Neverovatno

Ceo svet im se klanja, deci su idoli: Sablasne tajne najpoznatijih imena!

Da li ste znali da je Mahatma Gandi praktično ubio svoju ženu, a Elvis Prisli jurio 14-godišnje device?
Vip priča
20:54h Autor:
Ceo svet im se klanja, deci su idoli: Sablasne tajne najpoznatijih imena!
Foto: Profimedia

Neko je još davno izjavio da je svaki čovek kojem su podigli spomenik bio loš, na ovaj ili onaj način.

To definitivno važi za ljude koji su se na našli na listi osoba koje masovno obožavamo, a krili su neverovatne tajne!

Mahatma Gandi

Gandi će zauvek ostati zapamćen kao vođa indijskog pokreta za nezavisnost i inspiracija brojnim vođama sličnih pokreta širom sveta. Njegovo ime vezaće se za nenasilnu revoluciju, a kako piše na stranici posvećenoj njemu na Vikipediji, doprinos ljudskom rodu ne meri se merilima 20. veka, već merilima kompletne ljudske istorije.

Međutim, život nije loše napisan film u kojem je sve crno ili belo. Gandi je imao nekoliko manje poznatih detalja u biografiji, a oni su vremenom ostali u senci njegovih velikih dela.

Naime, nakon što se njegova supruga Kasturba razbolela (kombinacija hroničnog bronhitisa i upale pluća), britanski lekari preporučili su penicilin, sa čim se složio i njihov sin Devadas, ali Gandi je odbio lečenje opirući se lekovima, tvrdeći da je njeno zdravlje u rukama Svemogućeg. Odbijao je da dopusti da supruzi daju penicilin čak i kad ga je Kasturba zamolila. Preminula je tri dana kasnije.

I dok bi neki mogli da kažu da se radi o čoveku sa čvrstim verskim stavovima, drugi će mu zameriti licemerje, jer samo šest nedelja kasnije Gandi je oboleo od upale pluća. Isprva je odbijao kinin koji su mu lekari preporučili, ponovo tvrdeći da je sve u božjim rukama, ali kad je stanje postalo ozbiljno, ruke lekara odjednom su postale prihvatljive i uzeo je lekove.

Od ostalih pikanterija valja spomenuti i da se u tridesetim odlučio na celibat, što ga ipak nije sprečilo da se kupa ili spava go sa tinejdžerkama, u svojim nastojanjima da dokaže kako je um jači od seksualnih nagona.

Pukla bruka slavnog muzičara: Slomio mi je rebro, terao me da pijem njegov urin! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nelson Mandela

O mračnoj strani karijere južnoafričkog političara Nelsona Mandele i predsednika zna se više manje sve, ali kada naiđete na bilo koji tekst, film, pesmu o njemu, verovatno ćete naići na one ne preterano negativne osvrte na period pre odlaska u zatvor, gde je proveo 27 godina.

Naime, Mandela je isprva zastupao nenasilnu borbu protiv aparthejda, ali to se vrlo brzo pokazalo neučinkovitim, pa su mirne metode ekspresno zamenile sabotaže i oružani sukobi. I dok je borbu protiv brutalnog sistema rasne segregacije teško osuditi, činjenica ostaje da je Mandela osnovao Umkonhto we Sizwe, teroristički ogranak ANC-a (Afrički Nacionalni Kongres) koji se može "pohvaliti" sa 156 slučajeva sabotaže, mučenjem i nestancima zarobljenika, miniranjem puteva i preko 130 ubistava, zbog čega ga je institucija Amnesty Internation odbila da ga brani.

4 tajna proročanstva o kojima do sada ništa niste čuli: Zalediće vam krv u žilama!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Albert Ajnštajn

Većina ljudi o nemačkom teorijskom fizičaru Albertu Ajnštajnu zna tek nekoliko ključnih stvari. Da je genijalac i jedan od najvećih fizičara u istoriji, da je njegovo glavno delo teorija relativiteta... Nezavisno od našeg prilično ograničenog znanja, Ajnštajnov doprinos nauci je ogroman, ali tu su i manje poznati delovi njegove biografije.

Njegov odnos sa suprugom Milevom Marić bio je sve samo ne bajan. Upravo suprotno, bio je katastrofalan, a Ajnštajn bi po svim merilima bio apsolutni kreten od muža. Naime, njihov brak 1914. bio je u raspadu, a odluka je bila da ostanu zajedno zbog dece. Kako bi sve funkcionisalo "besprekorno", Ajnštajn je sastavio listu uslova koje je Mileva trebalo da ispuni.

Njeni zadaci su bili da brine da Albert ima čistu odeću, kuvala bi mu tri obroka dnevno i čistila radnu sobu (ali pod uslovom da ne dira radni sto), lični kontakti bili su svedeni na minimum, nisu bili intimni, nisu razgovarali osim ako on to nije izričito zatražio i strogo joj je zabranio da mu se pred decom obraća bilo kako osim pristojno. Mileva i deca odselili su se nekoliko meseci kasnije.

Zabranjeni pronalazak Nikole Tesle: Kako je srpski genije ućutkan u krvavoj borbi za novac!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Abraham Linkoln

Ceo svet ga poznaje kao jednog od najvažnijih boraca protiv ropstva koje je, tvrde neki izvori, prezirao još otkako je kao splavar gledao lancima vezane crnce u Misisipiju, a i dan danas smatra se jednim od najomiljenijih i najpopularnijih američkih predsednika u istoriji te zemlje.

Ono što je manje poznato široj javnosti, a opšte je mesto među istoričarima, jeste činjenica da su svi njegovi potezi u borbi protiv ropstva bili motivisani ne toliko otporom prema samoj ideji ropstva, koliko borbom za dobrobit nacije. Štaviše, Abraham Linkoln nije verovao u rasnu jednakost.

"Reći ću vam da nisam, niti sam na bilo koji način ikada zastupao socijalnu i političku jednakost između bele i crne rase, niti sam ikada bio za to da crnce pretvaramo u glasače i porotnike, niti sam za međurasne brakove. Na to ću dodati i da postoji fizička razlika između bele i crne rase, što će, verujem, zauvek biti prepreka da dve rase žive zajedno u društvenoj i političkoj jednakosti", izjavio je Linkoln 1858. tokom četvrte predsedničke debate sa Stefanom A. Daglasom.

Svirepo ubijena u 9. mesecu trudnoće: Tragična životna priča najlepše žene Holivuda (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Džon Lenon

I dok je Džon Lenon zamišljao svet u kojem sve nacije, rase i vere žive u miru, ono što njegovi fanovi nisu mogli ni da zamisle jeste da je ovaj mirotvorac bio porodični nasilnik i još mnogo toga što im se verovatno ne bi svidelo.

Kao prvo, nasilje nad ženama Lenona je pratilo još od Liverpula, a kasnije je i sam priznao da su sve njegove supruge bile žrtve njegovih izliva besa. Obe njegove supruge, Sintija i Joko Ono, i devojke s kojima je bio u vezi. Osim problema sa ženama, imao je problem i sa sinom Džulijanom, koji je priznao da je Lenon često bio odsutan, nezainteresovan, drogiran i generalno neprijatan. Nakon što je ušao u brak sa Joko, nekoliko godina nije ni video sina, a kasnije ga je emocionalno zlostavljao i vređao ga dok se ne bi rasplakao. Džulijan je kasnije izjavio da mu je očuh bio bolji otac nego onaj biološki.

Bio je i patološki lažov, koji je izmišljao zanimljive delove svoje biografije, nije imao pojma o politici iako se predstavljao kao politički aktivista, pozirao je kao neshvaćeni umetnik, ali zanimao ga je novac, što nikad nije poricao, a čak i mnogi njegovi fanovi smatrali su ga licemerom, jer definitivno nije praktikovao ono što je propovedao.

Drevna kineska tehinka stvarno pali: Uradite ovih 5 stvari u kući, i brzo ćete se obogatiti!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Elvis Prisli

Elvis Prisli je bio i ostao najveća rok zvezda, čovek za čije ime se automatski veže i rok i sve povezano sa najpoznatijim muzičkim žanrom u istoriji.

Ali, postoji jedna pikanterija na koju bi, posebno iz današnje perspektive, malo ko mogao da gleda kao nešto pozitivno, a to je seks sa maloletnicama. Naime, kralj roka obožavao je maloletne device. Osamnaestogodišnje devojke bile su "prestare", a preferirao je devojke koje bi se prema današnjim standardima smatrale decom. Prisila je imala samo 15 godina kad je upoznala Elvisa i sa njim započela vezu, a Džeki Roland samo 14 kada ju je na njegov koncert dovela njena majka Margarita. Na svu sreću, Džeki se izvukla zahvaljujući majci koja nije dopustila da je Elvis odvuče u bekstejdž.

Smatra se da je Elvis birao 14-godišnje device jer je bio nesiguran u svoje seksualne veštine, pa je birao devojčice bez seksualnog iskustva, jer nisu mogle da ga upoređuju sa drugim muškarcima.

Zbog skandala i razvoda načisto propala: Od bujne lepotice ostao samo kostur! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs