Žena koja pleni izgledom i uspesima

Kameleon: Mila Jovović

Samouvereno se bori sa vampirima, modnim kritičarima, piše i izvodi pesme, glumi, pozira za najveća imena modne industrije, a tek joj 37 godina. Ovo je kratak osvrt na karijeru jedne od najuspešnijih žena današnjice, Milu Jovović.
Vip priča 22.05.2013. - 18:57h
1 / 12

Sa samo pet godina napustila je rodnu Ukrajinu i sa majkom krenula put Holivuda. Sa devet je postala model, a nakon što je zapala za oko čuvenom Ričardu Avdeonu (Richard Avedon), mlada Mila je počela sa potpisivanjem milionskih ugovora, rame uz rame sa supermodelima, poput Kristi Tarlington (Christy Turlington) ili Poline Poriškove (Paulina Porizkova). Sa samo 12 godina postala je lice kozmetičke kuće Revlon, a zatim su usledile kampanje DKNY, Calvin Klein, Chanel i mnoge druge. Uporedo je svirala gitaru, te je 1988. godine sa 13 godina izdala svoj prvi album. I pored uloga u filmovima Povratak u plavu lagunuTwo Moon Junction, iako mlada, Mila postaje seks simbol i It devojka, čija će karijera tek zasijati.

 

Pravi proboj na filmsko platno Mila će doživeti sa filmom Peti element, u kojoj joj je partner Brus Vilis (Bruce Willis), a režirao ga je Lik Beson (Luc Besson), njen bivši suprug. Dve godine kasnije, 1999, Mila postaje najveća francuska istorijska junakinja, Jovanka Orleanka, u filmu The Messenger: The Story of Joan of Arc. Nakon ove uloge Mila postaje centar sveta zabave, te se svaki njen korak pomno prati, a tako će ostati i do danas. Prihvatila je ulogu u filmu Resident Evil, smatrajući da sem Anđeline Džoli (Angelina Jolie) i filmova o Lari Kroft, ne postoji dovoljno ženskih akcionih heroja. Mila se nije odrekla muzike, ali čini se da joj uspeh na čak tri polja nije bio dovoljan. Od 2003. godine sve do 2009, našla se u dizajnerskim vodama, osnivajući modnu kompaniju Jovovich-Hawk, u saradnji sa Karmen Houk (Carmen Hawk).

 

Uporedo sa karijerama na više frontova, Milin ljubavni status i stil odevanja punili su stranice magazina. Pre braka sa Besonom, koji je trajao samo dve godine, Mila je bila udata za Šona Endrjuza (Shawn Andrews), američkog glumca. Taj brak je poništen nakon dva meseca, jer je Mila imala 16 godina, a njena majka nije dala pristanak. Sa fotografom Marijom Sorentijem (Mario Sorrenti) se zabavljala neposredno pre nego što je upoznala Besona, dok je kratka romansa sa engleskim pesnikom, Aleksandrom Birkinom (Alexander Kingdom Nik-o "Anno" Birkin), prekinuta njegovom pogibijom 2001. godine. Nećak čuvene Džejn Birkin (Jane Birkin) stradao je u saobraćajnoj nesreći, a godinu dana kasnije Mila je srela čoveka svog života, reditelja Pola Andersona (Paul W.S. Anderson), sa kojim ima ćerku, rođenu 2007. godine.

 

Pojavljivanja u seriji Married With Children i u hit-komediji Zoolander, u kojoj glumi sa Benom Stilerom (Ben Stiller) i Ovenom Vilsonom (Owen Wilson) doneli su ovoj fantastičnoj ukarijnsko-jugoslovenskoj lepotici dodatne promocije i pojavljivanja u raznim emisijama. Od tinejdžerke koja je zauzimala buntovan stav i dane provodila u iscepanim farmericama, Mila je postepeno našla svoj stil, koji je teško opisati, ali je definitivno inspirisan 20-im i 30-im godinama, sa rokenrol uticajima. Sredinom devedesetih, Mila je ponosno pokazivala svoje krhko telo u kreacijama Mekvina (Alexander McQueen) i Galijana (John Galliano), ne ostavljajući puno toga mašti. Sa godinama je naučila koje boje joj najbolje stoje, koliko pažnje treba posvetiti detaljima i kada ne treba praviti modne kompromise. Osim premijera filmova, kao vodeće lice kuće L'Oréal, redovan je posetilac najznačajnijih festivala, a kao nekadašnji supermodel i muza, neretko se pojavljuje u prvim redovima nedelja mode u Parizu, Londonu i Njujorku.

 

Danas, Mila privatno nosi komade koji su najpre udobni, u kojima može da se kreće, trčkara sa svojom ćerkom i uživa, poput svake druge mame i srećno zaljubljene supruge. Na formalnim događajima, ona uspeva da se izdvoji, što hrabrim haljinama, ukrasima za kosu i neobičnim cipelama, što osmehom, te ne čudi što je uvek na listama najlepših i najbolje obučenih žena sveta. Dizajneri se prosto otimaju oko toga ko će obući Milu za dodelu Oskara, Met gala bala, festivala u Kanu i mnoge druge događaje koje cela planeta prati. Dizajneri kuća Chanel, Versace, Louis Vuitton i Prada samo su neki od Milinih fanova, a skupe kreacije kombinuje sa vintidž komadima, dajući svakoj odevnoj kombinaciji lični pečat.

 

Mila je isprobala sve boje kose, najrazličitije frizure, a poput Linde Evanđeliste (Linda Evangelista), prati je neverovatna moć transformacije na fotografijama. Takođe, kada je odevanje u pitanju, Mila se rado igra, dajući do znanja da ne mari mnogo za tuđa mišljenja. Iako je više puta govorila da je odrastanje pod svetlima reflektora bilo gotovo neizdrživo, danas je ona najpre majka i supruga, ali i poslovna žena, koja zna sve trikove šou-biznisa i čije bogatstvo se procenjuje na gotovo 40 miliona dolara. Impresivno, posebno kada znamo da je njena karijera i dalje u usponu, te i da joj je tek 37 godina.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs