SAZNAJTE VIŠE

NJEGOVU SMRT NIKAD NISU PREŽALILI, ČUJU SE SVAKI DAN, POSLEDNJI RAZGOVOR S OCEM I SAD PAMTE: Ko su sinovi Džona Lenona?

Sinovi Džona Lenona, Džulijan i Šon nastavili su njegovo muzičko nasleđe

Vip priča
NJEGOVU SMRT NIKAD NISU PREŽALILI, ČUJU SE SVAKI DAN, POSLEDNJI RAZGOVOR S OCEM I SAD PAMTE: Ko su sinovi Džona Lenona?
Džulijan i Šon Lenon, Foto: Matt Baron / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pokojni Džon Lenon bio je najpoznatiji po tome što je bio član Bitlsa, čiji su hitovi uključivali "Here Comes the Sun", "All Iou Need Is Love" i "Strawberry Fields Forever".

Lenon je umro 1980. godine nakon što je ubijen u Njujorku, ali je pevač i tekstopisac iza sebe ostavio ogromno nasleđe, ne samo hitove na top listama, već i svoje dvoje dece.

Džon Lenon
foto: Profimedia

Lenon je imao dva sina: starijeg sina Džulijana Čarlsa Džona kojeg je dobio sa bivšom ženom Sintijom Lenon, i mlađeg sina Šona Tara Ono sa udovicom Joko Ono.

Braća se često rado osvrću na očev život. Džulijan je otkrio da mu je gledanje dokumentarne serije "The Beatles: Get Back" iz 2021. godine omogućilo da se vrati sećanjima iz detinjstva sa svojim pokojnim ocem.

„Sećao sam ga se kao klinca — šašav, smešan, sarkastičan, šarmantan“, rekao je za Pipl magazin nakon što je odgledao dokumentarac.

"Ponovo sam se zaljubio u njega jer je to bio momak koga se sećam."

2019. godine, na 39. godišnjicu očeve smrti, Šon je objavio porodičnu fotografiju na Instagramu. Fotografija prikazuje Lenona sa rukom obavijenom oko Ono i mladog Šona kako pozira u prvom planu.

Evo sve što treba da znate o dvoje dece Džona Lenona, Džulijanu i Šonu.

Džulijan Čarls Džon Lenon, 60

Džulijan Lenon
foto: Profimedia

Lenonov stariji sin, Džulijan, rođen je u Liverpulu, 8. aprila 1963. godine. Džulijan je rođen kao Džon Čarls Džulijan Lenon, ali je doneo odluku da promeni ime u Džulijan Čarls Džon Lenon 2020.

Govoreći u jednom podkastu, Džulijan je govorio o tome zašto smatra da je promena imena najbolja za njega.

„Bilo je to 2020. godine, neposredno pre nego što smo svi bili zaključani u kavezu, kada sam konačno odlučio da zakonski promenim svoje ime“, rekao je on. „Zato što sam se prvobitno zvao Džon Čarls Džulijan Lenon, i sranje sa kojim sam morao da se nosim kada sam putovao i bezbednosne kompanije i ovo i ono.

Nastavio je: „Kad god ste morali da se predstavite, posebno na kartama za ukrcavanje, samo kao primer, znate da oni koriste samo vaše ime, tako da bi to uvek bilo „Džon Lenon, Džon Lenon“.

Džulijan je dalje rekao da je postao „prilično uplašen i zabrinut zbog tih scenarija, jer bi uvek bilo mudrovanja ili šale“. Sledeći očeve stope, Džulijan je uspešan muzičar. Do danas je objavio sedam studijskih albuma, uključujući "Jude" iz 2022., referencu na klasičnu pesmu Bitlsa „Hey Jude“, koju je napisao Pol Makartni 1968. kao sredstvo da uteši mladog Džulijana dok su njegovi roditelji prolazili kroz razvod.

Tokom intervjua sa svojim mlađim bratom na radiju BBC 2020., Džulijan je govorio o jednom od svojih poslednjih razgovora sa ocem pre njegove smrti.

Džulijan Lenon
foto: Profimedia

"Tata i ja smo se slagali i razgovarali mnogo više telefonom, znate. Kada sam imao 15, 16 i 17 godina", rekao je on. „Samo se sećam da sam u to vreme živeo u Severnom Velsu i proveo sam šest meseci ili godinu dana u internatu i konačno sam se vratio kući. Živeo sam u maminoj kući i završavao školu.

Sećam se da je puštao „Starting Over“ (Lenonovu poslednju pesmu pre njegove smrti) preko telefona, samo ju je miksovao." Dodao je: „Sećam se samo toga kao poslednjeg kontakta, slušajući ga kako je izuzetno srećan na srećnom mestu, i kako radi ono što voli, i muziku koju mi je puštao u tom trenutku, i neke od ostalih pesama sa albuma.

Bio sam veoma srećan zbog njega i radujem se što ću ga ponovo videti. U svakom slučaju, u drugoj dimenziji..."

Pored muzičke karijere, Džulijan se upustio u druge kreativne poduhvate, poput snimanja filmova, fotografije i pisanja. Godine 2017. objavio je prvu u trilogiju dečijih knjiga sa ciljem da decu nauči o ekološkoj svesti. U knjizi pod naslovom "Dodirni Zemlju", Džulijan odaje počast svom ocu rok zvezdi.

„Nadao bih se da će ove knjige poslužiti kao nežan podsetnik na to koliko je lep svet u kome živimo, kao i na probleme sa kojima se svakodnevno suočavamo“, rekao je za Pipl magazin. „I takođe se nadam da će to negovati odnos između roditelja i deteta, i podstaći diskusiju o životu i ljubavi.

Šon Taro Ono Lenon, 47

Šon Lenon
foto: Profimedia

Lenon je dobio svog drugog sina Šona Lenona sa suprugom Joko Ono. Šon je rođen 9. oktobra 1975. godine, što je ujedno bio i Lenonov 35. rođendan.

Šon je objavio slatku počast povodom 78. rođendana njegovog oca — ujedno i njegovog 43. rođendana — podelivši snimak kako njih dvoje duvaju sveće na torti. „Srećan nam rođendan…“, napisao je on na fotografiji.

Šon je odrastao u Njujorku i živeo je pored pevačice Roberte Flek. Par je formirao višedecenijsko prijateljstvo koje se Šon priseća u Roberti, dokumentarcu koji prikazuje njen život.

Šon Lenon
foto: Profimedia

„Bio sam veoma blagosloven što sam odrastao sa najzgodnijom komšinicom na svetu“, rekao je on u filmu. "U početku nisam ni pomislio na Robertu kao na ovu neverovatnu umetnicu i muzičarku, ona je bila samo jedna stvarno kul komšinica. Zvali smo je tetka Roberta i bili smo veoma bliski."

Kao i njegov otac i polubrat, Šon je takođe talentovan muzičar. Sa ogromnom diskografijom iza sebe, objavio je tri solo albuma, pet sa svojom majkom Ono i tri sa psihodeličnim rok bendom Claypool Lennon Delirium i još mnogo toga. Pored toga, zaslužan je kao producent na brojnim albumima, uključujući izdanje Lane Del Rey iz 2017., "Lust For Life".

Šon takođe ima jaku vezu sa svojim polubratom Džulijanom, koji je 12 godina stariji od njega.

„Mi smo braća i duboko se volimo“, kaže on. "Razgovaramo svakodnevno, isto kao i bilo ko."

2020. Šon je vodio specijalnu emisiju radija BBC u čast 80. rođendana njegovog oca. Među gostima su bili Lenonova porodica i prijatelji, ali i Makartnijem i Eltonom Džonom.

„Iskreno, brinem se da ću zaplakati jer ponekad pomislim kada pričam o određenim pesmama koje je tata napisao, one tako emotivne“, rekao je Šon tokom intervjua. „Teško mi je i da razmišljam o njima, a kamoli da slušam neke od njih, posebno one kasnije samo zato što imam toliko sećanja na njih kada su napravili "Double Fantasy" i neke od tih stvari mi jednostavno slamaju srce jer… to je kao vremenska mašina, vraća me u one trenutke pre [njegove smrti].“

Šon Lenon
foto: Profimedia

Šon je u dugogodišnjoj vezi sa muzičarkom i manekenkom Šarlot Kemp Mul, koja je u svom profesionalnom životu poznata kao Kemp Mul, od 2007. Par, koji se upoznao na Koačela festivalu 2005. godine, zajedno su radili na mnogim muzičkim projektima, uključujući i u bendu The Ghost of a Saber Tooth Tiger.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs