Pozitivan primer

Džentlmen i košarka: Životna priča omiljenog Saše Đorđevića, čoveka bez mrlje u karijeri!

Predodređeni lider, vođa i mozak ekipe koji na sebe preuzima odgovornost u najtežim momentima
Vip priča
20:48h Autor:
Džentlmen i košarka: Životna priča omiljenog Saše Đorđevića, čoveka bez mrlje u karijeri!
Foto: Kurir/Dado Đilas

Aleksandar Saša Đorđević, poznat i kao Sale Nacionale, uspeo je da do dvadesete godine izraste 190 cm, završi srednju i upiše Višu ekonomsku školu, okiti se titulom prvaka Jugoslavije, kao bek i plejmejker „Partizana“, i kapitenskom trakom juniorske državne reprezentacije. Sale danas ima 48 godina (26. 08. 1967. ), suprugu Seku i dve ćerke. Kao i svaki pravi gospodin, on je i dalje skroman. Zato i jeste prvi na našoj listi omiljenih sportista ikada.

Pitam Smiljana Banjca, jednog od najboljih sportskih novinara i komentatora, ko je Saša Đorđević? "Aleksandar Saša Đorđević je osoba za primer. Čovek koji je svojim talentom, upornošću, kvalitetom i mukotrpnim radom dokazao da nema tajni niti nepremostivih prepreka u nečemu što radiš, što voliš, što te ispunjava. Za njega je košarka život, a život - košarka", izjavio je jednom prilikom Smiljan Banjac, sportski novinar i komentator.

Kako je puklo prijateljstvo: Smrt koja je obeležila život Vlada Divca! (FOTO)

Foto: Kurir/Dado Đilas
Foto: Kurir/Dado Đilas

Aleksandar Đorđević je skroman po pitanju svojih istorijskih uspeha kojima je armije navijača činio srećnim i ponosnim.

Predodređeni lider, vođa i mozak ekipe koji na sebe preuzima odgovornost u najtežim momentima. I kao trener, radi odličan posao i prenosi znanje mladim košarkašima.

Da ga njegov tata Bratislav Bata Đorđević još kao klinca nije odveo pod koševe, gde je čak i čuveni Moka Slavnić imao malo vremena da dobaci loptu „simpatičnom klincu“ i da mu ta lopta nije postala omiljena igračka, možda mi sada ne bismo imali šta da napišemo. Njegova mama Milijana bila je nastavnica fizičkog vaspitanja, a tata Bata Đorđević košarkaški trener i to „Crvene zvezde“, one u kojoj su rasli zlatni dečaci: Moka Slavnić, Simonović, Kapičić, Vučinić, kad je taj klub bio i poslednji put državni prvak.

Dubravki Mijatović pozlilo: Otišla da poseti Madžgalja, evo šta je zatekla!

Foto: AP
Foto: AP

Batu je posao vodio iz „Rada“ do državne reprezentacije Iraka. Zamislite onda kako mu je bilo kada je tadašnji koordinator "Zvezdinih" selekcija "procenio" Sašu kao neperspektivnog i predložio mu da promeni klub. Eto, tako je sin nekadašnjeg trenera "Crvene zvezde" postao jedan od vodećih igrača njihovog večnog konkurenta - "Partizana".

Sale pripada generaciji jugoslovenskih košarkaša koji su bili impulsivni na terenu, a smireni i dostojanstveni van njega. Igračku karijeru je završio 2005. godine, ubrzo se otisnuo u trenerske vode i bio je šef stručnog štaba italijanskog prvoligaša „Armani Džins Milano“. Jedan je od jugoslovenskih ambasadora dobre volje i osnivač humanitarne organizacije „Grupe 7“.

Čovek koji nikada nije govorio ružno protiv kolega i saigrača, bez mrlje u karijeri, uspeo je da prenese svoje iskustvo mladim ljudima u našoj reprezentaciji. Sale zna, i ume. Zato je Sale. Omiljen. Svima.

Iznenađenje: Švajnštajger otkrio šta ga muči, javnost u šoku! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs