Prelepo

CVETANJE TISE: Redak fenomen koji ne smete da propustite!

Jedinstveno i fantastično

Galerije
1 / 2 Foto: Profimedia

Redak prirodni fenomen koji se može videti jedino na reci Tisi i Jangcekjang u Kini, prema rečima alasa očekuje se ovih dana.

Ljubitelji prirode dolaze na Tisu da uživaju u jedinstvenosti i ekskluzivnosti ovog događaja, a romantici da provere legendu po kojoj tih dana reka ispunjava ljubavne želje ako se u nju pusti svećica utisnuta u licidersko srce.

Čuveni fenomen cvetanja Tise očekuje se tokom vikenda, kao i manifestacija u slavu ovog fenomena i ljubavi, koja otvara vrata ljubiteljima prirodnih lepota na obali Tise u Novom Bečeju, piše RTS.

Cvetanje Tise uvek se dešava u junu, a ove godine još nije počelo.

"Očekujemo to ovih dana pošto je lepo vreme i razgovaramo sa ljudima koji žive na reci, to su naši alasi. Oni često budu prvi koji vide tiske cvetove", rekla je u Jutarnjem programu Nevena Subotić iz organizacionom tima manifestacije Kad Tisa cveta. Dodaje da cvetanje reke nekada i izostane.

Tiski cvet živi u mulju kao larva tri godine i u toku samo jednog dana izlazi na slobodu da u ljubavnom plesu produži svoju vrstu. Zbog tog plesa, brojni ljudi dolaze u Novi Bečej kako bi prisustvovali nesvakidašnjem prizoru. Ove godine, manifestacija posvećena tiskom cvetu počinje 10. juna.

"Alasi kažu da imamo velike šanse da to bude tog dana, nadamo se da nam vreme neće pokvariti ugođaj, a pošto je ovih dana malo kiše – malo sunca, očekujemo da će nas i ove godine poslužiti sreća i da će naši gosti uspeti da vide tiski cvet", kaže Subotićeva.

Podseća da tiski cvet, kada na jednom mestu izumre – tu se nikada više ne pojavljuje i da je sa evropskih reka nestao uglavnom zbog zagađenja.

"Kažu da je tiski cvet pokazatelj i koliko je reka čista i to je taj segment priče o ekologiji. Nadamo se da će ostati još dugo, dugo, jer je zaista interesantan.", objasnila je Subotićeva.

Kaže da su uslovi poput glinovitog tla u Tisi i nedostatka prirodnih neprijatelja, uz brigu alasa – povoljni aspekti za održanje tiskog cveta. Istakla je da je važno da se zna da "cvetanje" počinje predveče, posebno za one "koji porane kako bi što bolje videli ovaj prirodni fenomen".

Milione insekata, tokom "cvetanja", posetioci vole da posmatraju i iz čamaca alasa, sa reke.

Prostrani Tiski kej i čarde na obali, ugostiće ljude koji bi voleli uživo da vide tiski cvet i provere legendu da se u danima kad Tisa cveta ispunjavaju ljubavne želje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs