bIOGRAFIJA

Zlatan Stipišić Džiboni: Sasvim obična životna priča genija za reči i note! (FOTO)

Ovaj genije novog doba živi kao sav normalan svet i svoj privatni život čuva za sebe

Galerije 26.11.2018. - 12:00h Autor: Biografija.com
1 / 5 Foto: Kurir / Dragan Kadić

Zlatan Stipišić, poznatiji kao Džiboni, poznati je splitski pevač i najnagrađivaniji hrvatski izvođač. Jedan je od osnivača heavy metal sastava “Osmi putnik”, a rođen je u Splitu 13.8.1968. godine.

 

Obrazovanje

 

Tokom svog školovanja Džiboni se bavio slikanjem, za koji priznaje da mu nije dobro išao, te je tako završio odsek za vajarstvo. Ipak, imao je podršku profesora M. Klarića kao i razrednika I. Šverko. Nakon toga počeo se baviti muzikom te je tako već u trećem razredu srednje škole nastupao s “Osmim putnikom” zbog čega je često izostajao s nastave pa je u četvrtom razredu srednje škole imao 180 neopravdanih časova.

 

Tina Tarner: Sve nedaće ovog sveta, nju su snašle! (FOTO)
 

 

Privatni život

 

Zlatan Stipičić je dete Ljube Stipišića i Nataše Glinsky koji su se upoznali šezdesetih godina prošloga veka kada je Ljubo bio voditelj zbora i maestro u crkvi Svetog Dominika, a Nataša pevačica u horu. Venčali su se 1966. godine te se tada rodila Mirjam, a dve godine kasnije Zlatan.

 

Džibonijev otac je cenjeni etnomuzikolog kao i arhivar hrvatskih tradicionalnih pesama te je zbog toga lako pratiti Džibonijeve muzičke korake.

U braku je sa Sanjom Stipišić koju Džiboni poznaje od svoje desete godine, on je naziva živom legendom. Odnos im se temelji na ljubavi i poverenju.


Venčali su se u zagrebačkoj Dubravi uz diskretnu ceremoniju. S njom muzičar ima troje djece, pokćerku Tanju i dvojicu sinova, Randa i Lorenza.

 

"Ako su ljudi dobri i jedno drugog fizički privlače, sve će biti dobro. Moja supruga je plemenita i zrela osoba: u teškim situacijama nikad me ne opterećuje marginalnim stvarima. Ona mi je i saveznica i ljubavnica," izjavio je jednom Džiboni za Gloriju.

 

Lorenzo je rođen u avgustu 2005. godine i najmlađi je član porodice, a Rando je rođen 1998. godine.

 

Tanja je rođena 1988. godine i diplomirala je na fakultetu za dizajn na Arhitektonskim fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

 

Daleko od sramežljive devojke: Dakota je sve ono što nikad ne biste pomislili o njoj! (FOTO)
 

 

Posao

 

Svoju muzičku karijeru Džiboni je započeo 1985. godine u sastavu “Osmi putnik”, čiji je i jedan od osnivača. U to vreme Zlatan Stipišić nije imao nadimak kakav mu se danas pripisuje, već "Džibo". Iz “Osmog putnika” Džiboni prelazi u heavy metal sastav “Divlje jagode” u kojemu je bio godinu dana. Nakon toga odlazi u Berlin 1989. godine gde ostaje godinu dana, a tamo je svirao s grupom “V2” s kojom je snimio album “Out to launch”.

 

Džibonijev prvi solo album zvao se “Sa mnom ili bez mene”, a izdat je 1991. godine. Nakon toga napisao je pesmu “CesaricaOliveru Dragojeviću te ubrzo postaje traženi tekstopisac i njegove pesme postaju veliki hitovi. Sledeći Džibonijev album zvao se “Noina arka”, a izdao ga je 1993. godine. Na njemu su se našli brojni hitovi poput pesme “Zlatne godine” koju je za istoimeni film napisao sa Zrinkom Tutićem. Na istom se albumu našla pesma “Mi smo prvaci” koja je ujedno proglašena i himnom Olimpijskog saveza, zatim pesme “Nek se dijete zove kao ja”, “Tebe nisam bio vrijedan” i “Dobri judi”.

 

Neko je vreme nastupao s Brunom Kovačićem te su formirali grupu u kojoj su se, osim njih dvojice, našli i Renato Švorinić, Josip Andrić i Gordan Dorvak.

 

Zajedno su snimili dva albuma: “Kruna od perja” iz 1994. godine, a tri godine kasnije izdali su album “Ruža vjetrova”. U ovom razdoblju nastale su jedne od najlepših i najpoznatijih Džibonijevih pesama: “Dvije duše”, “Ovo mi je škola”, “Ozdravi mi ti”, “Lipa moja”, “Ako me nosiš na duši”, “Život me umorio” i brojne druge.

 

Nakon raspada grupe Džiboni je u februaru 1999. godine objavio samostalni album u izdanju Dallas Recordsa “Judi, zviri i beštimje” za koji je osvojio čak 7 Porina, a ovo je bio i najprodavaniji album kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji.

 

Neki od poznatih hitova koji su se našli na ovom albumu su: “Činim pravu stvar”, “Projdi vilo” i “Ja ću budan sanjati”.

 

U oktobru 2001. godine Džiboni je javnosti predstavio dugoočekivani album “Mirakul” koji je također postao jedan od najprodavanijih hrvatskih albuma.

 

Životna priča najseksepilnijeg muškarca na svetu - Ričarda Gira: Zaveo dve najlepše žene, svim srcem za Srbe i Kosovo! (FOTO)
 

 

Brojni su ga kritičari proglasili najboljim albumom 2001., ali i 2002. godine.

 

Sledeći album koji je Gibonni objavio bio je “Unca fibre (vodič za brodolomce i anđele čuvare)” u maju 2006. godine. S tog albuma poznata je pesma “Vrime da se pomirim sa svitom” kao i “Anđeo u tebi” za koju je Džiboni ostvario saradnju s Mayom Azucenom i Goranom Baretom.

 

U decembru 2009. godine Džiboni je objavio pesmu “Žeđam” koja je najavila njegov osmi po redu studijski album koji nosi naziv “Toleranca”, a koji je Džiboni izdao u martu 2010. godine. Za ovaj je album Džiboni osvojio 5 Porina.

 

Novinar i Džibonijev sugrađanin Ivo Šćepanović u junu 2011. godine je za članak u L. A. Times-u izabrao Džibonijevu pesmu “Čemu se nadaš srce moje” za hrvatsku pesmu koja zaslužuje pažnju u SAD-u.

 

2012. godine pevač izdaje album na engleskom jeziku pod nazivom “20th Century Man”, a 2016. album “Familija” koji je njegov deseti studijski album nakon 25 godina vrlo uspešne karijere.

 

Godinama se kajala, sahranila svu braću i sestre, veliku tajnu odnela u grob: Teška životna priča Arete Frenklin!
 

 

Osim muzičke karijere, Džiboni je poznat i po učestvovanju na brojnim humanitarnim događajima. Osnivač je fonda za talentovanu decu bez roditelja, objavio je knjigu pesama na Braileovom pismu “Dvije duše” čiji je prihod od prodaje bio namenjen slepim ljudima.

 

2003. godine postao je UNICEF-ov zastupnik dobre volje, a u martu 2010. godine snimio je spot za pomoć deci na Haitiju.

 

Zaveo je Grejs Keli, Marlen Ditrih i Ingrid Bergman: Životna priča najfatalnijeg glumca zlatne ere! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...