životna priča

Životna priča najveće holivudske dive: Život u visokom društvu, samoubistvo brata i ljubavna afera duga 26 godina! (FOTO)

Ketrin Hepbern je jedina glumica u istoriji koja je osvojila četiri Oskara u kategoriji najbolja glavna ženska uloga, a bila je nominovana za dvanaest. Zbog toga su je nazvali „prvom damom američkog filma“.

Vip priča
17:21h Autor:
Životna priča najveće holivudske dive: Život u visokom društvu, samoubistvo brata i ljubavna afera duga 26 godina! (FOTO)
Ketrin Hepbern, Foto: Profimedia

Jedna je od retkih glumica koja je bila toliko dugo na vrhu, a njeno poreklo i karijera duge šest decenija uticali su na to da Hepbernova ostane upamćena kao jedna od najvećih glumačkih imena iz sveta filma ikada.

DETINJSTVO

Ketrin Hepbern rođena je 12. maja 1907. godine u Hartfordu. Otac joj je bio Tomas Horval Hepbern po zanimanju urolog, a majka Ketrin Marta Hoton bila je aktivni borac za ženska prava. Njena porodica je imala veliki ugled, a zanimljivo je da su od malena Hepbernovi svoju decu upoznavali sa društvenim i političkim temama, pa čak i onim najkontroverznijim. Zbog toga su ostali prema ovoj nesvakidašnjoj porodici bili kritički nastrojeni jer po njima oni su bili previše slobodni i napredni.

Neverovatan život neustrašive Italijanke: Prva modna kraljica na koju je i Koko Šanel bila ljubomorna! (FOTO)

foto: Profimedia

Međutim, Tomas je nastavljao da insistira da deca prisustvuju i razgovorima sa odraslima, a upisivao ih je na plivanje, jahanje i golf jer je želeo da budu fizički aktivni. Ketrin je zbog toga izrasla u vrhunsku sportistkinju, a najviše je uživala u plivanju. Pored sporta, ona je volela umetnost naročito filmove, pa je zbog toga svake subote išla u bioskop. Polako je počela i da samostalno izvodi predstave koje su gledali njena porodica i prijatelji.

Kraljica mode: Inspirativni citati Dajane Vrilend, žene koja je pomerala granice (FOTO)

foto: Profimedia

Ketrin je u aprilu 1921. godine pronašla svog brata Toma obešenog potkrovlju. Njegova smrt je izazvala velike kontroveze jer su Hepbernovi dugo vremena krili pravi razlog njegove smrti govoreći da je on bio veoma srećan dečak i da je razlog smrti bio loše izveden trik. Isključili su svaku mogućnost za samoubistvo, a Ketrin je bila duboko potrešena jer se osećala odgovornom za ovu tragediju koja je zadesila njenu porodicu. Tada je upala u depresiju i izbegavala druženje sa vršnjacima, i školovala se od kuće. Godine 1928. završava koledž, odsek istorija i filozofija.

Preljuba i skandal: Neverovatna životna priča Ingrid Bergman!(FOTO)

foto: Profimedia

KARIJERA

Iako je završila filozofiju, Ketrin je oduvek želela da bude glumica, pa tako upisuje glumu, i veoma brzo dobija nekoliko manjih uloga u jednom lokalnom pozorištu, gde veoma brzo napreduje zahvaljujući ogromnom glumačkom talentu koji je posedovala. Uskoro dobija glavnu ulogu u prestavi “Carica”.

Kada je jednom prilikom zakasnila na premijeru i još plus jako loše izvela performans dobila je otkaz u velikom Njujorškom pozorištu. Nakon toga mogla je da radi samo kao zamena za druge glumice i to isključivo u manjim pozorištima. Međutim njen fantastična izedba u predstavi “Ovih dana” donela joj je popularnost, a njeni glumački kvaliteti došli su do izražaja, pa tako ubrzo debituje i na Brodveju 1928. godine.

Životna priča Glorije Vanderbilt (93): Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)

foto: Profimedia

Nakon udaje za Ladloua Smita, napušta glumu, ali kako joj je posao nedostajao vrlo brzo se vratila svom životnom pozivu. Uloga Antiope u predstavi “Suprug ratnice” joj je donela izvandredne kritike i popularnost u Njujorku, a o njenom talentu počelo je da se priča i u Holivudu. Bilo je pitanje dana kada će je neko angažovati za neku filmsku ulogu.

Liland Hejvord, poznati lovac na talente, zapazio je Hepbernovu i dao joj predlog da se prijavi na audiciji za film “A Bill of Divorcement“. Režiser fillma Džordž Kjukor bio je zapanjen njenim glumačkim sposobnostima i odmah joj je dodelio važnu ulogu. Iako je se u početku osećala nesigurno, glumeći u filmovima polako se prilagodila, a njeno samopouzdanje krenulo da raste.

Debitanski film, snimljen u Holivudu, doživeo je veliki komercijalni uspeh, a Ketrin je dobila sve pohvale od filmskih kritičara. Tada „RKO“ nudi stalan ugovor mladoj glumici, a ona polako postaje planetarlno popularna i tražena.

Šta je Džeki Kenedi uradila rođenoj sestri: Žena kojoj je bogatstvo donelo nesreću (FOTO)

foto: Profimedia

Drugi film koji je snimila u Holivudu je doživeo totalni fijasko u bioskopima, ali kritičari su i dalje za zanosnu Ketrin imali samo reči hvale. Treći film „Ladolež“ doneo joj je prvog Oskara u kategoriji najbolja glavna glumica.

Zanimljivo je da nije prisustvovala svečanoj ceremoniji dodele Oskara. Nakon dobijanja prestižne nagrade, doživljava neverovatnu popularnost i sa lakoćom dobija angažovanje u filmovima za novčanu naknadu koju je sama određivala.

Ketrin je doživela neverovatan uspeh za kratko vreme, kakav mnoge glumice ne mogu da dožive za celu karijeru. Ali ipak ona je odlučila da se vrati pozorištu, pa ponovo kreće da nastupa na Brodveju.

Najveću ljubav nikada nije preboleo: Ceo život tražio jednu sličnu njoj! (FOTO)

foto: Profimedia

Krajem tridesetih godina dobija loše kritike za svoj performans i doživljava veliki pad popularnosti, ali već 1940. godine snima film „Filadelfijska priča“, koji postaje komercijalno najuspešniji film iste godine. Vrhunac svoje karijere Hepbernova doživljava početkom pedesetih godina. Film „Afrička kraljica“ postaje drugi blokbaster u kome Ketrin igra glavnu ulogu, a njen performans zadivio je publiku, i nakon ovog filma ona od Beti Dejvis preuzima titulu najveće filmske zvezde na svetu. 1942. godine snima film “Žena godine”, gde je imala priliku da sarađuje sa velikim zvezdama Džejsonom Stjuartom i Spenserom Trejsijem sa kojim je ubrzo i započela vezu. Njih dvoje su proglašeni za jedan od najboljih parova na filmskom platnu, a u narednom periodu zajedno su glumili u devet filsmkih ostvarenja. Najpoznatiji film u kome se njih dvoje pojavljuju jeste “Pogodi ko dolazi na večeru” iz 1967. godine, koji je Ketrin doneo drugog po redu Oskara. Poslednji film Ketrin je snimila 1994. godine, a u pitanju je porodična drama pod nazivom “Jedan Božić”.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs