Pročitajte

Jadranka Stojaković, žena koja sanja muziku: Sve smo mogli mi da je duži bio dan!

U mojoj porodici niko se nije bavio 'normalnim' poslom. Svi smo bili kreativno usmereni. Mnogo mi je pomogla činjenica da sam odrasla u multinacionalnoj porodici i da sam učena kosmopolitizmu. Majka me naučila da uvek budem iskrena
Vip priča 07.09.2015. - 18:36h Autor: Avaz

Mnogi i danas dolaze da je posjete: Željko Joksimović, Maja Tatić, Maja Sar, Ismeta Dervoz, Đule Van Gog, Edo Maajka, Željko Samardžić, kolege s kojima je radila, s kojima je odrastala, a obilaze je i mlađi muzičari, u potrazi za korisnim savetom. Jadranka ih sve primi, sasluša, popriča s njima i nasmeje se.

 

Iako bolest - oštećenje motornog neurona - uzima svoje, Jadranka ne gubi energiju. Kaže da bolest nema pravila: jednog dana se oseća dobro, drugog dana ne.

 

"Teško mi je da pričam. I ovaj razgovor je mogao biti odgođen da nismo pogodili dan. Tako je to. Nekada je bolje, a nekada ne. U domu ima nekoliko ljudi koji su sposobni da pričaju i sa njima prozborim. Pronašla sam čak i neke ljude koji su radili u Banskom dvoru kada se postavljala moja prva izložba", rekla je ona.

 

Mira Furlan: Od jugoslovenskog filma do holivudskih visina! (VIDEO)

 

Mnogo je, kaže, prijatelja koji joj dolaze i pomažu joj, mnogo je i ustanova. Dolazi, dodaje, i mlađa generacija, pogotovo članovi banjalučkog benda "Aleksandrija". I sarajevski prijatelji navrate i donesu sudžuku i ratluk.

 

"Zbog bolesti ne mogu da gutam i ne moram vam reći koliko mi je žao zbog sudžuka! Kako miriše! Mogu da ga probam jedino ako ga pre toga sameljem, ako od njega napravim kašu. Tako je i sa ratlukom i ostalim slatkim džidžama koje dobijam", priča Jadranka.

 

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Muzika je i dalje, tvrdi, deo nje, njene duše i - mozga. Još ima mnogo ideja i u samoj sebi provodi nove melodije.

 

"Ne mogu više da sviram, ali često sanjam muziku. Živim celi život sa njom i kao da imam koncerte dok spavam. Još mogu da je osetim, još mogu da je čujem", kaže ona.

 

Japanska kultura

 

Kada spomene koncerte, Jadranka Stojaković se odmah priseti početka karijere, kada je sa Kemalom Montenom i Zdravkom Čolićem nastupala širom bivše Jugoslavije, najviše na primorju.

 

"Tada smo svi stasavali. Bili smo na moru. U Crikvenici, ako se dobro sećam. Bili su to nezaboravni nastupi. Mnogo smo se družili i pevali. Sećam se i prvog koncerta s "Bijelim dugmetom", bilo je to izvanredno iskustvo. Čupali su nas za džempere, pa sam shvatila da to nije za mene. Jesam roker u duši, ali bliža sam kantautorskoj liniji. Takođe, pamtim i koncerte po Japanu", priseća se Jadranka.

 

Dita fon Tiz: Žena koja je od striptiza napravila umetnost! (FOTO)

 

Uvek je, dodaje, pripadala meditativnoj strani sveta i istočnjačkoj filozofiji. Njena majka je volela japansku kulturu i Jadranka je to od nje nasledila.

 

 

"Japanci su mi pomogli da napredujem, pogotovo u tehničkom smislu. Sve sam sama radila i onda sam ih zvala tek na kraju da dođu i pogledaju urađeno. Oni su me naučili kako da upotrebljavam kompjutersku grafiku. Takođe, u Japanu sam se družila sa mnogim poznatim svetskim muzičarima", govori Jadranka o svom životu u Japanu.

 

Kada je nedavno gostovao u Banjaluci, Željko Joksimović je posetio Jadranku, ističući da je ona prva u jugoslavenskoj pop muzici upotrebila popularne "trilere".

 

"Ne znam da li sam bila prva, ali sam mnogo slušala Himzu Polovinu i volela sam ono što je on radio. A meni je bio i prirodan taj sevdah. To mi je ostalo od babe Dalmatinke, odnosno od italijanske 'veze', koja mi je došla preko nje. Sve se to u meni pomešalo i taj triler je izleteo", ističe Jadranka.

 

Na vrhuncu karijere su odlučili da se ubiju: Slavni koji su presudili sebi!

 

Njena energija, koja je ne napušta, skup je, kako kaže, životnih iskustava, načina života i susreta sa različitim ljudima.

 

"U mojoj porodici niko se nije bavio 'normalnim' poslom. Svi smo bili kreativno usmereni. Mnogo mi je pomogla činjenica da sam odrasla u multinacionalnoj porodici i da sam učena kosmopolitizmu. Majka me naučila da uvek budem iskrena", naglašava Jadranka.

 

 

Prvo sećanje na detinjstvo

 

Jadranka Stojaković kaže da je njeno prvo sećanje na detinjstvo - Jadransko more. Brat od majke ju je, priča, jedno jutro stavio na brodicu i poveo na pecanje.

 

Pismo Merilin Monro iz ludnice: Otkriveno u koliko lošem stanju je bila!

 

"Još nije svanulo. Tada sam već svirala usnu harmoniku, a on mi je rekao da je ponesem, jer se ribe bolje love ukoliko neko svira. Ja sam svirala, a on je izvlačio mreže. To je bio moj poziv suncu da izađe", priseća se Jadranka.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...