Ljubav je sve promenila

Jugoslavija i danas pamti: Kako je popularni pevač zaveo maloletnicu dok je još bio u braku!

Ona je pobedila na izboru za Mis tinejdžerke Jugoslavije, a Mišo Kovač je žario i palio na sceni zabavne muzike
Vip priča
20:02h Autor:
Jugoslavija i danas pamti: Kako je popularni pevač zaveo maloletnicu dok je još bio u braku!
Foto: Printscreen/ Youtube/ Cro Rec

Jugoslavija i danas pamti veliku ljubav Miše Kovača i Anite Baturine. Tih godina Plavi vjesnik je ovako pisao:

Bilo je to u januaru 1971:

"Još jedna vest iz sveta zabavne muzike ekspoldirala je kao bomba. Njen odek biće još snažniji, jer je malo ko mogao i pretpostavljati da će jedan na izgled srećan brak biti prekinut...

Kad smo nedavno pisali o mogućnosti sklapanja bračne veze između popularnih pevača zabavne muzike Gabi Novak i Arsena Dedića, znali smo da će to izazvati mali "šok" među njihovim poklonicima. I nismo se prevarili. Na adresu redakcije stiglo je mnogo pisama u kojima su čitaoci na ovakav ili onakav način izražavali svoj sud o njihovoj nameri.

Vest koju i ovom prilikom prvi objavljujemo kao da je tempirana na način da izazove senzaciju.

Ovoj devojci je Zdravko Čolić posvetio pesmu: Priča zbog koje i kamen plače! (VIDEO)

Jer, reč o jednom od naših najpopularnijih zvezda zabavne muzike. Vest nije novijeg datuma. Bar ne za uži krug prijatelja Miše Kovača. O njoj se znalo, neki su nagađali, sastavljali kombinacije, tražili mogućnosti.

"Misteriozni" momak

Malo ko je mogao i pretpostaviti da se iza onako nedužnog pitanja i još nedužnijeg odgovora naše najlepše "tinejdžerke" Splićanke Anite Baturine u Berlinu na prošlogodišnjem izboru za "Miss teen" sveta krije jedna tako ozbiljna stvar koja, eto, sada dobija sasvim drugačije svetlo.

Naime, tom prilikom službeni konferansje na izboru u Berlinu postavio je našoj predstavnici stereotipno pitanje, tako obično za ovakve prilike i osobe o kojima se radi:

"Imate li momka?"

"Imam... ", polagano je odgovorila Anita Baturina.

"Kako se zove? Recite nam njegovo ime", nastavio je konferansje pred prepunom dvoranom gde se održavao izbor.

"Pa... ne bih rekla... ovaj...", zbunila se Anita i pocrvenela.

Ništa ne sluteći, predstavnica "Plavog vjesnika" Srebrenka Krivačić koja je bila u pratnji Anite Baturine dobacila joj je:

"Reci, zaboga, kao da je to važno... Možeš reći bilo koje ime..."

Anita je ostala nema, tvrdoglavo čuvajući svoju tajnu. Sada se sasvim sigurno zna ko je taj "momak čije ime nije htela da kaže" Anita Baturina. Njegovo pravo ime i prezime glasi Mate Kovač, širokoj publici poznat kao pevač zabavnih melodija Mišo Kovač.

Ovako je nastala jedna od najtužnijih vranjanskih pesama: Dimitrije, sine Mitre! (VIDEO)

Njihova sentimentalna veza počela je pre nekoliko meseci u Splitu gde je Mišo Kovač često gostovao. Sve je počelo sasvim naivno: usputno poznanstvo dvoje popularnih ličnosti nastavilo se sastancima i veza se učvrstila. Sada je poprimila takav oblik da su dvoje zaljubljenih odlučili da sklope - brak.

Akli postoje i problemi, prepreke... Mišo (Mate) Kovač, tridesetogodišnji pevač iz Šibenika koji se već dve godine nalazi u samoj špici popularnosti, u braku je s Ljubicom Kovač, plavokosom Zagrepčankom.

Supružnici Kovač bili su zajedno na poslednjem Opatijskom festivalu zabavnih melodija na kojem je Mišo izveo kompoziciju Stipice Kalogjere "Tvoje lice". Nije baš najslavnije prošao, mada se očekivala njegova pobeda, ali je tada, tvrde stručnjaci, ovaj pevač oko čijeg su se pevanja uvek lomila koplja pružio izvanrednu interpretaciju, dosad najbolju u svojoj karijeri.

Večer uoči finalnog nastupa Mišo Kovač se razboleo, bilo je objavljeno novinarima. Imao je, navodno, visoku temperaturu, zatvorio se u sobu i nije uopšte izlazio. Jedan od njegovih najboljih prijatelja posle toga nam je rekao: "Kovačevi imaju nekih problema... Mišo nije bolestan, samo se pravi da mu je loše..."

Tada je, tvrde oni koji se obično smatraju dobro obaveštenim, Mišo Kovač priznao svojoj supruzi vezu s Anitom Baturinom.

Odmah poslije tog festivala Mišo Kovač pošao je na dvomesečnu turneju po Srbiji i Bosni i Hercegovini. U nekim mestima viđen je s Anitom Baturinom. S tih gostovanja stizale su nam vesti da su mnogi koncerti ovog pevača otkazivani, a sada je došla vest da ga njegov menedžer iz Beograda tuži sudu jer nije nastupio na većem broju ugovorenih koncerata.

Toliko su se voleli, da ga je bilo strah sreće: Tragedija velike ljubavi Lenke i Laze Kostića

Sve to kao da mnogo ne uznemirava ovog pevača. Njegova odluka je definitivna a sve su to, smatra, normalne posledice jednog stanja u kojem se iznenada našao. Mnogi su to nazvali krizom.

I mi smo nedavno o tome izneli neke činjenice. Nije to bila kriza pevača Miše Kovača, već kriza čoveka Mate Kovača... tako nam je sam rekao.

Anita umesto Marije

U prilog toj njegovoj tvrdnji ide i najnoviji podatak iz "Jugotona" gde je Mišo Kovač snimio svoju dosad najbolju kompoziciju. Reč je o pesmi "Marija" najkomercijalnijeg domaćeg kompozitora zabavne muzike Đorđa Novkovića. Ta pesma kao i "Tvoje lice" stavljene su na njegovu novu ploču.

S tim u vezi saznali smo i karakterističan detalj što baca još više svetla na ovaj slučaj koji se smatra svojevrsnom senzacijom u svetu vedre muzike. Mišo Kovač insistirao je kod kompozitora i pisca teksta Đorđa Novkovića da promeni ime i naslov svoje nove kompozicije i da se na ploči umesto Marije pojavi - Anita. Ali Đorđe nije pristao, pa je ostala Marija...

Anita Baturina i Mišo Kovač sve češće su zajedno. Prošle nedelje bili su zajedno u Zagrebu. Tada smo saznali još neke zanimljive detalje.

Ovako je nastala najlepša ljubavna pesma: Čekaj me i ja ću sigurno doći! (VIDEO)

Veza s popularnim pevačem izazvala je mnoge promene u životu mlade Splićanke. Odlučila je da, za njegovu ljubav, preostale razrede gimnazije polaže privatno kako bi ranije završila školu i kako bi imali više vremena da budu zajedno.

S druge strane, sve to izazvalo je svađu u njenoj porodici. Majka Anite Baturine nije za tu vezu i to je rekla kćerki, ali nije se ništa moglo izmeniti. I na Miši Kovaču osećaju se izvesne promene. Kako u ponašanju i odnosu prema okolini, tako i u njegovim planovima. Više nije onako razdražljiv i nadut, je bio zadnjih meseci.

U poslednje vreme sve je očiglednija njegova želja da se bavi "biznisom". I pre je najavljivao nameru da negde na Jadranu otvori privatnu restauraciju u zajednici sa svojim prijateljem iz detinjstva fudbalerom "Hajduka" Perom Nadovezom.

Kovač kao biznismen

Tada se to činio samo kao reklamni "štos". Sada je sve drugačije. Mišo je na poslednjem gostovanju u Sjedinjenim Američkim Državama sklopio čvrste veze s jednim našim zemljakom u Njujorku kojemu je u ovom kratkom vremenu poslao nekoliko naših pevača za nastupe u njegov hotel. Čini se da je ovaj zadovoljan Kovačevom poslovnošću, pa su sklopili dogovor da naturalizirani Amerikanac finansira izgradnju ugostiteljskog objekta koji bi na Jadranu otvorio Mišo Kovač.

Oduševila vas je pesma iz Maratonaca: Ovo je tragična sudbina koja se krije iza nje! (VIDEO)

Zasad se čini da sve teče u najboljem redu. Oni koji ga bolje poznaju tvrde da je sve to posledica sentimentalne veze s Anitom Baturinom.

Pitanje je kako će se ta veza dalje razvijati. Mišo Kovač tvrdi da su njegove namere ozbiljne i da će ta veza završiti pred matičarom. Samo, pre toga popularni pevač treba da se razvede od svoje sadašnje supruge...

Anita Baturina na prelazu iz stare u novu godinu rastala se od svoje titule najlepše tinejdžerke Jugoslavije. Godinu dana bila je najlepša ... Kratko vreme, ali ipak dovoljno dugo da u njen mladi život unese tako velike promene.

(Plavi vjesnik, 1971.)"

Tekst je preuzet sa portala Index.hr.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs