ČUDESNA SRBIJA

Kanjon Rosomački lonci: Neverovatno čudo prirode u sred Stare Planine!

Srpski Kolorado na Staroj Planini morate posetiti barem jednom u životu

Galerije
19:36h Autor:
1 / 3 Foto: Shutterstock

Ovo leto je kao stvoreno za putovanje po Srbiji i otkrivanje novih zanimljivih destinacija, piše Lepaisrećna.rs

 

Jedno od neistraženih čuda prirode su Rosomački lonci, kanjon istoimene reke na Staroj planini. Nalazi se u blizini sela Slavinja, udaljenog oko 30 km od Pirota. Kako biste iz sela stigli do kanjona, najbolje je da pratite tok rečice.

 

Ovo čudo prirode, kanjon Rosomače, stvorila je reka, dubeći i oblikujući slojevite krečnjačke stene u kojima se mogu videti ostaci izumrlih morskih organizama. Kretanjem reke nastale su strme litice sa udubljenjima u obliku virova koji podsećaju na lonce. Tako je kanjon i dobio ime Rosomački lonci, a meštani ga zovu još i Rosomačko grlo, Slavinjski lonci. Širok je do pet metara, dug oko 500 m, a litice dostižu i 70 metara uvis.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stara Planina (@odbranimo_staru_planinu) on

Najbolji način da istražite kanjon je sa reke, ali imajte na umu da je ona uvek hladna. Temperatura Rosomače je tokom cele godine između pet i šest stepeni i teško joj je prići zbog izuzetno strmih litica.

 

Kad ste već na Staroj planini, ne bi trebalo da propustite da obiđete neki od njenih prelepih vodopada. Najpoznatiji i najpristupačniji je Tupavica, u blizini sela Dojkinci koji se nalazi na 1.050 metara nadmorske visine. Bistra planinska voda pada s visine od oko 15 metara preko crvenih stena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by La grande bellezza (@la_grande_bellezza_blog) on

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...