Malo poznato

Tajna vile u Parizu: Iz izbegličke kuće Karađorđevića nestao je jedan detalj!

Knez Pavle je žestoko štedeo, dok je istovremeno posluzi povećavao platu

Vip priča 16.10.2017. - 10:50h Autor: Dnevno.rs
Foto: Wikipedia

Kada se spomene izraz "kraljevska dinastija" ili "kraljevska porodica" svima je u glavi niz slika dvoraca, svečanih uniformi, kruna, hermelinskih ogrtača i balskih haljina. Međutim, kada je reč o kraljevskim dinastijama na našim prostorima to nije uvek bilo tako.

 

Naročito u periodu od 1941. godine kada su Karađorđevići prognani iz zemlje. Srbi nikada nisu oprostili knezu Pavlu činjenicu da se sastao sa Hitlerom.

 

Duge godine života pod teškim uslovima u Africi završile su se onog trena kada su Karađorđevići stigli u Ženevu, krajem oktobra 1948. godine, zahvaljujući pomoći britanskog kralja Džordža i kraljice Elizabete.

 

Nakon toga, knez Pavle i knjeginja Olga živeli su u kući u Parizu koja je svojevremeno bila rezidencija jugoslovenskog kralja Aleksandra. U trenutku kada su se doselili u svoju novu izbegličku kuću, Karađorđevići su još gajili nadu da će se vratiti u Srbiju.

 

Njihova ćerka, princeza Jelisaveta, napustila je roditeljski dom sa 23 godine, a vratila se mnogo vremena kasnije. Iako u tom trenutku niko nije živeo u kući već četiri godine, sve je otalo netaknuto. U pratnji novinarke Mire Adanje-Polak šetala se vilom u kojoj su živeli njeni roditelji, otkrivajući detalje za koje ni sama nije znala. Pronašla je stare kvalitetne tkanine, kraljevske lepeze njene bake, kao i suncobrane svoje majke, fotografije, pisma...

 

Životna priča Jelisavete Karađorđević: Srbija je prezrela, preživela pravu golgotu!

foto: Kurir / Aleksandar Jovanović

Mnoga dokumenta kao i ispovest kneza Pavla koju beleži u jednoj svesci njegova žena kneginja Olga – nađeni su slučajno, zalepljeni ispod toaletnog stola u kupatilu.

"Sve je bilo tu, osim pisama između 1941. i 1945. godine. Neko ih je već odneo", zapisala je autorka Mira Adanja-Polak.

 

Idući kroz svoj nekadašnji dom, princeza Jelisaveta otkrila je nešto o knezu Pavlu i kneginji Olgi što je našoj javnosti bilo nepoznato.

 

Naime, članovi velike srpske kraljevske porodice živeli su u veoma lošim uslovima. Nisu želeli da troše novac na ulepšavanje odaja u kojima su spavali, već su sređivali samo dnevnu sobu, kako bi izgledala lepo kada neko dođe u posetu. Knez Pavle nije nikada krečio svoju sobu, a zidovi oko njegove postelje bili su u užasnom stanju.


Princeza Jelisaveta pronašla je i pismo u kojem se govori o veridbi njene majke sa danskim kraljem, za kojeg je trebalo da se uda - da nije upoznala kneza Pavla. Međutim, na Humanitarnom balu kod Zije Verner u Londonu upoznala je srpskog plemića a oksfordskog diplomca i brže-bolje raskinula veridbu.

Pronađena je i beležnica kneza Pavla u kojoj je zapisivao sve izdatke. U njegovim zapisima vidi se da je vodio računa da se uštedi što je više moguće, ali je istovremeno povećavao plate posluzi.

 

Knez Pavle preminuo je 1976. godine, a kneginja Olga je kuću vodila sve do 1990. godine. Preminula je 16. oktobra 1997. godine, a kuća u Parizu je godinu dana kasnije postala vlasništvo srpskog biznismena Filipa Ceptera.

 

Najlepši dvorci porodice Dunđerski: Sve je blještalo od luksuza, dok ih tragedija nije zavila u crno

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...