Ljubav duga 41 godinu

Prva fatalna žena Holivuda: Zbog nje su se muškarci razvodili, a ona je volela samo jednog - zabranjenog!

Bili su zajedno sve do njegove smrti, a ona se nakon toga više nikada nije udavala

Vip priča
10:20h Autor:
Foto: Profimedia

Da ste Sofiju Loren sreli kao devojčicu verovatno je ne biste ni primetili. Mala, sitna i stidljiva, imala je nadimak "čačkalica" jer je bila izuzetno mršava, ali i povučena.

Rođena u Rimu 1934. u porodici inženjera Rikarda Šikolonea i učiteljice klavira Romilde Vilani u siromašnom gradu Pocuoli kraj Napulja. Mali stan delila je sa sestrom Marijom, roditeljima, dedom, bakom, ujacima i tetkama, a Drugi svetski rat tokom kojeg je odrastala nije ih štedeo.

Ipak, Sofija se nikada nije žalila. Naprotiv! Kasnije je izjavila da ju je život u siromaštvu učinio žilavijom osobom. A, naprivlačna i sitna devojčica uskoro je procvetala u prelepu tinejdžerku.

Ljubav veća od zabrana


Sa samo 14 godina, Sofija je pobedila na lokalnom takmičenju lepote, a dve godine kasnije na takmičenju za Mis Italije osvojila je titulu "Miss Eleganza". Već sa 15 godina otišla je da traži filmske uloge u Rimu, a sa platom od posla kao model za ilustrovane romantične priče izdržavala je svoju porodicu.

 

Ženine oči ne mogu da budu lepe, ako nekad nije mnogo plakala: 10 životnih lekcija Sofije Loren!

foto: Profimedia / Everett Collection

Nakon malih uloga u filmovima, Sofija je 1957. godine upoznala 22 godine starijeg producenta Karla Pontija. Njihova ljubavna priča jedna je od onih po kojima bi mogao da se snimi film.

Venčali su se na Sofijin 23. rođendan, ali nisu stigli ni do medenog meseca jer se ispostavilo da je Ponti već bio ženjen! Kako je razvod u onovremenoj Italiji bio zabranjen, producentu je pretila kazna za bigamiju pa je par morao da se razdvoji.

Ali, to nije bio kraj njihove ljubavi! Mlada glumica pristala je na ulogu ljubavnice, ali Pontijeva osećanja prema njoj bila su toliko jaka da je odlučio da promeni državljanstvo samo kako bi mogao da uživa u ljubavi s talentovanom glumicom.

Ponti se dogovorio sa svojom prvom ženom, par se preselio u Francusku i uzeo tamošnje državljanstvo. Onda su mogli da se razvedu, a Ponti se nakon toga oženio Sofijom.

Karijera "fatalne žene"


Sofija Loren brzo je u svetu filma izgradila imidž "fatalne žene" zbog koje su mnogi brakovi bili na klimavim nogama. Bilo je poznato da su i mnogi glumci bili očarani njenom lepotom.

 

Ime Slobode Mićalović krije najtužniju sudbinu: Pošla je u smrt kao u šetnju, sa osmehom (FOTO)

foto: Profimedia

Na setu filma "Ponos i strast" Keri Grant se tako duboko zaljubio u nju da ju je zamolio da se uda za njega, iako je znao da je već udata za Pontija, a i Piter Selers zagledao se u lepu crnku dok su zajedno snimali komediju "Milionerka" pa je navodno bio spreman i da se razvede od svoje supruge zbog nje.

Ali daleko da je Sofija bila samo još jedno "lepo lice". Kada je 1962. godine osvojila Oskara za italijansku ratnu dramu "Ćoćara", snimljenu po predlogu istoimenog Moravijinog romana, postala je prva glumica u istoriji koja je dobila ovu nagradu van engleskog govornog područja. Godine 1967. nastupila je u poslednjem filmu koji je režirao Čarli Čaplin, "Grofica iz Hongkonga".

Osim Oskara, osvojila je i 5 Zlatnih globusa - četiri puta za najpopularniju žensku zvezdu, a jednom za životni doprinos filmu. Glumila je ukupno u oko 100 filmova i serija u svojoj gotovo sedam decenija dugoj karijeri.

Ipak, imidž zavodnice ostao joj je zauvek. Časopis "Empajer" ju je 1995. godine prozvao 25. najseksi zvezdom u filmskoj istoriji, a mnogi su ju smatrali privlačnom i nakon što je prešla 60. godinu.

 

Džoan Kolins nakon 64 godine ćutanja: Sa 17 godina silovao me je čovek za kog sam se kasnije udala!

foto: Profimedia

Problemi u raju


Iako joj je karijera bila stalno u usponu, u Sofijinom životu nije sve bilo "med i mleko". Godine 1982. odslužila je 18 dana u zatvoru u Italiji zbog neplaćanja poreza.

Još i više od pravnih, mučili su je problemi iz privatnog života. Dugo nije mogla da zatrudni iako je najviše želela da se ostvari u ulozi majke. Pre svog prvog deteta imala je dva spontana pobačaja.

Kroz sve ove nedaće, uz nju je bio Ponti. U braku su proveli 41 godinu postavši jedan od najstabilnijih brakova u svetu filma ikada.

Na kraju, njihova ljubav bila je krunisana i decom. Par je dobio dvoje dece - Karla mlađeg koji je danas dirigent i Edoardoa, koji se bavi režijom.

Bili su zajedno sve do producentove smrti, a Sofija se nakon toga više nikada nije udavala.

 

Ona je uspela da ukroti najvećeg zavodnika 20. veka: Ja sam se u njega zaljubila i želela da budem sa njim do kraja života! (FOTO)

foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs