Njen život je inspiracija

Esma Redžepova, romska kraljica: Imala teško detinjstvo, usvojila 47 dece, živa legenda! (VIDEO)

Makedonska pevačica ima veliko srce, svetski je poznata, a njen put do uspeha bio je ispunjen usponima i padovima
Vip priča
19:08h Autor:
Esma Redžepova, romska kraljica: Imala teško detinjstvo, usvojila 47 dece, živa legenda! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube/Roma - Indian Tenth Army

Životni ciljevi koje sebi postavljamo, između ostalog, test su naše izdržljivosti i strpljivosti. Malo je onih koji istraju u ciljevima, ostvare svoje snove i dugo ostanu na vrhu. Jedna od njih je Esma Redžepova, makedonska pevačica i velika humanistkinja, svetski poznata kraljica romske muzike.

Više od 50 godina ima uspešnu muzičku karijeru, a njen put do uspeha popločan je usponima i padovima, ali najviše velikim delima. Malo ko je doživeo da proslavi više od pet decenija uspešne pevačke karijere.

Silvana Armenulić: Tragedija nikad prežaljene boginje narodne muzike! (FOTO, VIDEO)

Ona je srećna i zadovoljna žena, pevala je na više od 23.000 koncerata širom sveta, od kojih je trećina bila humanitarnog karaktera.

Na njenu sreću ili nesreću, počela je rano da peva. Imala je samo 10 godina kada je pobedila na takmičenju koje je organizirao tadašnji Radio Skoplje. Ona je prva Romkinja koja je izašla da peva na romskom jeziku. Godine 1976. u Gandinagaru, Indiji, proglašena je za kraljicu romske muzike, što joj je dalo veliki motiv da neumorno radi i stvara.

"Žao mi je što danas nije među nama živima moj pokojni muž Stevo Teodosievski, inače veliki muzičar, veliki umetnik i čovek koji je otkrio mene kao vokalnog solistu", jednom prilikom izjavila je pevačica.

Razbijao čaše, voleo i pio: Životna priča Tome Zdravkovića! (VIDEO)

"Drago mi je što sam postala i nacionalni umetnik u mojoj državi Makedoniji, dobila sam ordenje za posebne zasluge, za afirmisanje makedonske pesme. Takođe, 2000. godine u Rusiji mi je dodeljena nagrada Pevačica 20. veka, što me izuzetno obradovalo".

Nagrade svedoče o njenom uspehu, ali je najviše srećna što je žena koja ima veliku, zdravu porodicu. Esma je peto od šestoro dece Čanije i Ibrahima Redžepova, a odrasla je u maloj kući u centru Skoplja. Njen otac Ibrahim u bombardovanju Skoplja u aprilu 1941. godine izgubio je jednu nogu, ali se ipak trudio da zaradi i da na dostojanstven način zbrine svoju porodicu. Bio je čistač cipela, pri čemu mu je Esma često pomagala, ali i radila dodatne poslove.

Halo, ovde Žika Pavlović permanentno: Lik koji je volela cela Jugoslavija! (VIDEO)

Život je nije milovao od samog početka. "Moje detinjstvo je bilo jako teško, ali to sam iskoristila kao veliku školu. Zapravo, težu stranu života osetila sam u detinjstvu. Dok su mnogi rasli bezbrižno, ja sam radila razne poslove, nosila sam mleko, čistila stanove, čuvala psa jednom čuvenom skopskom doktoru Cipuševom, a zarađeni novac trošila sam ekonomično. Volela sam bioskop, pa bih svojom ušteđevinom kupovala karte. Borila sam se sa predrasudama u društvu, uvek sam se morala nekome da se dokazujem ali, kao što vidite, isplatilo se, ja sam zahvalna Bogu", priznala je kraljica romske muzike.

Prvi put pred Titom pevala je 1961. godine, kada je gost maršalu bio indonezijski predsednik Sukarno, a svojim glasom počastila je i tadašnjeg libijskog lidera Gadafija.

"Da budete veliki pevač i da ostavite trag, morate se profesionalno posvetiti pesmi i muzici, morate se žrtvovati. Ja nisam pobornik da se po svaku cenu dođe do vrha. Ne dopada mi se što se sada meša golotinja i lepota. Najvažnije je biti originalan i biti svoj. Meni, kao Romkinji je bilo mnogo teško da se dokažem i istaknem, znala sam da moram mnogo raditi, verovala sam u sebe i zato sam uspela", rekla je Esma.

Tragično detinjstvo Mije Aleksića: Životna priča legende koja ne umire! (VIDEO)

Ona je potpredsednica Svetske organizacije Roma u svetu. Dva puta je nominovana za Nobelovu nagradu za mir. Prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog krsta Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svetske organizacije Roma. Poznato je da se svim snagama bori za bolji status Roma u svetu.

"Romi se nemaju čega stideti. Nikad nisu ratovali, uvek su nekako bili zloupotrebljavani od velikih naroda. Naš život je težak, sami vidimo da se borimo da jedva preživimo. Romska filozofija je da je planeta Zemlja svačija i svakome od nas pripada, zato želimo slobodno kretanje. Kada razmišljam o ovome, kažem da su čak i životinje ispred ljudskog roda. Sigurno se pitate zašto? Čak i najotrovnija zmija se kreće gde želi, dok čovek, kao najsvesnije biće na planeti, nema tu privilegiju. Naš najveći problem su predrasude. Još su nekako Romi ponižavani, gledaju nas drugim očima, često smo diskriminisani i lišeni uživanja nekih osnovnih prava. Trebalo bi shvatiti da smo svi mi samo obični ljudi", priznala je pevačica.

Ako ti jave, umro sam: Svi životni brodolomi Mike Antića! (FOTO)

Važi za veliku humanistkinju. Mnogo je dece zbrinula, poznato je da je usvojila 47 dece koja su odrasla i rasla u ansamblu "Teodosievski", pomaže razne fondacije i uvek se rado odazove na svaku humanitarnu akciju.

Nikad nije rađala, ali je usvojila njih 47. Njen suprug nikad joj nije dopustio da radi nešto što bi je udaljilo od pevanja i nastupa. Nikad u životu nije ni kuvala ni čistila jer je tvrdio da para šteti glasnim žicama. To ju je neki put jako ljutilo jer obožava da kuva, a on joj to nije odobravao i uvek je imala kućnu pomoćnicu. Decu su odlučili da usvoje jer su najčešće dolazila iz romskih porodica koje su bile teški socijalni slučajevi. Da bi ih sačuvali od domova ili ulice, Stevo ih je podučavao sviranju raznih instrumenata i danas su svi oni muzičari u nekim orkestrima i pošteno žive i zarađuju.

"Ako se podrazumeva da su Romi narod koji peva, putuje i uživa u životu, onda sam tipična Romkinja. Jedino što mnogi moji sunarodnjaci žive u neimaštini, a ja sam uspela u životu da zaradim za solidan život. Ali isto tako sve što smo moj suprug i ja zaradili, delili smo sa onima koji nemaju. Često kažem da život bez davanja nema smisla. Nikad u životu nisam pila alkohol ni kafu, a ne pušim. Kad sam u Makedoniji pijem isključivo kozje mleko. Imam pun hladnjak zamrznutog kozjeg mleka i svaki dan popijem po 7,5 dl. Odlično je jer ne deblja, puno je kalcijuma i jako je zdravo za organizam", objasnila je Esma Redžepova.

Uvereni smo da je sada još više volite, zar ne?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs