Legenda

U Japanu se trešnja sadi radi cveta, a ne radi ploda: Evo zašto ovaj narod obožava upravo ovaj cvet!

Cvetanje sakure u Japanu jedna je od glavnih atrakcija Zemlje izlazećeg sunca

Galerije
12:57h Autor:
1 / 5 Foto: Profimedia

Kada je bog planina predložio Ningi, unuku boga sunca, da se oženi jednom od njegovih dveju kćeri, rešio je da mu, ukoliko Nungi prihvati, da za ženu stariju, Visoku Stenu, jer će život njihovih potomaka biti večan i čvrst kao kamen.

Ukoliko se ipak opredeli za mlađu, Procvetalu, to će život njihove dece biti prelep ali kratak kao sakura – cvet trešnje.

Ningi je izabrao Procvetalu i postao je predak japanskih imperatora.

To je samo legenda a stvarnost nešto drugačija. Japanci svake godine, gledajući na lepotu ove jedinstvene biljke, razmišljaju o tome da sve što je lepo nije večno a život prolazan i kratak. Takođe veruju da, iako je cvet trešnje izuzetno lep ali traje kratko, sakura simboliše slabost života i njegovu prolaznost.

Ovako žive Butanci: Da mi radimo isto što i oni, živeli bismo mnogo duže, bolje i srećnije! (FOTO)

Pod sakurom se smatraju ružičasta stabla iz roda trešanja od kojih većina ima čisto dekorativnu funkciju. Postoji 16 vrsta sakure i više od 400 njegovih sorti i u Japanu se ne gaji radi ploda već radi cveta. Uprkos činjenici da se trešnje mogu naći na jugu severne hemisfere, u Kini, Koreji i na Himalajima, većina stabala ove vrste i to 9 od 16, potiču iz Japana.

Put dug 7 dana i noći, kroz 8 vremenskih zona: Ruski voz je avantura koja se pamti! (FOTO)

Cvetanje sakure u Japanu jedna je od glavnih atrakcija "Zemlje izlazećeg sunca".

Milioni turista dolze da bi se uverili sopstvenim očima u magičnost pejzaža. Cvetanje sakure je za Japance praznik i tamo ga nazivaju Hanami.

Prošetajte najvećim cvetnim parkom u Evropi: Više od 7 miliona cvetova mami opojnim mirisom

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs