IMALA JE AFERU SA OBA MUŽA SVOJE STARIJE SESTRE: Čitav život jurila je bogataše, a jednu stvar nikad nije prežalila

Li Radzivil bila je samo mlađa sestra Džeki Kenedi koja nikad nije uspela da izađe iz njene senke

Vip priča
20:38h
IMALA JE AFERU SA OBA MUŽA SVOJE STARIJE SESTRE: Čitav život jurila je bogataše, a jednu stvar nikad nije prežalila
Foto: Profimedia

Li Radzivil bila je glumica, dizajnerka enterijera i žena koja je bila "in" u tadašnejm društvu, ali za istoriju ona će zauvek ostati mlađa sestra Džeki Kenedi.

Mnogi kažu da je Li bila lepša i elegantnija od svoje slavne sestre. Reći će i da je bila toliko mršava da su svi mislili da će se slomiti pri svakom pokretu, ali ta mršavost je doprinela izgledu krhke lutkice iz izloga.

Li je rođena u braku brokera Džona Vernoua Buvijea II i Dženet Li Buvije, članice visokog društva. Kada su im se roditelji razveli Li je imala 7 godina, a Džeki 10. Bogatstvo je nestalo jer je otac imao niz loših investicija.

Li Radzivil
foto: Profimedia

S druge strane, sestre su odgajane sa uverenjem da su novac i moć najvažnija stvar na svetu, pa su krenule u sumanutu potragu za istim.

Ovo uverenje im je usadila majka koja se odmah nakon razvoda preudala za bogatog Huga D. Aučinkolozoma.

Baš poput majke, ali i starije sestre Džeki, i Li se više puta udavala, tačnije tri puta. Prvi brak bio je onaj s izdavačem Majklom Kenfildom od 1953. do 1959. godine, potom se 1959. udala za poljskog princa Stanislava Albrehta Radzivila, s kojim je dobila i dvoje dece, sina Entonija i ćerku Kristinu. S njim je ostala do 1974, a poslednji brak bio je onaj s filmskim režiserom Herbertom Rosom 1988. godine, koji je potrajao tek tri godine.

Li Radzivil
foto: Profimedia

Ono što nikada nije službeno potvrđeno, ali se šuškalo, podatak je da je Li Radzivil imala aferu s oba muža svoje starije sestre - i s američkim predsednikom Džonom F. Kenedijem i Aristotelom Onazisom. Zapravo, s Onazisom je bila i pre sestre, no "prepustila" joj ga je nakon što je Džeki pokušala somubistvo.

Na pitanje da li žali za nečim u životu, jednom je rekla:

"Žalim li za bilo čim? Mislim da svako žali za nečim, a ljudi koji kažu da ne žale su ili lažljivci ili narcisoidni. Postoje mnoge stvari u mom životu zbog kojih žalim, zato što ih nisam mogla da promenim ili bar učinim da se nikada ne dogode. No, ono što nikada nisam imala bila je zavist. Sada sam savršeno zadovoljna svojim životom. Napravila sam toliko fascinantnih stvari, a najveća sreća je da mogu da se bavim zanimljivim stvarima i upoznajem fascinantne ljude", rekla je 2013. za Njujork tajms.

Li Radzivil
foto: Profimedia

A među tim žaljenjima verovatno je i to što njena voljena sestra Žaklina Kenedi Onazis nije čula njene poslednje reči. Samo dan pre nego što je Džeki Kenedi 19. maja 1994. izgubila bitku s karcinomom, uz uzglavlje stajala je Li Radzvil. Kako su ispričali očevici, pomazila joj je obraz, poljubila je nežno i tiho rekla: "Volim te, nadam se da to znaš." Džeki je već tada bila u komi i nije ni probudila.

Li Radzivil je bila žena sa mnogo talenata. Sa lakoćom je održavala odnose sa Njujorškom i Evropskom elitom, družila se sa političarima i bila muza umetnicima poput Vorhola, Trumana Kapotija i Đorđa Armanija. Nije tajna da je baš Li svojim besprekornim stilom uticala na svoju sestru, Žaklinu da i ona postane ikona stila.

Li Radzivil
foto: Profimedia

Osim mode, Li je uživala uređujući svoje prelepe stanove i kuće. U tome joj je često pomagao njen prijatelj, arhitekta Renzo Monđardino. Njen velelepni apartman u Njujorku ali i onaj u Parizu, kao i stanu Londonu, Li je godinama ulepšavala, dodajući mu teksture i boje.

Neko vreme, kada je ostala bez novca, radila je kao dizajner enterijera za hotele, ali "posao joj je bio pretežak" pa ga je napustila. Istina je bila da je dugo gutala tablete i pila alkohol što ju je dovelo do veoma teškog životnog perioda.

Sama sestra ju je prijavila na lečenje i dovozila je odvozila sa seansi.

Mrzela je Holivud, mrzela je bivše muževe, i u toj agoniji i borbi za prestiž, odlučila je da napusti Njujork i preselila se u Pariz.

Tu ju je 2019. godine zatekla smrt.

1 / 6 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs