ODUŠEVIĆE VAS

Kad se priroda poigra nastaju ovi magični prizori: Vodimo vas u najlepšu kristalnu pećinu na svetu! (FOTO)

Od ovih prizora zastaje dah...

 

 

Galerije
11:01h Autor:
1 / 4 Foto: Profimedia

Skaftafell park je drugi najveći park na Islandu i predstavlja nestvarnu oazu između peska i glečera. U parku ne postoje putevi, a centralna atrakcija u parku Svatifloss ili crni vodopad, čije ime potiče od crnih bazaltnih kolona koje stoje iza njega, piše nationalgeographic.rs

 

Nacionalni park Skaftfell predstavlja najposećenije mesto na Islandu što i ne čudi kad uzmemo u obzir ne prevaziđenju lepotu spektakularnih kanjona i dolina, ledena jezera i pećine, kao i zapanjujući kontrast između veličanstvenih snežnih vrhova i bujnog zelenila.

 

Skaftfell je 1967. godine proglašen Nacionalnim parkom, a jedno od nesvakidašnjih i bajkovitih mesta u ovom parku svakako predstavlja i Kristalna pećina.

 

Priroda je najveće svetsko čudo: 12 nestvarnih fenomena

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lilja Dís Kristjáns - Iceland (@liljadiskristjans) on

Ledene pećine su inače privremene strukture koje se pojavljuju na ivici glečera, a koje izgledaju neverovatno iznutra. Ipak,one su veoma nestabilne i mogu se urušiti u bilo kom trenutku.

 

Kristalna pećina na Islandu je nastala tako što se vekovima unazad glečerski led spuštao niz padavine vulkanskog masiva Öræfajökull preko Svínafellsjökull glečera i pod velikim pritiskom i snage leda se iz njega potiskivao vazduh, stvarajući blistave kristalne celine, gotovo bez mehurića.

 

U zagrljaju sa ajkulom: Ovaj čovek rizikuje život zbog nestvarnih fotografija

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Psycho Indian Travellers (@psycho_indian_travellers) on

Nedostatak vazduha znači da apsorbuje gotovo svu vidljivu svetlost, osim plave frakcije koja je vidljiva i golim okom. Ipak, ovaj plavi led se može videti samo pod određenim okolnostima. Naime, može se videti u zimskom periodu nakon dugih perioda kiše kada se površinski sloj glečera spere,pa je zato taj period godine i najbolji za uživanje u lepoti ove pećine.

 

Zemlja nesvakidašnjih pravila i načina života: 10 činjenica o Australiji koje niste znali! (FOTO)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ron (@ron_dob) on

Zbog brzog kretanja leda (oko 1 m po danu) preko neravnog terena, ova ledena pećina je dobila i svoje dve pukotine na krajevima koji dopuštaju da indirektna svetlost dopre do njenih tunela.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...