Osveženje u monarhiji

Upoznajte novu kraljicu Španije: Elegantna i lepa, bez kapi plave krvi (FOTO)

Leticija Ortis (41) je španska novinarka koja se za, tada princa Felipea, verila 2003. godine. Zbog građanskog porekla porede je sa Kejt Midlton a već duže važi za modnu ikonu Španije
Vip priča 20.06.2014. - 18:41h Autor: Tanjug
Foto: Reuters
1 / 6 Foto: Reuters

Bivša novinarka, često nazivana jednom od najlepših žena i najelegantnijih princeza, Leticija Ortis Rokasolano postala je prva španska kraljica koja u sebi nema ni kapi "plave" krvi.

 

Titulu kraljice dobila je nakon što je 76-godišnji španski kralj Huan Karlos abdicirao, prepustivši presto svom sinu i njenom suprugu, princu Felipeu.

 


Zbog svog građanskog porekla, 41-godišnju Leticiju mnogi u Španiji vide kao spas za monarhiju. Ćerka novinara i medicinske sestre, čiji je deda bio taksista, Leticija se verila za Felipea u novembru 2003. Par se upoznao na večeri zajedničkog prijatelja.

 

Španski konzervativni krugovi usprotivili su se prinčevom izboru, ističući njene skromne korene i činjenicu da je iza sebe već imala jedan brak. Većina je, međutim, u njoj videla mogućnost podmlađivanja jedne ovoštale monarhije i njen prelazak u novu, modernu eru.

 

"Smatram da je njihov brak nešto veoma pozitivno", naveo je za Rojters Čarls Pauel istoričar sa Kraljevskog instituta Elkano, u Madridu.

 

"Ona zapravo daje utemeljenje tom braku. Ona ga čini svesnim svakodnevnih izazova, svakodnevnih problema", objasnio je Pauel.

 

S njim se slaže i Hose Antonio Fernandes, 71-godišnji penzioner: "Meni se monarhija čini srednjovekovnom, ali ako mora biti kraljica onda je dobro da to bude neko ko nema plave krvi".

 

Leticijin profil je sličan profili kraljevskih supruga u većini drugih evropskih monarhija. Često je upoređivana sa Kejt Midlton, suprugom britanskog princa Vilijama, koja se smatra jednim od glavnih razloga nove popularnosti kuće Vindzor.

 

"Ona ima sasvim solidnu biografiju za buduću kraljicu. Pre nego što je postala kraljica, bila je žena sa diplomom, koja potiče iz niže srednje klase, čiji su roditelji i babe i dede naporno radili za život", smatra novinarka Paloma Barijentos koja prati dešavanja na madridskom dvoru.

 

Rođenja 1972. godine u Ovijedu, na severu Španije, Leticija je radila kao novinar u listovima Nueva Espanja i ABC, kao i za špansku novinsku agenciju EFE, američku TV mrežu CNN i špansku nacionalnu televiziju. Radila je kao dopisnik iz Meksika i Vašingtona, i pokrivala važne događaje kao što su teroristički napad na Njujork 11. septembra 2001. i rat u Iraku.

 

Našla se na udarnim vestima kada je par objavio veridbu i kada je Felipeu, pred kamerama, rekla da "ućuti".

 

"Pusti mene da ja kažem", dodala je ona tada uz osmeh pred gomilom novinara. Zgodna, odmerena i obrazovana, brzo je zadobila simpatije ne samo svojih sunarodnika, veći i šire svetske javnosti. Zbog elegancije i decentnog stila proglašena je španskom modnom ikonom.

 

Možda jedina mrlja na njenoj biografiji je knjiga objavljena 2010. "Leticija Ortis - republikanka na dvoru kralja Karlosa I" u kojoj autorka Isidra Kunil Sanc piše o Leticijinim navodnim ljubavnicima, braku sa bivšim profesorom Alonsom Gererom, kao i o njenom negativnom stavu prema crkvi i monarhiji, ali i navodnom pobačaju.

 

Autorka tvrdi da je sve što je u knjizi izneto zasnovano na podacima španske tajne službe CNI. Kraljevska palata, a i CN su međutim demantovali njene navode.Leticija i Felipe imaju dve ćerke: osmogodišnju Leonoru i sedmogodišnju Sofiju.

 

Više fotografija pogledajte u galeriji ispod teksta:

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...