Ko je ona?

Životna priča Amal Kluni: Pobegla od užasa rata, sreću našla kad se najmanje nadala! (FOTO)

Amal Kluni je jedna od najmoćnijih i najcenjenijih međunarodnih advokata za ljudska prava na svetu. Pored toga ona je supruga jednog od najzgodnijih glumca i reditelja Džordža Klunija. On možda i jeste jedno od najvećih imena u Holivudu, ali Amal zbog toga nije postala nimalo nalik "stepfordskim" suprugama. Ili žena trofej!

Vip priča 03.02.2018. - 18:52h Autor: Story.hr
Džordž i Amal Kluni, Foto: Profimedia

Oni koji privatno znaju uspešnu Britanku kažu da je reč o ženi neverovatnog intelekta i elegancije. Za svoje je znanje osvojila "Shrigley Award" na Univerzitetu Oksford i "Jack Katz Memorial Award" na Njujorškom  pravnom fakultetu, na kojem se i obrazovala. Ujedno je 2013. odabrana za najzgodniju pravnicu u Londonu. Libanska lepotica, koju su mediji jedno vreme nazivali dvojnicom glumice En Hetavej, znatno se razlikuje od dosadašnjih Klunijevih devojaka, koje su uglavnom bile supermodeli i glumice.

 

Amal Kluni raščupana, potpuno neprepoznatljiva: Sinoć se u Holivudu dešavalo nešto neviđeno (FOTO)

foto: Profimedia

Njena karijera je spoj humanitarnog prava i međunarodne politike, a za 39-godišnjakinju Amal, ima impresivnu biografiju. Radila je u nekoliko UN-ovih komisija, predavala na nekoliko Univerziteta, kao što su "The Hague Academy" i "The New School in New York". Tečno govori engleski, francuski i arapski, a napisala je i knjigu "The Special Tribunal of Lebanon". U karijeri je zastupala brojna poznata imena, a impresivna lista klijenata uključuje i bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko kao i osnivača VikiLiksa Džulijana Asanža. Danas je posvećena majka i supruga i jedna od retkih žena koja se može pohvaliti činjenicom da je do 40. godine ostvarila mnogo više nego što bi većina celog svog života.

 

Amal Alamudin rođena je 3. februaru 1978. u Bejrutu, glavnom gradu Libana. Dolazi iz uticajne libanonske porodice intelektualaca. Njen deda je bio ministar u vladi, a otac Ramzi Alamudin, poreklom iz gradića Bakline, predgrađa Bejruta, pre penzije radio je kao profesor poslovnih studija na Univerzitetu "American University of Beirut". Ujedno je autor velikog broja stručne literature. Majka Baria Miknas imala je uspešnu novinarsku karijeru, radila je u uticajnim srednjoistočnim novinama i televizijskim emisijama. Danas je zaposlena kao dopisnica i urednica u novinama "Al-Hayat", za koje je intervjuisala brojne regionalne čelnike. Baria je takođe bila velika lepotica kada je bila mlađa, zvali su je libanonskom Liz Tejlor.

Ali kada je 1982. te prostore zahvatio rat, porodica je bila prisiljena da pobegne. Amal je imala samo dve godine kada su se njeni roditelji sa njom, mlađom sestrom Talijom i braćom Samerom i Ziadom doselili u Englesku. Smestili su se u Bukinghamšajeru, gde su ih dočekali raširenih ruku. Upravo je to jedan od razloga zašto uspešna brineta razume probleme današnjih izbeglica. Kada su se ona i Džordž sreli sa sirijskim izbeglicama u Berlinu, rekla im je: “Moja porodica je takođe pobegla od rata i imali smo sreću što nas je 1982.godine, kada je nasilje doživelo vrhunac, prihvatila jedna evropska zemlja”. U Engleskoj je završila osnovnu i srednju školu,  a studije prava na Univerzitetu "St. Hugh’s Collegeu" u Oksfordu. Školovanje je nastavila, a titulu magistra prava stekla je na "NYU" u Njujorku. Nakon diplome kratko je radila za Soniju Sotomajor, sudiju američkog Vrhovnog suda. Kada se 2010. vratila u Englesku, počela je pripravnički staž u londonskoj kancelariji "Doughty Street Chambers", gde su je kasnije i zaposlili. S vremenom je postala jedna od najpoznatijih pravnica za ljudska prava. Osim Timošenko i Asanža, Amal je zastupala i Jermeniju u nastojanjima da se dokaže genocid nad njenim stanovnicima iz jazidske žene, versku manjinu Srednjeg istoka nad kojom je "ISIS" počinio genocid. Jednom je prilikom priznala da bi, ako bi sirijski predsednik Bašar al-Asad ikada bio procesuiran za ratne zločine, rado radila na tom slučaju.

 

Kako joj uspeva, nikom nije jasno: O Amal Kluni će se opet pisati danima! (FOTO)

foto: Profimedia

- Mislim da je UN zaključio da je sirijska vlada počinila ratne, ali i zločine protiv čovečnosti. Ali nisu oni jedini, postoje i drugi akteri koji su počinili identične zločine - istakla je Amal koja je uprkos impresivnoj karijeri slavu stekla tek zahvaljujući ljubavnom životu. Ali ni to nije tako trivijalno i bizarno ako uzmemo u obzir da je upravo ona jedina žena kojoj je pošlo za rukom da ukroti neženju i jednog od najpoželjnijih muškaraca na svetu.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs