PONIKAO U PUKOM SIROMAŠTVU I BEDI ČUVAJUĆI KRAVE: Siromaštvo ga nateralo da postane jedna od najvećih zvezda JUGOSLAVIJE

Životna priča Kemala Malovčića krije neverovatne detalje koje je malo ko znao.

Vip priča
Autor:
PONIKAO U PUKOM SIROMAŠTVU I BEDI ČUVAJUĆI KRAVE: Siromaštvo ga nateralo da postane jedna od najvećih zvezda JUGOSLAVIJE
Foto: Printscreen Youtube/ Studio MMI Kemal Malovcic i Juzni Vetar

Čuveni pevač Kemal Malovčić ima iza sebe karijeru dugu više decenija, a istu su obeležili brojni hitovi koji se i danas pevaju. Uprkos tome što je odrastao u siromaštvu, vinuo se među zvezde i postao jedan od najpoznatijih pevača nekadašnje Jugoslavije.

Rođen je 6. maja 1946. u selu Okreč kod Sanskog Mosta. Niko od Kemalovih predaka se nije bavio muzikom, a ovaj svestrani muzičar se rano latio harmonike i mikrofona.

- Ponikao sam u pukoj nemaštini, ja i još sedmoro braće i sestara. U tom posleratnom vremenu bili smo prezadovoljni kad nabavimo i staru obuću, samo da nam noge ne zebu. Nije važno da li je cipela leva ili desna, veća ili manja, samo obuj da imaš.

- Radio sam najteže poljoprivredne poslove, od čuvanja stoke do obrade zemlje. Neka i deca plaču, samo da zemlja ne plače ostavljena. Mene je i sirotinja naterala da pevam i sviram. Rano sam zavoleo harmoniku, a u vojsci me jedan Šapčanin dodatno podučio. Po povratku iz vojske svirao sam po kafanama sa svojom ekipom. I moj mlađi brat Džemo je svirao bubnjeve i pevao, snimio par singlova i albuma.

Pevač je na sve načine pokušavao da nađe mesto pod suncem, te je sreću okušao na audiciji u Sarajevu. Međutim, njegov glas nije se uklapao u koncep takmičenja, te nije prošao.

- Na moju sreću, prilikom jedne svirke u Bihaću upoznao sam Tihomira Stikića, producenta Diskosa. Svidelo mu se kako pevam uz harmoniku, prepoznao je novu boju i komercijalnost moga glasa. Godine 1969. snimam moju prvu singlicu sa mojim autorskim pesmama "Nevernice moja" i "Oko Sane procvetala polja".

- U Diskosu su bili zadovoljni ako prodam deset hiljada, a moj prvenac se pozlatio. "Nevernice moja" je postala veliki hit na svim narodnjačkim radio stanicama, ušla na svadbe i kafane, hranila 'lebom i moje kolege.

Velika prekretnica u njegovoj karijeri desila se kad je postao član velike muzičke porodice "Južni vetar", koja je obeležila jednu eru.

Južni vetar, Kemal Malovčić, Dragana Mirković, Šemsa Suljaković, Mile Kitić, Sinan Sakić
foto: Kurir/ Dragana Udovičić, Nikola Anđić, Nemanja Nikolić, Dragan Kadić, Damir Dervišagić

Velika petorka, koju su činili Dragana Mirković, Šemsa Šuljaković, Mile Kitić, Sinan Sakić i Kemal, je harala estradom od 1982. godine pa sve do izbijanja rata na teritoriji bivše Jugoslavije 1991. godine. Punili su stadione, snimali hitove, prodavali ploče u milionskim tiražima, ali ih je ratno stanje razdvojilo. Svako je otišao na svoju stranu i nastavio da se bavi karijerama bez Južnog vetra.

Inače, pevačica Dragana Mirković, koja je nekada bila deo grupe Južni vetar, trenutno je deo najvećeg plesnog šoua na našim prostorima "Rame uz rame sa Draganom", koji možete pratiti svakog vikenda na Kurir televiziji.

- Postao sam zvezda i pre "Južnog vetra", naročito u Srbiji. Nisam mogao da stignem u sve kafane, na svadbe, vašare, koncerte, festivale, gde me sve nisu pozivali. Kad sam snimio "Sine, sine, sad se vraćam tebi", osvojio sam i naše gastajbajtere.

- Ogromnu većinu pesama koje sam snimio pre Mileta Basa sam sam sebi napisao i komponovao. Snimao sam sa vrhunskim autorima i muzicarima tog doba: Radetom Vučkovićem, Novicom Uroševićem, Docom Ivankovićem, Branimirom Đokićem, Tomicom Miljićem, Radojem Barajevcem, Ljubom Radosavljevićem, Svetomirom Šešićem, Đorđem Negovanovićem, Duškom Radančevićem, Milančetom...

Jedan od najvećih zavodnika

Ni ozbiljnije face, ni većeg zavodnika. U godinama kad je prodavao milione ploča stekao je i imidž najvećeg ženskaroša među narodnjacima, i to u veoma jakoj konkurenciji. Stekao je i imidž specijaliste za orijentalna zavijanja, prozvaše ga "Hodža".

- Privedem devojku, a pročuje se da sam se oženio. Hodam sa curom, a narod kaže oženio se Kemo. Pevam najžešće orijentale, a neki novinari iz Beograda kažu da sam studirao veronauku u Bagdadu. Kakva crna nauka, u mladosti nisam imao da odem ni do mog rodnog grada. Babo rudar, a nas osmoro dece.

- Hvala Bogu i narodu što uz pesmu trajem više od pola veka. Godinama živim u Beču, ali mi nekako najlepše kad dođem u moju rodnu kuću. Malo sam je obnovio, a i čelnici opštine me se setiše pa mi dodeliše Plaketu počasnog građanina Sanskog Mosta za nesebičam doprinos afirmaciji kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Osim što je pevao i punio kafane, i sam je držao jednu diskoteku, koju je odlučio da proda.

- Rešio sam da prodam diskoteku koju sam držao. Na gornjem spratu je stambeni deo, a na donjem diskoteka. U diskoteci se nalazi i pokretna bina, kompletan inventar, dakle onaj ko se odluči na kupovinu ima sve spremno za rad. Oko diskoteke se nalazi i 11 duluma zemlje, ima veliki parking. Deca ne žele iz inostranstva da dolaze i time se bave. Ako ne uspem da prodam diskoteku, nastaviću da se bavim istim poslom. Kažu da sam propao, međutim, ja se bavim pevačkim poslom preko 50 godina i sve mi je dosadilo. I pored toga što sam u penziji, ljudi stalno zovu da dođem i pevam. Zarađujem od autorskih prava na Jutjubu, malo od autorskog dela što mi daje Sokoj i imam neka primanja u Bosni. Sva sreća pa sam na vreme počeo da uplaćujem penziju u Austriji. Od '95. imam njihovo državljanstvo i sada uživam njihovu penziju - rekao je nedavno Kemal Malovčić i dodao:

- Ceo svet sam proputovao, borio se, podizao i gradio. Na kraju shvatim da je zdravlje na prvom mestu. U ona srećna vremena je bilo bolje, hit i karijera su išli spontano. Ako nisi imao dobru pesmu, nisi mogao ništa ni da napraviš. Zaborave te i ne postojiš više.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs