KO JE ALEKSANDER KOJI JE NASLEDIO SOROŠEVU IMPERIJU? Ima 38 godina, a žene ga najviše znaju po ovom

Evo ko je Aleksander Soroš koji je nasledio očevu imperiju vrednu 25 milijardi dolara.

Vip priča
Autor:
KO JE ALEKSANDER KOJI JE NASLEDIO SOROŠEVU IMPERIJU? Ima 38 godina, a žene ga najviše znaju po ovom
Ko je Aleksander Soroš?, Foto: INSTAGRAM / Planet / Profimedia

Veliki svetski investitor Džordž Soroš prepustio je sinu Aleku Sorošu upravljanje fondacijom čija se vrednost porcenjuje na neverovatnih 25 milijardi dolara.

Alek, kako ga često zovu, od sada je i na čelu Fonda otvorenog društva (Open Society Foundation). Kako mediji prenose, njegova namera je da sledi očeve ciljeve. Soroševa odluka da u 92. godini sinu prepusti upravljanje finansijama, mnoge je iznenadila i pokrenula mnoga pitanja. Međutim, Džordž je istakao da je njegov sin to zaslužio.

Džordž Soroš
Džordž Sorošfoto: Profimedia

Ko je zapravo Aleksander Soroš

Aleksander Soroš rođen je 1985. godine i američki je filantrop. On je stariji sin kojeg je Soroš dobio sa drugom suprugom, istoričarkom Suzan Veber.

Odrastao je u Katoni u Njujorku i ima mlađeg brata Gregorija. Aleks je pohađao "King Low Heywood Thomas" u Stamfordu, a diplomirao je na Univerzitetu u Njujorku 2009. godine, dok je 2018. diplomirao istoriju na Univerzitetu Kalifornije, Berkli.

Međutim, nije uvek bio u prilici da preuzme poslovnu imperiju. Dobio je poverenje nakon što su se njegov 52-godišnji polubrat i Džordž posvađali zbog dvojice bivših zaposlenika porodičnog fonda.

Aleksander je često u društvu uticajnih ljudi, kao što su američki predsednik Džozef Bajden i kanadski premijer Džastin Trudo, što se može videti i na njegovom Instagram profilu, gde je veoma aktivan.

Od velikog plejboja do jednog od najmoćnijih ljudi

Na medijske naslovnice je prvi put dospio 2008. zbog toga što je na društvenim mrežama objavio fotografije sa glamurnoznih zabava. Među tim fotografijama je i ona na kojoj se vidi dok krstari porodičnom jahtom.

Mnogi su ga tada okarakterisali kao plejboja vernog zabavama, uprkos tome što je vredno radio na svom obrazovanju.

Aleksandar Soroš
Aleksandar Sorošfoto: Borkowski/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Još tada je počeo da se bavi humanitarnim radom, pridruživši se odboru Fonda za otvoreno društvo, što ga je zbližilo sa ocem. Međutim, i kasnije nisu izostajali novinarski izvještaji o njegovim zabavama kojima su prisustvovale manekenke i NBA igrači.

Aleksandar Soroš
Aleksandar Sorošfoto: Prandoni/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naklonjen politici više od oca

Iako uglavnom dele iste političke stavove, on je za Wall Street Journal rekao da da više zanima politika nego oca i da će voditi kampanju protiv pokušaja Donalda Trampa da se kandiduje za drugi mandat predsednika SAD.

- Koliko god bih voleo da izvučem novac iz politike, sve dok to radi druga strana, i mi ćemo to morati da uradimo - rekao je Aleks Soroš.

On je rekao da će Fondacije za otvoreno društvo težiti istim ciljevima koje su imali pod njegovim ocem, uključujući slobodu govora, reformu krivičnog pravosuđa, prava manjina i izbeglica i podršku liberalnim političarima. Ali on takođe želi da uključi inicijative za pravo glasa, abortus i rodnu jednakost, dok sledi agendu koja je više fokusirana na SAD.

Privržen majci

Alek često dodaje forografije sa majkom na Instagram, koristeći svaku priliku da pokaže svetu koliko je voli i koliko joj je zahvalan za sve.

Njegov otac, Džordž Soros, rođen je u Mađarskoj, gde je kao dete proživeo užas nacističke okupacije 1944-45.

Posle rata je napustio Mađarsku i otišao u London, a kasnije se preselio u Njujork gde je nastavio da zarađuje milijarde kroz hedž fondove. U Velikoj Britaniji je bio ozloglašen nakon što je zaradio milijardu dolara ispravno verujući se da će funta pasti 1992.

Kada je pao Berlinski zid, otvarajući put za uspostavljanje demokratskih vlada u bivšem sovjetskom bloku, on je osnovao Fondacije za otvoreno društvo (OSF) da podrži reformske procese, piše BBC.

Inače, Džordž Soroš ima petoro dece i ženio se tri puta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs