pomera granice

Neverovatna Baka Jelena je najstarija planinarka u Srbiji: Proslavila 100. rođendan i zamislila samo OVU želju! (FOTO)

Ona je kazala da ni sada ne odustaje od planinarenja i da će biti u prirodi do kraja života!

Lifestyle
Autor:
Neverovatna Baka Jelena je najstarija planinarka u Srbiji: Proslavila 100. rođendan i zamislila samo OVU želju! (FOTO)
Foto: Beta

Nakon što su je prijatelji planinari otpevali rodjendansku pesmu, a ona ugasila svećice na rođendanskoj torti, Minardi je poželela želju, a to je da još jednom vidi Radan planinu!

"To je najlepša planina na svetu, moja omiljena. Bila sam na Mon Blanu u Francuskoj i na mnogim drugim planinama, ali ni jedna nije tako lepa kao Radan. Ni jedna zemlja nema tako lepe planine kao što ih mi imamo”, izjavila je Minardi.

Ona je kazala da planinari punih 58 godina i da je, zahvaljujući planinarenju, uspela da preživi veliku porodičnu tragediju kada su joj u saobraćajnoj nesreći poginuli snaja i unuk. Kazala je i da veruje da je zahvaljujući planinarenju doživela duboku starost.

"Priroda produžava život, daje vam energiju, oslobađate mozak svih problema. To naše telo i mozak traže. Omladini poručujem da ne sedi u kafićima već da se priključi planinarima, na planinama će steći dug život", naglasila je Minardi.

Čitava njena porodica, dodala je Minardi, bavila se planinarenjem. Planinar je i njen sin Slobodan, a bili su to i njen pokojni suprug, snaja i unuk.

"Bila sam prosvetni radnik, radila sam u vrtiću i imala sam svaku radnu subotu. Međutim, nisam propuštala ni jednu nedelju da odem na planinu”, izjavila je Minardi.

Ona je kazala da ni sada ne odustaje od planinarenja i da će biti u prirodi do kraja života.

"Kada mi je bilo 96 godina prepešačila sam 14 kilometara. Sada ne mogu da hodam planinskim stazama, ali učestvujem u planinarskim pohodima. Prepešačim tri, četiri kilometra, sednem da se odmorim i čekam planinare da se vrate. Uživam da ih gledam kako se srećni vraćaju sa planine", kazala je Minardi.

Najstarija planinarka u Srbiji do sada je učestvovala u više stotina planinarskih akcija, osvojila je Mon Blan, Gran Paradizo i brojne druge vrhove širom Evrope i bivše SFRJ i pretrčala fruškogorski maraton dug 60 kilometara.

Baka Ljuba ima 76 godina i juri po zaleđenom jezeru kao ptica: Kad klizam leđa me ne bole! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs