Obavezno pročitajte

Mračne tajne sa snimanja filma Kazablanka: Ingrid je jedva izdržala! (FOTO)

Hemfi Bogart toliko je mrzeo svoju partnerku iz Kazablanke da je čak jednom prilikom odbio da večeraju zajeno kako bi se napio i igrao šah sam sa sobom u svojoj prikolici

Vip priča
19:11h Autor:
Mračne tajne sa snimanja filma Kazablanka: Ingrid je jedva izdržala! (FOTO)
Film "Kazablanka", Foto: Profimedia

Hemfri Bogart je dominirao na setu svakog filma u kom je igrao. Izuzetak nije bila ni Kazablanka, ali je sve bilo još izraženije zbog glumčeve izuzetne netrpeljivosti prema partnerki u filmu Ingrid Bergman.

Bogart je konstantno pokušava da stavi Ingrid u drugi plan i da potisne njenu pojavu, a samim tim i seksualnost. Često je ignorisao prelepu Ingrid do samog trenutka snimanja, što je ovoj izuzetno smetalo.

Skrhana, Ingrid je prihvatila igru i tako nesvesno iznedrila jednu od najboljih ženskih uloga svih vremena. Na kraju, upravo njene suzne oči postale su zaštitni znak filma.

Najveće filmske ljubavne priče: One nikog nisu ostavile ravnodušnim (VIDEO)

foto: Profimedia

Bogart joj je u tome "pomagao" i van seta. Potpuno ju je ignorisao, gotovo prezirao.

Ako bolje pogledate, pojedine delove filma videćete taj hladan stav, prodoran pogled i ugušenu seksualnost koja čeka da bude oslobođena i može da eksplodira svakog trenutka.

Uspomene na neprijatne scene i mučnu atmosferu sa snimanja onoga što je postao jedan od najkultnijih filmova u istoriji celokupne kinematografije otkrio je filmski istoričar Noa Isenberg u svojoj knjizi "Uvek ćemo imati Kazablanku", koju je objavio povodom 75 godina od premijere filma 1942. godine.

U to doba Bogart je bio već svetski poznat po likovima gangstera i privatnih detektiva, dok je Ingrid Bergman, tek došla iz Švedske sa željom da osvoji Holivud.

Ovakvu strast samo je smrt mogla da rastavi: Ceo svet i dalje pamti najlepšu ljubavnu priču!

foto: Profimedia

Kazablanka joj je pružila šansu da u potpunosti pokaže svoju evropsku sofisticiranu erotiku koja se odlikovala sputanošću, stidljivošću i uzdržanošću – piše Noa Isenberg, a prenosi postal Vintage news.

Filma obiluje kultnim replikama kao što su "Srešćemo se još malena", "Uvek ćemo imati Pariz" i "Sviraj to, Sem", ali uprkos magiji na ekranu, film je bio noćna mora na snimanju zbog bahatog ponašanja Bogarta.

Kada bi se kamere ugasile, Bergmanova je pokušavala da ostvari bilo kakav kontakt sa Bogartom. Brojni pozivi na večeru ili neformalno druženje mlade švedske glumice bili su hladnokrvno odbijeni.

– Bogart bi se zatvorao u svoju prikolicu, napijao do besvesti i igrao šah sam sa sobom – svedoči Isenberg.

Ironično, Bogart je kasnije priznao da ih je upravo Kazablanka "katapultirala u holivudske zvezde".

– Jednom prilikom Bogart je rekao da se u trenutku kada ga je Ingrid poljubila prvi put, dogodila magija. To je bila ta "vilinska prašina" koja ga je pretvorila u romantičnog zavodnika – ističe istoričar.

On kaže da danas ima razumevanja za ovakvo Bogartovo ponašanje.

– Prolazio je kroz gadan period sa svojom tadašnjom suprugom - glumicom Mejo Meto i bilo je tu dosta gneva raspaljenog velikim količinama džina i viskija – zaključuje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs