U VELIKOM STILU

Modeli istinskog genija poslednji put na pisti: O oproštajnoj reviji Žan Pola Gotjea bruji čitav svet! (FOTO)

Ovaj 67-godišnjak je pola veka diktirao trendove visoke mode. Žan Pol Gotje je u Parizu rekao doviđenja visokoj modi

Galerije
18:51h Autor:
1 / 12 Foto: Profimedia

U Parizu, u okviru Nedelje visoke mode održana spektakularna revija Žan Pola Gotjea, na kojoj je bila prikazana njegova najnovija kolekcija visoke mode, ali i retrospektiva njegovog rada, kojom je obeležio 50 godina karijere.

Ovim spektaklom je najavio povlačenje sa modne scene, ali ne u potpunosti. On će nastaviti da se bavi modom ali će ona imati novi koncept.

Tokom svog rada mnogi su se divili njegovim kreacijama. Jedni su ga doživljavali kao pravog genija, dok su drugi govorili da je frik. Jedno je sigurno, kreativnosti mu nikad nije manjkalo.

Pitate se kako je počela karijera slavnog nam Gotjea?

Na vrlo čudan način, on počinje da se bavi ovim poslom. Ne formalnom obukom, već tako što šalje skice poznatim stilistima još u ranoj mladosti. Pjer Karden je bio oduševljen njegovim talentom, pa ga je davne 1970. zaposlio kao asistenta. Nakon toga je radio sa Žakom Esterelom. Njegova prva samostalna zbirka objavljena je 1976. godine, u njegovom karakterističnom stilu.

Mnoge od narednih kolekcija su bile bazirane na uličnoj modi, sa fokusom na popularnu kulturu. Njegove kreacije su u isti mah i formalne i neobične, sa dozom razigranosti.

Mnogi stručni ljudi su u njemu prepoznali majstorstvo krojenja i bili opčinjeni njegovim stvaralaštvom. Igra na kartu inovativnosti. Tako je uveo muške suknje u svet mode.

Gotjeove kostime je nosila i čuvena Madona. Tokom karijere je često šokirao publiku i modne stručnjake.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs