Tajne čuvenog vladara

Skrivena ljubav kneza Mihaila Obrenovića: Ovo o velikom srpskom vizionaru niste znali! (FOTO)

Iako je o njegovom životu mnogo pisano, postoje i dalje neke činjenice koje nisu poznate široj javnosti
Vip priča
20:56h Autor:
Skrivena ljubav kneza Mihaila Obrenovića: Ovo o velikom srpskom vizionaru niste znali! (FOTO)
Foto: Wikipedia

Knez Mihailo Obrenović bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara. Bio je na čelu Srbije u dva navrata i upamćen je kao jedan od najprosvećenijih vladara, čovek koji je isterao Turke iz naše zemlje i udario temelje moderne države.

Knez Mihailo je tragično nastradao u atentatu u Topčideru 10. juna 1868. godine. Srbija ga se danas seća kao veštog diplomate i vizionara. I iako je o životu kneza Mihaila mnogo pisano i raspravljano, postoje i neke činjenice koje nisu poznate široj javnosti. Ovo su neke od njih.

Tragedija kod Čukur česme: Ubistvo koje je podiglo Beograd na noge i promenilo srpsku istoriju!

Knez Mihailo nije odmah nasledio kneza Miloša na prestolu

Mihailo Obrenović je bio drugi sin kneza Miloša i Ljubice Obrenović. To znači da je nakon abdikacije njegovog oca, kneza Miloša, 1839. godine, presto prvo nasledio Mihailov stariji brat Milan. Ipak, što zbog činjenice da je vladao samo 26 dana i kao srpski knez nije potpisao nijedan dokument, što zbog toga što ga je "zasenio" rođak istog imena, knez Milan Obrenović u Srbiji je danas uglavnom nepoznat. Bolovao je od tuberkuloze i umro je 8. jula 1839. kada mu je bilo samo 20 godina. Tek nakon njegove smrti, na presto je došao knez Mihailo.

Uzela kuburu i presudila joj: Kneginja Ljubica ubila ljubavnicu kneza Miloša!

Veliki pesnik i romantičar

Uglavnom je nepoznato da je, osim što je bio veoma obrazovan vladar, vešt diplomata i veliki vizionar, knez Mihailo Obrenović uživao i u pisanju pesama. Veliki broj ovih zapisa danas je izgubljen, ali su tri pesme ovog vladara Srbije sačuvane i do današnjih dana. Najpoznatija je svakako ljubavna pesma "Što se bore misli moje".

Sastanak "kod konja" i kneza Mihaila

Nakon tragične pogibije kneza Mihaila na Košutnjaku 1868. Beograđani su rešili da mu odaju počast podizanjem velelepnog spomenika u centru grada. Posao je 1873. godine poveren italijanskom vajaru Enriku Paciju. Spomenik na tadašnjem Pozorištnom trgu je otkriven 19. decembra 1882. godine na Svetog Nikolu, slavu dinastije Obrenović i to je najstariji spomenik ličnosti podignut u Beogradu.

Foto: Kurir / Stefan Jokić
Foto: Kurir / Stefan Jokić

Knez Mihailo je imao naslednika

Zvanično, u trenutnu smrti, knez Mihailo nije imao naslednika prestola. Ipak, imao je vanbračnog sina!

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Velimir Mihailo Teodorović bio je jedino dete srpskog kneza iz njegove veze sa Nemicom Marijom Berghaus. Mihailo Obrenović je o sinu brinuo i dečak je primio najbolje onovremeno obrazovanje. Kada je Marija umrla, Mihailo je odlučio da 1857. godine sina dovede u Beograd. O tome da li je knez Mihailo Velimira spremao za svog naslednika i danas se raspravlja.

Mladić je 1867. poslat u Švajcarsku na dalje školovanje i tada se poslednji put video sa ocem jer je sledeće godine knez Mihailo ubijen u atentatu u Topčideru i odlučeno je da ga na prestolu zameni sinovac Milan Obrenović. Velimir Mihailo Teodorović do kraja života je pomagao Srbiju i srpske studente. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Majski prevrat, noć koja je promenila srpsku istoriju: Šta se zaista desilo dinastiji Obrenović?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs