Nije sve u parama, nešto je u štiklama

Luna Lu: Život je neverovatan scenarista, igram u svom filmu!

Suzana Zlatanović bez uvijanja govori o životu bez prihoda, o potrazi za srećom, o ljubavi i tome zašto više voli 8. mart nego, Dan zaljubljenih
Vip priča
23:18h Autor:
Luna Lu: Život je neverovatan scenarista, igram u svom filmu!
Foto: You Tube / Printscreen

Na visokim štiklama, smelo hodajući patrijahalnom balkanskom kaldrmom, Suzana Zlatanović (45), alijas Luna Lu, čitavog života ruši stereotipe i podseća nas da imamo pravo na sopstveno mišljenje. Nakon što je na svojoj koži osetila mnoge nepravde i nerazumevanja, nakon što joj se desilo ono čuveno "imao, pa nemao", ojačala je veru u sebe.

http://www.youtube.com/watch?v=l58M1F1s9HY

Iz teškog životnog perioda izvukla je važne pouke. Mnogo problema ju je snašlo, a nesreća, kaže, nikad ne dolazi sama. Posle 18 godina rada dala je otkaz. Otkaz B92, otkaz ideji koja ju je inspirisala, motivisala i bila deo njenog identiteta. Bez straha i stida krenula je dugim i uzbudljivim putem samospoznanja, koji još traje. Učestvovala je na psihološkim radionicama kako bi lakše otkopčala dušu. Tu joj je pred očima pukla velika istina: važno je ojačati veru u sebe.

"JA je suštinski jedina osoba s kojom ćemo provesti ceo život, drugi dođu i prođu. Kad sam to shvatila, počela sam da radim na tome da mi nikada ne bude dosadno samoj sa sobom", objašnjava Luna i dodaje da je na radionicama hvatila da je dobro graditi svoj identitet iznova.

Danas je ona ta koja hrabri druge da napuste posao ako ne vide perspektivu, ako osećaju da ih tamo ne cene i muka im je bukvalno fizički.

"Teško je biti bez prihoda. Novac je dobrodošao, ali on nikada nije bio razlog da nešto uradim ili ne uradim. Praktičan je, ali me ne pokreće. Dobro je imati ga, izazovno praviti ga, ali naučila sam da budem srećna i bez njega", kaže Luna.

Kao dete SFRJ seća se kad se nije slavio Dan zaljubljenih već 8. mart.

"Danas žene vrlo loše govore o 8. martu zaboravljajući koliko su se naše prethodnice teško izborile za pravo glasa. Za mene je rodna ravnopravnost jedna od ključnih tema. A zaljubljenima koji slave 14. februar želim svu sreću! I da ne budu tužni ako voljenoj osobi nemaju novca da kupe skup poklon. To je komercijalni praznik izmišljen da se poveća tržišni promet. Dragoj osobi poklonite stih ili grafit, pamtiće vas zauvek", kaže.

Hrabrima se, tvrdi, otvaraju nova vrata, a život je neverovatan scenarista. Ali moraš mu pokazati da ti je stalo da igraš u sopstvenom filmu. I Luna to radi. Započela je godinu premijerom emisije na "Jutjubu", "Talija, osam minuta o sreći". To je 100 odsto pionirski poduhvat na jednoj društvenoj mreži.

"Odlučila sam se za digital format jer tako nešto kod nas nije postojalo. Televizije samo misle na profit i da usreće političke strukture. To je i mene dokusurilo. Kvalitet je izgubio bitku s komercijalom. Proterane su normalne životne teme. Svi se bave megalomanskim državničkim pitanjima, geostrategijom... Niko osim vas ne piše kada je okej da se udovice vrate u emotivni život, da se izgubi nevinost..."

Međutim, to nije jedino zbog čega je odabrala mali veb-format. Naučnici tvrde da je ljudska pažnja pala sa 14 sekundi na 9, a svi koji rade u medijima imaju publiku sa samo jednom sekundom koncentracije više nego što je ima zlatna ribica. Navikla je da se prvo informiše na društvenim mrežama. Odande joj prijatelji selektuju sve što je zanimljivo pre nego što se probudi.

"Danju spavam dugo jer sam dobar deo noći budna. Ja sam sova tip"

Pseudonim Luna Lu pribavila je kao svoj medijski štit. Bilo je to početkom 90-ih, kada je kao početnica na radiju sanjala producensku karijeru i studirala produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti.

"Nisam želela da mi izlet u medije ugrozi karijeru pozorišnog producenta. Sada mi je to simpatično".

Pozorištem je prestala profesionalno da se bavi 1994. Od tad živi od lika i dela Lune Lu.

"Život je fenomenalan, zar ne?! Teška je i surova ta borba, ali je zabavna", objašnjava Suzana.

Zamislite, u ovoj i ovakvoj zemlji jedna devojka uspeva da radi svoju stvar i da živi od toga. Dakle, verujete u (ne)moguće! Izborila se za luksuz da je ne budi budilnik. Može joj se kad je slobodni umetnik. Ipak, radi na tome da postane pouzdanija.

"Vrlo sam nepouzdana. Ne znam gde ću sutra, kamoli za deceniju. Važno mi je sada i danas. U životu mi je bilo premalo sunca, a previše kiše. Ali, kad pogledam unazad, pomislim: vau, kakva luda avantura! Čestitam, lepotice!"

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs