitka. Učinite ga takvim razmišljanjem o dragim ljudima i slatkim uspomenama. Ukoliko se dobro zabavljate, prenesite dobre vibracije i na fotografiju. Dakle, ne opterećujte se ishodom. Prirodnost vašeg stava biće presudna.

 

Ali, kako biti prirodan dok razmišljate o pravim leđima, isturenoj bradi i najlepšoj verziji osmeha?

 

Budite profesionalac. Poput holivudskih diva, kojima je poznavanje poziranja u opisu posla. Razmišljajte, ali ne dozvolite da se to vidi, niti nasluti.

 

Na kraju vas podsećamo na tehničke predispozicije koje će učiniti da i vi, a i sama fotografija, bolje izgledate. Uvek budite okrenuti licem ka izvoru svetlosti, dok fotograf ostaje okrenut leđima. Dovoljno svetlosti učiniće da izgledate sveže i mlađe. Zamolite osobu koja vas fotografiše da izbegne kadrove u kojima ćete izgledati zdepasto. Neka fotoaparat bude u visini vaših grudi ili niže ukoliko vam fotografiše celu figuru. Bilo bi idealno kada bi osoba iza objektiva fotografiju pravila iz čučećeg položaja. Noge će vam izgledati vitko, a čitava figura izduženo. Ujedno, kada vas fotografišu do pojasa, neka aparat nanovo bude u visini vaših grudi.

 

Ukoliko vam ovih nekoliko saveta nije dovoljno da biste se osetili sigurno pred fotoaparatom, ovde možete pročitati kako da pravilnom šminkom poboljšate svoju fotogeničnost.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...