Životna priča

Varao suprugu dok je bila trudna: Orson Vels menjao žene kao čarape! (FOTO)

Danas ga pamte kao vrhunskog glumca i reditelja, a on je, pored opsednutosti poslom, bio zaluđen ženama i neretko uživao u paralelnim ljubavnim vezama
Vip priča
13:00h Autor:
Varao suprugu dok je bila trudna: Orson Vels menjao žene kao čarape! (FOTO)
Foto: Profimedia

Kada se rodio Orson Vels, njegovo okruženje bilo je uvereno kako je svet postao bogatiji za jednog genija. Danas ga pamte kao vrhunskog glumca i reditelja, a on je, pored opsednutosti poslom, bio zaluđen ženama i neretko uživao u paralelnim ljubavnim vezama, piše Story.rs.

Da je među živima, Orson Vels bi ove godine napunio 100 godina. Može se reći kako je bio genije, ali taj potencijal nije uspeo da iskoristi do kraja. Važio je za supertalentovano dete i sa samo 17 godina bio je zvezda dablinske pozorišne scene, a kao uspešan glumac pojavio se u filmovima "Građanin Kejn", "Treći čovek", "Otelo"… Postao je i veličanstveni producent, ali svi ovi uspesi uglavnom su se dešavali dok je bio mlađi. Ostatak života proveo je ulažući svoju ušteđevinu u vlastite projekte koji su se manje-više završavali neslavno. Kao što je nespretno gradio karijeru, podjednako nespretno odnosio se i prema ljudima koji su mu tokom života bili u blizini.

Zbog dvostrukog pobačaja potpuno poludela: Nervni slomovi obeležili život Vivijen Li! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Džordž Orson Vels rođen je 6. maja 1915. godine u gradiću Kenoša, u američkoj saveznoj državi Viskonsin.

"Reč genije šapnuli su mi na uho odmah po rođenju. To je bilo prvo što sam čuo još dok sam bio u kolevci", našalio se on u jednom intervjuu. Intelekt je nasledio od oca Ričarda Hodgdona Heda Velsa, čoveka koji se može pohvaliti time što je izmislio svetla za bicikl, dok je Orsonova majka Beatris bila koncertna pijanistkinja koja je nastojala da sinu prenese ljubav prema umetnosti.

"Njegova majka bila je hladna i egocentrična žena i imala je jako nizak prag tolerancije kada je reč o ponašanju njenog sina", otkrila je jednom prilikom bliska prijateljica majke Orsona Velsa. Kada se mali Orson jednom usprotivio ne želeći da pohađa časove pevanja i pripretio da će skočiti sa balkona, ona je prokomentarisala: "Pa, ako želi da skoči, pustite ga da to uradi". Na taj način odvratila ga je od pomisli na samoubistvo.

Roditelji su mu se razveli kada je imao šest godina, a majka mu je tri godine kasnije umrla od hepatitisa. Kako je njegov otac postao alkoholičar, starateljstvo nad Orsonom pripalo je njegovom ujaku. Mali Orson voleo je da pohađa časove glume, bio je zainteresovan posebno za drame, a najčešće je čitao Šekspira i Bibliju. Dosta vremena provodio je u crkvi. Očinsku figuru u njegovom životu preuzeo je Rodžer Hil, koji je radio kao profesor u školi koju je Orson pohađao. Tek što je napunio 15 godina, preminuo mu je biološki otac. Zbog očeve smrti osećao je veliku grižu savesti smatrajući da je i sam delimično kriv zbog toga. Verovao je da je izdao oca jer nije želeo da ga posećuje, pošto je bio alkoholičar. "Kao dete sam bio uveren, a i sada sam, da sam ja ubio svog oca", napisao je Orson 1982. godine.

Njegovoj majci su rekli da ga pobaci, ona je to odbila: Životna priča Andree Bočelija! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nakon očeve smrti odlučio je da putuje Evropom. Stigao je u Irsku gde je, ušavši u jedno pozorište, rekao da je poznati američki glumac i tada počinje njegova teatarska karijera.

"Bio sam razmažen na neki čudan način jer su mi svi od trenutka kada sam progledao govorili kako sam veličanstven. Godinama nisam čuo ništa obeshrabrujuće", istakao je jednom prilikom junak naše priče. Nakon povratka u Ameriku, pored rada u pozorištu, posvetio se angažmanu na radiju, koji mu je kasnije osigurao svetsku slavu. Vodio je radiodramu pod nazivom "Rat svetova" koja je u doba između dva svetska rata izazvala burne reakcije u javnosti. Nakon tih dešavanja, Orson je odlučio da se sa pozorišnom trupom sa Brodveja preseli u Holivud. Pod rediteljskom palicom Orsona Velsa, 1941. godine snimljen je film "Građanin Kejn", koji govori o magnatu žutog novinarstva Vilijamu Rudolfu Herstu. Posle ovog ostvarenja, istaknuti reditelj bio je zadužen i za snimanje filma "Dama iz Šangaja", koji takođe postaje veliki hit.

Kako mu je popularnost rasla, tako je i broj njegovih ljubavnica bivao sve veći. Pre nego što se 1934. godine oženio bogatašicom i glumicom Virdžinijom Nikolson, Orson je zabeležio ljubavne afere sa glumicama Lusil Bol i Vampirom, te sa pevačicom Bili Holidej. Žena se nije odrekao ni za vreme svog braka. Neprestano je varao Virdžiniju sa balerinama sa Brodveja, a u tom periodu bio je i u zagrljaju glumice Geraldine Pejdž sa kojom je 1938. godine dobio ćerku. Devojčici je dao muško ime Kristofer jer je verovao da će biti dečak.

"Ti si jedina devojčica na svetu koja se zove Kristofer i to te čini jedinstvenom i prelepom", govorio je Orson svojoj ćerkici.

Međutim, Virdžinija i Orson razveli su se još dok je mala Kris bila u majčinom stomaku. Njihova ljubavna priča završila se kada je Virdžinija posetila Orsona u Njujorku i u njegovoj hotelskoj sobi pronašla ogroman broj ljubavnih pisama drugih žena, među kojima su prednjačila ona sa potpisom Geraldine Pejdž. Ova glumica i poznati reditelj upoznali su se kada su oboje bili u braku, a iako je Pejdžova 1940. godine rodila sina Majkla čiji je otac službeno bio njen tadašnji suprug, javnost je počela da spekuliše kako dečak liči na Orsona.

"Sećam se da niko sa sigurnošću nije znao da li je Orson zapravo Majklov otac. Kada bih saznala da je Majkl moj polubrat, bila bih oduševljena. Kao deca redovno smo se zajedno igrali na plažama Santa Monike. On mi je bio najdraži prijatelj", govorila je Orsonova ćerka Kristofer.

Kasnije je DNK analizom i utvrđeno kako je Majkl Orsonov sin, ali čuveni pozorišni i filmski umetnik nikada nije umeo da roditeljsku ulogu stavi na prvo mesto. Bio je opsednut poslom i malo je vremena posvećivao porodici. Orsonov sin Majkl kasnije je postao ugledni filmski reditelj.

Novi šokantni detalji o Elizabet Tejlor: Sa 11 godina naučila kako da zadovolji muškarca!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Bio je muškarac koji je istinski živeo za svoju umetnost. Bilo je jako teško pronaći novac za sve njegove projekte. Posvetio se poslu i nije imao vremena za privatne odnose. Sledio je umetnost!", pravdala ga je ćerka Kris.

Zbog nekonvencionalne očeve naravi, njegova ćerka je u detinjstvu imala veoma neobične doživljaje. Kada je kao mala glumila u Magbetu, otac se prema njoj ophodio kao prema bilo kom drugom zaposlenom u pozorištu.

"Ponašaš se prema njoj previše mekano. Mora da izgleda kao da je stvarno ubijaš", rekao je Orson glumcu koji je u predstavi tumačio glavnu mušku ulogu. Glumac se pobunio: "Ali, Orsone, ne želim da povredim tvoje dete."

"Zaboravi na to da je ona moje dete i zapamti da si ti ubica. Želim da ovaj put jako udariš Kristofer", poručivao je Orson. Glumac je tada malu Kris jako udario u leđa, ali to je nije zabolelo toliko koliko spoznaja da je otac nije pohvalio za odigrani skeč. Kristofer je neretko u javnosti govorila o njenom odnosu sa ocem, dok su je novinari neprestano zapitkivali zbog čega je odabrala da živi sa majkom.

"Nakon toga što sam izabrala da živim sa majkom, a ne sa njim, Orson se iz opuštenog i zabavnog oca pretvorio u zvaničnu osobu koja sa mnom razgovara kao da vodi intervju", priznala je Kris.

No, u prilog tome da nije sve bilo tako crno ide informacija da se Kris odlično slagala sa Orsonovom drugom suprugom, glumicom Ritom Hejvort.

10 tajni najvećih diva svih vremena: Ovako su se negovale holivudske lepotice! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Rita je bila divna prema meni. Bila je mila osoba i moja najdraža maćeha", napisala je Kristofer u svojoj knjizi.

Romansa između Rite Hejvort i Orsona Velsa procvetala je nakon zabave koju je upriličio glumac Džozef Koten. Orson je tada bio u vezi sa glumicom Dolores del Rio. Nju je ostavio jer se zaljubio u Ritu. Orson i Rita započeli su romansu i planirali venčanje za koje je znalo samo nekoliko njihovih najbližih prijatelja. Godine 1943, njih dvoje stupili su u građanski brak.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"U razdoblju kada joj se udvarao, posebno je zračila lepotom. Kada je ostala u drugom stanju, izgledala je kao boginja, kao da hoda iznad zemlje", rekao je Čarls Vidor, reditelj filma "Cover Girl", u kome se Rita i Orson pojavljuju zajedno.

Njihova ćerka Rebeka rodila se 1944. godine. Ipak, Orson nije mogao da se skrasi, pa je i za vreme drugog braka varao suprugu. Nakon razvoda od Virdžinije, upustio se u romansu sa glumicom i bogatom naslednicom Glorijom Vanderbilt, koja je trajala i kada je započeo brak sa Ritom. Čak i kada im se rodila ćerka Rebeka, suprugu je varao sa glumicom Džudi Garland. Jedna od ljubavnica Orsona Velsa bila je i glumica Lea Padovani, a Rita i on su se razveli 1948. godine.

"Ne mogu više da trpim njegovu pamet. Veoma mu se divim, ali mi se jednostavno ne slažemo", rekla je Rita novinarima.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Orson se 1955. godine oženio treći put i to italijanskom glumicom i aristokratkinjom Paolom Mori. Upoznali su se dve godine ranije i ubrzo započeli ljubavnu vezu. Par je odlučio da se venča nakon što je Mori ostala u drugom stanju. Šest meseci kasnije na svet je došla njihova ćerka Beatris. Kako je vreme odmicalo i ovaj brak Orsona Velsa pošao je nizbrdo. Živeli su razdvojeno od sredine šezdesetih godina, pa sve do Orsonove smrti 1985. godine, ali nikada se nisu zvanično razveli.

"Poslednjih 15 godina uopšte nije obraćala pažnju na njega. Orson mi je rekao da je Paola odbila da se razvede od njega i da za tako nešto postoje dva razloga. Prvi je taj što je bila katolkinja, a drugi što joj je odgovaralo da bude supruga Orsona Velsa", opisivao je njegov prijatelj Geri Graver.

Ni u braku sa Paolom Mori, glumac nije bio veran. Tri godine nakon što se zakleo na večnu ljubav ovoj glumici, u zagrljaju Orsona Velsa našla se legendarna Marlen Ditrih koja je tvrdila kako je on jedina ljubav njenog života. Godine 1958. u Velsovom krevetu bila je i glumica Đina Lolobriđida.

Đina Lolobriđida iz mlađih dana: Žena koju je policija spasavala od muškaraca! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Hrvatska glumica Oja Kodar bila je naredna ljubav filmskog junaka. Upoznali su se u Zagrebu, a Orson se u jednom trenutku vratio Paoli Mori, kada je saznao da ona boluje od raka. U tom periodu, boravio je malo sa Ojom, a malo sa Paolom i ćerkom Beatris. To je trajalo dok ga Mori 1984. godine nije izbacila iz kuće saznavši da vodi paralelan ljubavni život.

"Razišli su se jer je on imao drugu devojku. Moja majka saznala je za to i rekla mu je kako može da se vrati kući čim prestane da laže. Nije nas posećivao te poslednje godine svog života, ali su se on i majka svakodnevno čuli telefonom", rekla je Orsonova i Paolina ćerka Beatris.

Orson je preminuo u oktobru 1985. godine. Iako je njegova sahrana trebalo da bude skromna ceremonija za najbliže članove porodice, kada je otkriveno da iza sebe nije ostavio nikakav novac, oproštaj se sveo na tužan obred u zabačenom delu Los Anđelesa. Da stvar bude još gora, Oja Kodar sa kojom je proveo poslednjih dvadeset godina života, za vreme sahrane bila je u svojoj kući u Hrvatskoj. Orsonovo telo je kremirano, iako on tako nešto nije želeo. Sve tri njegove ćerke bile su na sahrani, mada su se jedva poznavale.

Nesrećan život kraljice Holivuda: Najveću tajnu ponela u grob!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Odrastale smo sa različitim majkama, na drugim krajevima sveta. Jedva smo se poznavale. Bila sam prisutna kada se 1944. godine rodila Beatris i družile smo se dok sam ja bila u tinejdžerskom dobu. No, kada sam je videla prvi put, imala je tri godine. Naš idući susret zabeležen je na očevoj sahrani, a ona je tada bila u ranim tridesetim godinama. Tako da se može reći kako gotovo uopšte nismo bile u kontaktu", govori Orsonova starija ćerka Kris i dodaje da joj je otac u jednom od poslednjih telefonskih razgovora poručio:

"Mogu sada da mi okrenu leđa, ali, draga devojčice, pričekaj i videćeš. Obožavaće me kada umrem". I bio je u pravu.

Alkohol, žene, tuče: Razuzdani život Hemfrija Bogarta! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs