Tužna priča

Nesrećna ljubav i prvo razočaranje: Evo ko je Buca iz legendarne pesme Bolje biti pijan nego star!

Nakon prvog velikog razočarenja, Loša piše bezbroj pesama koje kasnije postaju hitovi

Šuška se
09:14h Autor:
Nesrećna ljubav i prvo razočaranje: Evo ko je Buca iz legendarne pesme Bolje biti pijan nego star!
Foto: Kurir / Nebojša Mandić

Pesma "Bolje biti pijan nego star" jedan je od najvećih hitova osamdesetih grupe Plavi orkestar, a Saša Lošić Loša je 1985. objasnio ko je Buca iz pesme.

Kako je odnos Buce i Loše izgledao, napisano je u listu Blits 1985. godina. Saša je kao srednjoškolac bio zaljubljen u jednu prekranu u prelepu devočicu.

Računao je na obostrane poglede za vreme velikih odmora, na stidljivi smešak kad uđe u njen razred da posudi sunđer, na kratke susrete pred školom, a potom na predvečernje šetnje po zubatom jesenjem suncu i po opalom lišću. Ali, život nikad nije naklonjen onima koji su iskreni!?

Saša je, tim povodom, jednom prilikom napisao: "Čovek, u životu, ima dve ljubavi – jedna mu kuva, a druga mu je sudbina!"

Prelomni trenutak, u odnosu između Loše i Buce, jeste maturantski sastanak ispred gimnazije. Padala je neka sitna prolećna kišica i Loša je dugo čekao ispod strehe.

Velika ljubav sa tragičnim krajem: Priča o ženi kojoj je posvećena pesma "Da šutiš"!

foto: Kurir / Damir Dervišagić

Ona je kasnila čitavih pola sata i, kad se pojavila, bila je u društvu svog najboljeg prijatelja.

Pozdravili su se onako, u prolazu, i na način koji je trebalo izgledati nenametljiv: "O, ćao, otkud ti…"

Pošto je doživeo svoje prvo najteže razočaranje, Loša odlazi u kafanu "Pošta" preko puta Narodnog pozorišta i naručuje litru belog vina.

Priča se da je tada rekao "zbogom pameti" i "ko zna kad ćemo se opet sresti" i kako to legenda kaže – prvo je on pio vino, onda je vino pilo vino, da bi na kraju vino popilo njega.

Nekoliko nedelja posle toga, direktno inspirisan ovim događajem, nastala je legendarna pesma "Bolje biti pijan nego star".

Od tad su prekinuti skoro svi kontakti između Loše i njegove obožavane Buce. Potpuno se povlači u sebe, ali piše seriju pesama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs