Zannimljivo

Princeza Grejs Keli, princ Albert, princeza Šarlin od Monaka: Evo zašto Monako nikada nije imao kralja i kraljicu!

Od Grejs Keli do princeze Šarlin Vitstok, Monakom su uvek upravljali princeze i prinčevi. Jeste li se ikada zapitali zašto ova zemlja nikad nije imala kraljicu ili kralja?

Vip priča
Autor:
Princeza Grejs Keli, princ Albert, princeza Šarlin od Monaka: Evo zašto Monako nikada nije imao kralja i kraljicu!
Foto: Profimedia

Princ Albert II je knez Monaka i čelnik vladarske dinastije Grimaldi. Sin je monaškog princa Renijea III i princeze Grejs Keli. U braku je s bivšom plivačicom i monaškom princezom Šarlin Vitstok s kojom ima dvoje dece princa Žaka i princezu Gabrijelu. Jeste li primetili kako se svi vladari u ovoj zemlji nazivaju prinčevima i princezama, a niko nije kralj ili kraljica? Iako je reč o potomcima jedne od najstarijih dinastija u Europi, Grimaldiji ne nose tu kraljevsku titulu kao što je reč o vladarima Španske, Norveške ili Švedske.

Rođene pod srećnom zvezdom: 11 običnih žena koje su postale priceze i kraljice!

foto: Profimedia

Razlog za ovakvo tituliranje seže u daleku prošlost Monaka. Ona je uvek bila mala nacija, i zbog zaštite sklapala je saveze sa snažnim kraljevstvima kojima su vladali kraljevi i kraljice. Upravo zato monaški vladari nazvali su se prinčevima i princezama, a državu proglasili kneževinom.

Ovu činjenicu potvrdio je u emisiji Larija Kinga i sam princ Albert još 2002. godine, istaknuvši da se od 17. veka Monako smatra kneževinom francuskog kralja. Iako Franucuzi više nemaju kraljevinu, Monako i dalje smatraju svojim štićenicima nad kojima imaju veliku uticaj kada je u pitanju monetarna politika, porezi i međunarodni odnosi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs