okidači depresivog stanja

3 navike koje bude depresiju: Niste ni svesni koliko loše utiču na psihu!

Neke svakodnevne navike povećavaju rizik od nastanka depresivnog stanja

Lifestyle 22.02.2019. - 14:59h Autor: Stil/Miss.24.sata.hr
Foto: Shutterstock

Sve češće se pojavljuju alarmantni rezultati istraživanja koji otkrivaju da je depresija postala vrlo raširena bolest.

 

Uzroci, odnosno okidači bolesti vrlo su složeni i svakako tema čija obrada zahteva stručno mišljenje, ali postoje i svakodnevne stvari koje mogu ugroziti psihičko zdravlje.

 

Šta možemo uraditi kako bismo smanjile rizik da same ne postanemo žrtve depresije? Treba savesnije živeti – to takođe znači da treba eliminisati i sledeće svakodnevne izvore opasnosti za našu psihu.

 

Pogrešno korišćenje društvenih medija

 

Jedno od najspornijih pitanja današnje nauke jeste kakvo tačno delovanje imaju Fejsbuk i druge društvene mreže na našu psihu.

 

Naime, rezultati istraživanja su često su oprečni, međutim, u jednom su složni – sve zavisi od toga kako se koriste društveni mediji.

 

Istraživanje Univerziteta Missouri došlo je do sledećeg rezultata: povremeno korišćenje (održavanje kontakata) nema negativnih posledica, dok zavist i negativnost u postovima mogu pogodovati nastanku depresivnih stanja. 

 

Depresija i kilogrami idu zajedno: Više od 43 odsto depresivnih osoba je gojazno

foto: Profimedia


Provođenje vremena s pesimističnim ljudima

 

Kako bi se potvrdio taj efekat, dovoljno je napraviti mali eksperiment. A počinje sa sledećim pitanjem: Možete li biti dobre volje ako je npr. vaša najbolja prijateljica upravo prekinula dugu vezu pa ima katastrofalno pesimističnu perspektivu prema celom svetu?

 

Pretpostavljamo da ne možete. S druge strane, nije u redu ostaviti prijateljicu samu s njenim problemima. Problem su samo ljudi čije crno raspoloženje traje, i traje i zapravo je hronično, gotovo životni stav. Ko je često okružen pesimističnim ljudima i osobama koje su stalno loše volje, raste rizik da to pređe na njih – a tako raste i verovatnost za nastanak depresije. Budite oprezni - smanjite druženje s ljudima koji sve vide crno.

 

Nedostatak sna, anksioznost, depresija: Ovaj lek iz prirode pomoći će vam da se izborite sa svim problemima!

foto: Profimedia

Uzimanje kontracepcijskih tableta

 

Istraživanja su pokazala da je kod žena koje uzimaju kontracepcijske tablete 40 posto veći rizik od nastanka depresije.

 

Kritična faza je u prvih šest meseci od početka uzimanja – a postotak kod mladih devojaka u dobi od 15 do 19 godina je čak oko 80 posto! Šta napraviti? Baciti pilule i drugačije se štititi?

 

Stručnjaci tvrde da ipak nema mesta panici. Depresija jeste moguća nuspojava, ali je vrlo retka i ginekolog bi trebao to navesti tek kao jednu od mogućih nuspojava pri savetovanju s pacijentom. 

 

Psiholog Mihail Litvak: Depresija je data čoveku da bi se zamislio nad sobom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...