Temperamentan, tvrdoglav i neponovljiv

Sve što niste znali o Princu: 8 fascinantnih činjenica o vanserijskom muzičaru

Magazin Rolling Stone ga je svrstao u 30 najvećih muzičara svih vremena. On svira gotovo sve instrumente njegove vokalne sposobnosti su očaravajuće, a sve što ima da kaže, uradi preko muzike
Vip priča
02:22h
Sve što niste znali o Princu: 8 fascinantnih činjenica o vanserijskom muzičaru
princ, Foto: Tumblr

Do sada je prodao preko 100 miliona ploča, a dva albuma, 1999 i Purple Rain, su se našla u aleji slavnih Grammy nagrada. Kontroverzan, nesvakidašanjan, neizmerno talentovan, Princ (Prince) je uspeo da poruši mnoge tabue i stvori hitove koji uživaju istu popularnost i 30-ak godina nakon izdavanja.

Princ je nedavno napunio 55 godina, a sa pisanjem pesama je počeo kada mu je bilo 7. Prvu pesmu je nazvao Funk Machine, koja je bila poput predskazanja, jer je ovaj umetnik upravo to i postao: fank mašina.

http://www.youtube.com/watch?v=lHaFj7gOWh4

Sa 10 je zaigrao na sceni uz Džejmsa Brauna (James Brown). Ponovo se našao na sceni sa Braunom nešto kasnije, zajedno sa Majklom Džeksonom (Michael Jackson) i Bi Bi Kingom (BB King). To je bilo 1983. godine.

Na samom početku karijere bio je toliko siromašan, da je stajao ispred Mekdonaldsa i samo mirisao hranu.

Hit singl Majkla Džeksona, Bad je trebalo da bude duet sa Princom. Kada je Princ čuo tekst pesme, rekao da je da ne želi pa peva Your butt is mine (prvi stih pesme). Tako je i nastalo rivalstvo između dva sjajna izvođača, koju su mediji doveli do granica ludila.

Suzana Melvoin (Susannah Melvoin) je odgovorna za možda najlepše ljubavne pesme ovog izvođača. Ona je sestra bliznakinja gitariste Princovog benda Revolution, a među pesmama posvećenim njihovoj ljubavi su The Beautiful Ones, Nothing Compares 2 U i Forever In My Life. Iako su bili vereni, razišli su se 1985. godine.

Nakon hit albuma iz 1987., Princ je razvio alter-ego i imao je cilj da snimi ceo album kao Kamila (Camille). Takođe je želeo da snimi film o Kamili, u kom bi on glumio glavnu žensku ulogu, ali je ideja propala.

Još jedna saradnja između Džeksona i Princa je propala, ali zbog žene. Princ je bio toliko zaljubljen u Kim Bejsinger (Kim Basinger), koja je glumila u Bartonovom (Tim Burton) Betmenu, da je odlučio da sam snimi ceosoudtrack.Čak je napravio i duet sa Bejsingerovom, ali je ona toliko loše pevala, da pesma nikada nije ugledala svetlost dana. Otkazao je turneju po Japanu, kako bi se posvetio prelepoj Kim i muzici za film. Navodno su se zabavljali 1989. godine, mada je nakon samo godinu dana ona već postala gospođa Aleka Boldvina (Alec Baldwin).

http://www.youtube.com/watch?v=U5ykajMdMuI

Prvi put se oženio devojkom koju je najpre video na snimku. Tada 16-godišnja plesačica Majte Garsija (Mayte Garcia) je očarala Princa, ali su sačekali da napuni 18 kako bi stupili u vezu, a zatim i u brak. U muzičkoj istoriji njeno ime će biti zapamćeno uz Diamonds and Pearls turneju. Brak se raspao nakon što je Garsijeva rodila dečaka sa oštećenjem mozga, koji je umro sa samo nedelju dana.

Osim Grammy nagrada, Princ je dobitnik Oskara i Zlatnog globusa. Ne veruje u tehnologiju, a nedavno se našalio da ne zna šta je iPhone. Intervjue retko daje, živi luksuzno, ali je čest gost sudnica. Sajt You Tube je tužio nekolko puta, navodeći da umeju da filtriraju porno sadržaj, ali da ne poštuju autorska prava. Temperamentan, uvek drugačiji i neobično seksi, živi daleko od svetlosti šou biznisa, iako je gotovo 40 godina u vrhu muzičke scene.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs